Test Bielińskiej.doc

(34 KB) Pobierz

Tabela 11.3. Punktowa ocena całodziennego jadłospisu według Bielińskiej

 

Przedmiot oceny

 

 

Liczba punktów

 

Liczba przyznanych punktów

 

Ile posiłków zawiera jadłospis

a)      4-5

b)     3

c)      mniej niż 3

 

 

5

2

0

 

Czy przerwy między posiłkami przekraczają 5 godzin:

a)      nie

b)     tak

 

 

5

0

 

W ilu posiłkach występuje produkt dostarczający białko zwierzęce:

a)      w 3-4

b)     w 2

c)      w 1 lub żadnym 

 

 

5

2

0

 

W ilu posiłkach występuje mleko i przetwory:

a)      w 2-3

b)     w 1

c)      w żadnym

 

 

5

2

0

 

W ilu posiłkach występują warzywa i owoce obfitujące w wit. C i b-karoten

a)      w 3

b)     w 2

c)      w żadnym

 

 

5

2

0

 

W ilu posiłkach podano surówkę:

a)      w 2

b)     w 1

c)      nie podano w ogóle

 

5

2

0

 

W ilu posiłkach występują warzywa i owoce

a)      w 3-4

b)     w 2

c)      w 1 lub żadnym

 

 

5

2

0

 

W ilu posiłkach występuje ciemne pieczywo lub grube kasze

a)      w 2

b)     w 1

c)      nie podano w ogóle

 

 

5

2

0

 

 

Interpretacja wyników:

31-40 punktów – jadłospis prawidłowy,

20-31 punktów – jadłospis z błędami,

poniżej 20 punktów – jadłospis nieprawidłowy,

Ocena zero punktów – konieczność weryfikacji jadłospisu.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin