Ensalada rusa - sałatka argentyńska.rtf

(212 KB) Pobierz

Ensalada rusa - sałatka argentyńska

Danie wegetariańskie: tak

Autor: Kulinarny Atlas Świata

Rodzaj potrawy: sałatka

 

Składniki:

- 4 ziemniaki o zwięzłym miąższu

- 3 jajka

- 30 dag mrożonych warzyw mieszanych (ugotowanych do miękkości)

- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

- 15 dag majonezu

- 1/2 łyżeczki musztardy

- 1/2 łyżki soku z cytryny

- 1 łyżka koperku

- 5 łyżek zielonych oliwek faszerowanych papryką

- sól

- pieprz

 

Sposób przyrządzania:

 

Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Zalej zimną wodą, obierz i pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo, obierz i również pokrój w kostkę. Przełóż do miski, dodaj ziemniaki i warzywa. Oliwki osącz z zalewy i pokrój na kawałeczki, dodaj do miski z ziemniakami i jajkami, wymieszaj. Przygotuj sos z majonezu, musztardy i koperku, przypraw do smaku pieprzem i sokiem z cytryny. Sosem polej składniki sałatki i jeszcze raz lekko wymieszaj. Jeśli trzeba, przypraw solą i pieprzem. Sałatka jest najlepsza następnego dnia, gdy się dobrze przegryzie.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin