Hodowla drobnoustrojów w warunkach laboratoryjnych.pdf

(375 KB) Pobierz
Hodowla drobnoustrojó w warunkach laboratoryjnych
H ODOWLA DROBNOUSTROJÓW W WARUNKACH
LABORATORYJNYCH
P OŻYWKI
Badanie i obserwacja drobnoustrojów w warunkach sztucznych,
laboratoryjnych, jest możliwa dzięki hodowli mikroorganizmów na pożywkach ,
zwanych inaczej podłożami .
Wzrost i rozwój drobnoustrojów na pożywkach pozwala na wyosobnienie
czystych kultur, na prowadzenie badań morfologicznych, fizjologicznych,
biochemicznych, diagnostycznych oraz wszelkiego rodzaju hodowli
doświadczalnych.
Pożywka jest mieszaniną roztworów odpowiednio dobranych składników.
Pożywka powinna spełniać następujące warunki:
- zapewnić odpowiednią ilość przyswajalnych składników pokarmowych,
zarówno organicznych, jak i nieorganicznych (energetycznych
i budulcowych),
- zawierać określone czynniki wzrostowe,
- mieć odpowiednie ciśnienie osmotyczne,
- zapewniać optymalny dla rozwoju dostęp do tlenu,
- wykazywać właściwą temperaturę i pH.
Nie ma uniwersalnej pożywki dla wszystkich drobnoustrojów.
Podłoża dla autotrofów są nieskomplikowane, zawierają tylko związki
mineralne. Heterotrofy mają już większe wymagania, które można zaspokoić
dodając kompleksowe substancje np. ekstrakt mięsny, pepton, ekstrkt
drożdżowy, brzeczkę.
Obecnie na rynku dostępne są gotowe podłoża i składniki do pożywek, w formie
odwodnionej lub proszku o wystandaryzowanym składzie – zapewnia to
powtarzalność warunków hodowli , a co za tym idzie pozwala na
porównywanie wyników doświadczeń prowadzonych w różnym czasie lub
różnych laboratoriach. Ponadto znacznie skraca czas przygotowania do
doświadczeń. Własnoręczne komponowanie pożywek wymaga stosowania
składników i związków chemicznych o najwyższym stopniu czystości.
 
S KŁADNIKI POŻYWEK
1. S UBSTANCJE ODŻYWCZE
Źródło węgla
Najłatwiej przyswajalnym źródłem węgla i energii dla drobnoustrojów są cukry
(gł. glukoza, laktoza, maltoza, skrobia, celuloza). Dodatek cukru do pożywki
może służyć celom diagnostycznym lub wybiórczym, gdyż dany gatunek
mikroorganizmów wykorzystuje określony rodzaj cukru. Zawartość cukru w
pożywce waha się w ilości 0,5 do 2%.
Oprócz cukrów drobnoustroje mogą też wykorzystywać glicerol i mannitol
oraz niektóre kwasy organiczne .
Źródło azotu
Większość drobnoustrojów wykorzystuje azot z połączeń nieorganicznych
(sole amonowe, wodorotlenek amonu, azotany ). Jon amonowy stanowi
podstawowy związek w przemianach azotowych. Niektóre drobnoustroje mogą
pobierać wolny azot atmosferyczny . Poza tym, drobnoustroje czerpią azot
również ze związków organicznych , niekiedy bardzo skomplikowanych.
Należy tu wymienić przede wszystkim ekstrakty (wyciągi) z tkanek roślinnych i
zwierzęcych oraz różnego typu hydrolizaty białek zwierzęcych i roślinnych.
Wszystkie te składniki są dostępne już jako preparaty handlowe, w postaci
proszków lub past. Dodatek związków białkowych do pożywek wynosi 0,5-2%.
Do źródeł azotu zaliczamy:
Ekstrakty mięsne – wodne wyciągi z tkanki mięsnej, ale także ekstrakty
z serc i wątroby; zawierają one substancje azotowe oraz węglowodany
i witaminy rozpuszczalne w wodzie;
Ekstrakty drożdżowe – obok związków azotu i węgla organicznego są
bogatym źródłem witamin z grupy B;
Peptony – to specyficzne produkty częściowej, enzymatycznej hydrolizy
białka, są głównym źródeł azotu organicznego w pożywce; zawierają
liczne wolne aminokwasy i krótkie łańcuchy peptydowe, pewne
witaminy, czasami węglowodany;
Hydrolizaty enzymatyczne lub kwasowe białek mięsa, kazeiny, jaj,
nasion soi – bogate źródło aminokwasów, jedno z najczęściej
wykorzystywanych źródeł azotu organicznego w pożywce;
Czyste białka (żelatyna, kazeina) oraz białka rodzime (np. białka jaja,
surowicy krwi) – opcjonalne źródło azotu wykorzystywane przez bakterie
proteolityczne;
Wolne aminokwasy – czasami dodawane do podłoża.
Sole mineralne
Dodawane do pozywek w niewielkich ilościach, są źródłem składników
nieorganicznych: fosforu, siarki, potasu, sodu, magnezu, manganu, żelaza, i in.
Drobnoustroje pobierają je w postaci odpowiednich soli, najczęściej KH 2 PO 4 ,
K 2 HPO 4 , Na 2 HPO, NaH 2 PO, NaCl, siarczany i chlorki żelaza, magnezu.
Niektóre z tych soli regulują ciśnienie osmotyczne, np. NaCl, dodawane w
ilościach 3-5 g/l pożywki. Inne, np. fosforany potasu, działają buforująco
i utrzymują właściwy odczyn pożywki.
Czynniki wzrostowe
Wprowadza się je do podłoża w postaci roztworów syntetycznych witamin
(kosztowne) lub w formie wspomnianych wyżej wyciągów mięsnego,
wątrobowego i drożdżowego, a także wyciągów roślinnych (sok pomidorowy,
brzeczka słodowa, ekstrakt glebowy lub ziemniaczany).
Związki korygujące pH
Większość bakterii rośnie w pH obojętnym lub lekko alkalicznym (6,8-7,4).
Grzyby preferują środowisko lekko kwaśne (pH 5-6,0). Korektę pH pożywek
przeprowadza się najczęściej za pomocą 1-5M roztworów NaOH i HCl.
Substancje różnicujące i wybiórcze
Wprowadzone do podłoża czynniki różnicujące ulegają pod wpływem
mikroorganizmów modyfikacji lub rozkładowi, co uwidacznia się zmianie
barwy kolonii lub podłoża, lub powstaniu strefy przejaśnienia.
Czynniki wybiórcze ( sole kwasów żółciowych, niektóre barwniki np. zieleń
brylantowa, fiolet krystaliczny, związki chemiczne np. azydek sodu ) hamują
rozwój pewnych grup bakterii umożliwiając rozwój tylko określonej grupie
drobnoustrojów.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin