22. Aminokwasy i peptydy.pdf

(713 KB) Pobierz
A M I N O K W A S Y
A M I N O K W A S Y i P E P T Y D Y
Aleksander Kołodziejczyk wrzesień 2007
AMINOKWASY
Jak wynika z nazwy, aminokwasy związkami organicznymi zawierającymi przynajmniej jedną
funkcję aminową i jedną karboksylową. Należą do najważniejszych związków organicznych z
uwagi na rolę, jaka pełnią w funkcjonowaniu organizmów żywych. To z nich zbudowane są
białka , one w chodzą w skład substancji biologicznie czynnych (np. enzymów , hormonów ), z
nich powstaje wiele związków koniecznych do podtrzymywania życia, występują też w stanie
wolnym.
Z uwagi na wzajemne ułożenie grupy aminowej w stosunku do grupy karboksylowej
rozróżniamy α-, β-, γ- i kolejne aminokwasy .
(CH 2 )x COOH
RCH
x = 0, 1, 2, 3, .....
α , β , γ , δ , .....
NH 2
W zależności od liczby podstawników na atomie azotu aminokwasy dzielą się na takie, które
zawierają grupę aminową 1 o , 2 o , 3 o i czwartorzędową amoniową; te ostatnie noszą nazwę betain .
Występowanie
Aminokwasy należą do najpopularniejszych związków naturalnych , są bowiem składnikami
białek – substancji stanowiących podstawowy budulec drobnoustrojów i organizmów
zwierzęcych. Wchodzą w skład peptydów , czyli kopolimerów aminokwasów o mniejszej masie
cząsteczkowej niż białka , pełnią również ważną rolę, jako wolne związki. Stanowią substraty
wielu innych związków biologicznie czynnych, w tym neuroprzekaźników i alkaloidów .
Organizm wykorzystuje jedynie 23 aminokwasy do syntezy białek ; są to tzw. aminokwasy
kodowane , czyli rozpoznawalne przez kod genetyczny; najczęściej w białku występuje 20 z nich.
W białkach , obok aminokwasów kodowanych stwierdzono obecność jeszcze kilkudziesięciu
innych aminokwasów ; razem nazwano je aminokwasami białkowymi . Aminokwasy białkowe ,
inne niż aminokwasy kodowane powstają w wyniku procesów biochemicznych, tzw.
postrybosomalnej modyfikacji reszt aminokwasów kodowanych wbudowanych w łańcuch
białkowy. Pojawiają się one dopiero po utworzeniu białek na rybosomach w wyniku N -
alkilowania , C -hydroksylowania , halogenowania , redukcji , tworzenia wiązań
disulfidowych , wiązań amidowych i innych reakcji.
Dla ułatwienia zapisu długich wzorów peptydów i białek wprowadzono międzynarodowe kody
aminokwasów : kody trójliterowe i jednoliterowe (te drugie tylko dla aminokwasów
kodowanych ).
Najpopularniejsze aminokwasy białkowe Tabela 21. 1
Wzór
Nazwa
Kod
Punkt izoelek-
tryczny (pH i )
trójliterowy
jednoliterowy
aminokwasy alifatyczne
CH 2 COOH
glicyna
Gly
G
5,97
NH 2
1
16540026.013.png 16540026.014.png 16540026.015.png
CH 3 CHCOOH
alanina
Ala
A
6,02
NH 2
(CH 3 ) 2 CHCHCOOH
walina
Val
V
5,97
NH 2
(CH 3 ) 2 CHCH 2 CHCOOH
leucyna
Leu
L
5,98
NH 2
CH 3 CH 2 CHCHCOOH
H 3 C
NH 2
izoleucyna
Ile
I
6,02
H
COOH
prolina
Pro
P
6,10
hydroksyaminokwasy
CH 2 CHCOOH
HO
NH 2
seryna
Ser
S
5,68
CH 3 CHCHCOOH
HO
treonina
Thr
T
6,53
NH 2
H
Hyp
-
5,71
4-hydroksyprolina
COOH
H
aminokwasy siarkowe
CH 2 CHCOOH
Cys
C
5,02
cysteina
HS
NH 2
CH 3 SCH 2 CH 2 CHCOOH
Met
M
5,75
metionina
NH 2
HOOCCHCH 2 -S-S-CH 2 CHCOOH
(Cys) 2
-
NH 2
NH 2
cystyna
aminokwasy aromatyczne
CH 2 CHCOOH
NH 2
fenyloalanina
Phe
F
5,98
H
O
CH 2 CHCOOH
tyrozyna
Tyr
Y
5,65
NH 2
CH 2 CHCOOH
NH 2
tryptofan
Trp
W
5,88
H
aminokwasy kwaśne i ich amidy
HOOCCH 2 CHCOOH
Asp
D
2,87
kwas asparaginowy
NH 2
2
16540026.016.png 16540026.001.png 16540026.002.png 16540026.003.png
H 2 NOCCH 2 CHCOOH
Asn
N
5,41
asparagina
NH 2
HOOCCH 2 CH 2 CHCOOH
Glu
E
3,22
kwas glutaminowy
NH 2
H 2 NOCCH 2 CH 2 CHCOOH
Gln
Q
5,65
glutamina
NH 2
aminokwasy zasadowe
CH 2 (CH 2 ) 3 CHCOOH
Lys
K
9,74
lizyna
NH 2
NH 2
H 2 NCNH-(CH 2 ) 3 CHCOOH
Arg
R
10,8
arginina
NH
NH 2
N
CH 2 CHCOOH
NH 2
His
H
7,64
histydyna
H
CH 2 CH(CH 2 ) 2 CHCOOH
Hly
-
NH 2 OH
NH 2
hydroksylizyna
Oprócz glicyny wszystkie aminokwasy białkowe są chiralne i należą do L - aminokwasów , tzn.
przy C α mają konfigurację L . W niektórych aminokwasach białkowych znajdują się dwa centra
chiralne.
Zadanie : wskaż, które aminokwasy zebrane w powyższej tabeli zawierają dwa centra chiralne.
Aminokwasy występujące w naturze, łącznie z aminokwasami białkowymi nazywane są
aminokwasami naturalnymi , w odróżnieniu od aminokwasów syntetycznych , które zostały
otrzymane na drodze syntezy chemicznej, a dotychczas nie znaleziono ich pośród produktów
naturalnych. Znanych jest ponad 1000 aminokwasów naturalnych . Aminokwasy naturalne
mogą być białkowe i niebiałkowe .
Pośród niebiałkowych aminokwasów naturalnych znajdują się aminokwasy zarówno o
konfiguracji L , jak i D , mogą one występować także w formie racemicznej.
Przykłady niebiałkowych aminokwasów naturalnych
H 2 NCH 2 CH 2 COOH
H
C
COOH
β -alanina
NH 2
L -fenyloglicyna
β-Alanina jest składnikiem koenzymu A , zaś L -fenyloglicyna występuje w antybiotykach β-
laktamowych . Homocysteina jest powszechnie spotykanym aminokwasem , służy jako
biosubstrat w syntezie metioniny . Produkowany przez rośliny kwas 1-
aminocyklopropanokarboksylowy jest prekursorem etenu , hormonu roślinnego ,
przyspieszającego dojrzewanie owoców.
3
16540026.004.png 16540026.005.png 16540026.006.png
kwas 1-amino-
cyklopropano-
karboksylowy
Znane są aminokwasy o szkodliwym działaniu, np. mimozyna ma właściwości depilatora;
powoduje wypadanie sierści zwierząt karmionych roślinami produkującymi ten związek, a
homarin wytwarzany przez niektóre ślimaki należy do najsilniejszych trucizn.
HSCH 2 CH 2 CHCOOH
H 2 C
COOH
homo-
cysteina
C
NH 2
H 2 C
NH 2
H
O
O
N
CH 2 CHCOOH
NH 2
+
N COO
CH 3
-
mimozyna
homarin
Toksyczny jest też kwas azetydyno-2-karboksylowy , występujący w konwaliach. Kod
genetyczny nie odróżnia go od proliny , przez co zostaje wbudowywany w łańcuch białkowy,
zmieniając funkcję takiego białka . Natomiast L - tyroksyna jest konieczna do prawidłowego
funkcjonowania organizmu człowieka, ułatwia wychwyt jodu przez tarczycę.
COOH
I
I
NH
H
O
O
CH 2 CHCOOH
NH 2
I
I
kwas azetydyno-2-karboksylowy L -tyroksyna
Nomenklatura
Aminokwasom białkowym zostały nadane nazwy zwyczajowe i są one w powszechnym użyciu.
Dla innych aminokwasów zaleca się stosowanie nazewnictwa wg uprzednio poznanych reguł
IUPAC , tzn. traktuje się je jako kwasy z grupą aminową i innymi jako podstawnikami.
Zadanie : nazwij systematycznie tyroksynę .
Aminokwasy chiralnie czyste powinny mieć zaznaczoną konfigurację. Dla aminokwasów
białkowych najczęściej podaje się symbole L i D . (rzadziej R czy S ). Trójliterowe i jednoliterowe
kody nazw aminokwasów bez podania symbolu konfiguracji oznaczają konfiguracje naturalną
aminokwasów białkowych czyli L , np. Leu oznacza L - leucynę . Konfigurację D lub DL trzeba
zaznaczyć odpowiednim symbolem przed wzorem, np. D - Ala , czy DL - Val . Warto zauważyć, że
symbole D i L są pisane mniejszą czcionką niż inne litery tekstu. Przy pełnej nazwie aminokwasu
należy podać jego konfigurację.
Otrzymywanie
1. Z hydrolizatów białkowych
Wiele aminokwasów białkowych otrzymuje się z hydrolizatów białek . Jest to praktycznie
użyteczny sposób ich pozyskiwania jedynie w tych przypadkach, kiedy aminokwas jest łatwy do
wydzielenie z mieszaniny innych aminokwasów. Ten warunek spełnia, np. trudno rozpuszczalna
w wodzie cystyna , która krystalizuje z hydrolizatu włosów. Innym aminokwasem łatwo
krystalizującym jest tyrozyna . Aminokwasy kwaśne i zasadowe można izolować za pomocą
jonitów. Aminokwasy aromatyczne wyjątkowo mocno adsorbują się na węglu aktywnym. W ten
sposób usuwa się z fenyloalaninę hydrolizatu białkowego w procesie przygotowywania pożywek
dla dzieci cierpiących na fenyloketonurię .
4
16540026.007.png 16540026.008.png 16540026.009.png
 
2. Synteza chemiczna
2.1 Amonoliza halogenokwasów
Najstarszy i nadal stosowany sposób otrzymywania aminokwasów polega na amonolizie
halogenokwasów , które są łatwo dostępne jako produkty reakcji Hella-Volharda-Zielinskiego .
Br 2 /P
- HBr
CH 3 CHCOOH
2 NH 3
CH 3 CHCOOH
CH 3 CH 2 COOH
- NH 4 Br
kwas propanowy
Br
NH 2
kwas DL- 2-bromopropanowy DL- alanina (62%)
W reakcji tej powstają recemiczne α -aminokwasy . Nadmiar amoniaku służy nie tylko do
wiązania wydzielającego się bromowodoru, ale wielokrotny nadmiar amoniaku (powyżej 10x)
zmniejsza wydajność niepożądanych 2 o i 3 o amin . Ten sam problem występował w syntezie
amin poprzez alkilowanie amoniaku. Zamiast amoniaku można używać węglanu amonu,
mieszaniny węglanu amonu z amoniakiem lub karbaminianu amonu. Ten ostatni tworzy z
aminokwasem pochodne karbaminowe uniemożliwiające dalsze podstawianie.
2.2 Synteza Gabriela
Innym sposobem na niedopuszczenie do tworzenia się 2 o i 3 o amin poprzez podstawianie
atomów wodoru w amoniaku jest synteza Gabriela , polegająca na alkilowaniu ftalimidku potasu .
Produktem tej reakcji jest aminokwas , który na grupie aminowej ma osłonę ftalilową. Można go
w tej postaci używać do dalszych reakcji lub usunąć resztę ftalilową, najlepiej za pomocą
hydrazynolizy .
O
CHCOOK
NH
CH 2
1. NH 2 NH 2 , -
O
NH
CH 2 CHCOOK
Br
+
KN
- KBr
O
N
O
O
DL -Phe
2. H + /HOH
DL -fenyloalanina
O
2-bromo-3-fenylo-
propanian potasu
ftalimidek potasu
2.3 Synteza malonowa
Z malonianu dietylu łatwo otrzymuje się chronioną pochodną aminową, np.
acetyloaminomalonian etylu , do której można dołączyć resztę organiczną, tak jak w
niepodstawionym estrze malonowym . Można to osiągnąć poprzez alkilowanie pochodnej
sodowej lub w reakcji Michaela . Po rozbudowie szkieletu węglowego produkt poddaje się
hydrolizie i dekarboksylacji .
COOEt
HNO 2
COOEt
Zn/AcO H
COOEt
H 2 C
HON=C
H
AcHNC
H
Ac 2 O
COOEt
malonian dietylu oksym oksomalonianu dietylu acetamidomalonian dietylu (60%)
( izonitrozomalonian dietylu )
COOEt
COOEt
NaOE t
CH 3 CH 2 CH 2 Br
1. H + /HOH
AcNHCNa(COOEt) 2
AcNHC(COOEt) 2
CH 3 CH 2 CH 2 CHCOOH
AcNHCH(COOEt) 2
, - CO 2
EtOH
CH 2 CH 2 CH 3
NH 2
acetamidomalonian dietylu
2. NH 3
acetamidopropylomalonian dietylu kwas 2-aminopentanowy
5
16540026.010.png 16540026.011.png 16540026.012.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin