Ciasto 150 g gorzkiej czekolady 150 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 6 żółtek 6 białek 50 g cukru 150 g mški szczypta soli dobrej jakoci konfitura morelowa Polewa czekoladowa 200 g dobrej, gorzkiej czekolady 200 g cukru 100 ml wody Przygotowanie Czekolady rozpucić w kšpieli wodnej i utrzeć z masłem na puszystš masę. Dodawać stopniowo cukier puder i żółtka. Białka ubić z 50 g cukru na niezbyt sztywnš pianę. Dodać mškę, szczyptę soli i wymieszać razem z masš czekoladowš. Tortownicę o rednicy 24 cm wysmarować masłem, posypać delikatnie mškš, włożyć do niej ciasto i piec przez 50-60 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Tort po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego schłodzenia, następnie wyjšć go z formy. Konfiturę morelowš podgrzać i posmarować niš tort. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. W kšpieli wodnej rozpucić czekoladę i utrzeć razem z cukrem. Dodać wodę i gotować na małym ogniu, przez około 5 minut, stale mieszajšc, aż polewa zacznie gęstnieć. Rozprowadzić polewę szybko i równomiernie po całym torcie. Podawać z niesłodzonš bitš mietanš i z jednym z rodzajów kawy po wiedeńsku.
zaakrecona