Fantazyjne kostki lodu.doc

(465 KB) Pobierz
Fantazyjne kostki lodu

Fantazyjne kostki lodu

 



Krok pierw­szy: przygotuj warsztat pracy.

Potrzebne ci bę­dą: jadalne kwiaty (np. ogórecznika lekarskiego), cien­ki drewniany pa­tyczek, plastikowy pojemnik do robienia lodu, przego­towana zimna woda. Pojemnik sta­rannie umyj. Kwiaty opłucz pod bie­żącą wodą i odetnij łodyżki.

 

 



Krok drugi: lodowa podstawa.

Pojemnik napełnij wodą tyl­ko do połowy wy­sokości. Następ­nie wstaw na kil­ka godzin do zamrażalnika. Gdy woda już zmieni się w lód, wytnij pojemnik. Na każdej kostce połóż kwiatek i rozprostuj jego płatki, po­magając sobie patyczkiem.

 

 

 



Krok trzeci: zamroź płat­ki.

Lodowe kostki wstaw na kilka minut do lodówki (aby płatki kwiatów przymarzły do lodu). Następnie wyjmij pojem­nik, dopełnij zimną wodą i ponow­nie umieść go w zamrażalniku. Po­czekaj, aż kwiatowe kostki będą zupełnie twarde.

 

 



Krok czwarty: ciesz się pysznymi kost­kami lodu.

Gdy kostka już rozpu­ści się w napoju, kwiatek można po prostu schrupać!

Zamiast maleńkich kwiatów ogó­recznika możesz zatopić w wodzie również ogrodowe lub polne bratki oraz płatki dzikiej róży.

 

 



W kostkach lodu mogą kryć się też listki orzeźwiających ziół, np. melisy lub mięty. Pasują do drinków z tonikiem.

 

                              

 

Wyjątkowo ładnie wyglądają zatopione w lodzie owoce, np.
czereśnie lub wiśnie. Za­mroź je tak, aby ich ogon­ki pozostały
ponad kostką.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin