ciasto czekoladowe.txt

(1 KB) Pobierz
Ciasto

 150 g gorzkiej czekolady

 150 g miękkiego masła

 100 g cukru pudru

 6 żółtek

 6 białek

 50 g cukru

 150 g mški

 szczypta soli

 dobrej jakoci konfitura morelowa

Polewa czekoladowa

 200 g dobrej, gorzkiej czekolady

200 g cukru

100 ml wody

Przygotowanie

Czekolady rozpucić w kšpieli wodnej i utrzeć z masłem na puszystš masę. Dodawać stopniowo cukier puder i żółtka. Białka ubić z 50 g cukru na niezbyt sztywnš pianę. Dodać mškę, szczyptę soli i wymieszać razem z masš czekoladowš.

Tortownicę o rednicy 24 cm wysmarować masłem, posypać delikatnie mškš, włożyć do niej ciasto i piec przez 50-60 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Tort po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego schłodzenia, następnie wyjšć go z formy.

Konfiturę morelowš podgrzać i posmarować niš tort. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.

W kšpieli wodnej rozpucić czekoladę i utrzeć razem z cukrem. Dodać wodę i gotować na małym ogniu, przez około 5 minut, stale mieszajšc, aż polewa zacznie gęstnieć.

Rozprowadzić polewę szybko i równomiernie po całym torcie.

Podawać z niesłodzonš bitš mietanš i z jednym z rodzajów kawy po wiedeńsku.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin