Fantazyjne kostki lodu
Krok pierwszy: przygotuj warsztat pracy.
Potrzebne ci będą: jadalne kwiaty (np. ogórecznika lekarskiego), cienki drewniany patyczek, plastikowy pojemnik do robienia lodu, przegotowana zimna woda. Pojemnik starannie umyj. Kwiaty opłucz pod bieżącą wodą i odetnij łodyżki.
Pojemnik napełnij wodą tylko do połowy wysokości. Następnie wstaw na kilka godzin do zamrażalnika. Gdy woda już zmieni się w lód, wytnij pojemnik. Na każdej kostce połóż kwiatek i rozprostuj jego płatki, pomagając sobie patyczkiem.
Krok trzeci: zamroź płatki.
Lodowe kostki wstaw na kilka minut do lodówki (aby płatki kwiatów przymarzły do lodu). Następnie wyjmij pojemnik, dopełnij zimną wodą i ponownie umieść go w zamrażalniku. Poczekaj, aż kwiatowe kostki będą zupełnie twarde.
Krok czwarty: ciesz się pysznymi kostkami lodu.
Gdy kostka już rozpuści się w napoju, kwiatek można po prostu schrupać!
Zamiast maleńkich kwiatów ogórecznika możesz zatopić w wodzie również ogrodowe lub polne bratki oraz płatki dzikiej róży.
W kostkach lodu mogą kryć się też listki orzeźwiających ziół, np. melisy lub mięty. Pasują do drinków z tonikiem.
Wyjątkowo ładnie wyglądają zatopione w lodzie owoce, np.czereśnie lub wiśnie. Zamroź je tak, aby ich ogonki pozostałyponad kostką.
dakini98