SAŁATKA INDYJSKA.doc

(148 KB) Pobierz
SAŁATKA INDYJSKA

SAŁATKA INDYJSKA

Składniki:
100 g długoziarnistego ryżu,
100 g czerwonej fasoli z puszki,
50 g kukurydzy z puszki,
1 mała cebula,
1 kostka rosołowa,
1 pomarańcza,
1 czerwona papryka,
pęczek natki pietruszki;

Składniki sosu:
1 łyżka soku cytrynowego,
3 łyżki oliwy,
sól, pieprz;
Ryż opłukać i ugotować na sypko w dużej ilości wody z dodatkiem kostki rosołowej. Odcedzić i dokładnie wystudzić. Fasolę i kukurydzę wyjąć z puszki, opłukać i odsączyć. Paprykę i cebulę pokroić w kosteczkę. Pomarańczę obrać i pokroić na cząstki. Sok cytrynowy z solą, pieprzem i oliwą wlać do małego słoiczka, szczelnie zamknąć i potrząsać do uzyskania jednolitej konsystencji. Do ryżu dodać przygotowane składniki wraz z posiekaną natką, polać sosem i delikatnie wymieszać. Ewentualnie dosolić do smaku.
Na zachętę pokazuję jak apetycznie wyglądała

Załączony obrazek 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin