Tabela 11.3. Punktowa ocena całodziennego jadłospisu według Bielińskiej
Przedmiot oceny
Liczba punktów
Liczba przyznanych punktów
Ile posiłków zawiera jadłospis
a) 4-5
b) 3
c) mniej niż 3
5
2
0
Czy przerwy między posiłkami przekraczają 5 godzin:
a) nie
b) tak
W ilu posiłkach występuje produkt dostarczający białko zwierzęce:
a) w 3-4
b) w 2
c) w 1 lub żadnym
W ilu posiłkach występuje mleko i przetwory:
a) w 2-3
b) w 1
c) w żadnym
W ilu posiłkach występują warzywa i owoce obfitujące w wit. C i b-karoten
a) w 3
W ilu posiłkach podano surówkę:
a) w 2
c) nie podano w ogóle
W ilu posiłkach występują warzywa i owoce
W ilu posiłkach występuje ciemne pieczywo lub grube kasze
Interpretacja wyników:
31-40 punktów – jadłospis prawidłowy,
20-31 punktów – jadłospis z błędami,
poniżej 20 punktów – jadłospis nieprawidłowy,
Ocena zero punktów – konieczność weryfikacji jadłospisu.
morgana21