Kontrola czystości mikrobiologicznej powietrza.pdf

(300 KB) Pobierz
ART_005_004_KontrolaCzystMikrobPowietrza_KAISER_WOLSKI.indd
klimatyzacja i wentylacja klimatyzacja i wentylacja klimatyzacja i wentylacja
KONTROLA
CZYSTOŚCI MIKROBIOLOGICZNEJ
POWIETRZA
Krzysztof KAISER
Andrzej WOLSKI
Powietrze jest środowiskiem nieprzy-
jaznym dla życia mikroorganizmów.
W odróżnieniu od gleby i wody jest
ono ośrodkiem okresowego przeby-
wania mikroorganizmów, w którym
nie mogą one dzielić się i rosnąć, lecz
zachowują niestety swój potencjał in-
fekcyjny.
Metody pomiaru zanieczyszczeń
mikrobiologicznych powietrza zo-
stały rozwinięte już na początku XX
wieku wraz ze wzrostem zagrożeń
związanych z użyciem broni mikro-
biologicznej [4]. W 1930 roku Sta-
ny Zjednoczone i Wielka Brytania
posiadały już pierwsze urządzenia
przeznaczone do wykrywania nie-
bezpiecznych zarazków przenoszo-
nych drogą powietrzną. W roku 1941
opracowano w Anglii stosowaną do
dzisiaj metodę szczelinowo – zderze-
niową.
Ze względu na bezpieczeństwo ludzi,
w tym głównie pacjentów osłabionych
chorobą i poddawanych zabiegom in-
wazyjnym, w pomieszczeniach szpi-
talnych ważne jest minimalizowanie
ryzyka infekcji przenoszonych drogą
powietrzną. Zachowanie czystości mi-
krobiologicznej powietrza w pomiesz-
czeniach czystych szpitali jest bardzo
istotne. W szczególności dotyczy to
sal operacyjnych. Wzrost wymagań
higienicznych w szpitalach, szcze-
gólnie w chirurgii głębokiej, wiąże
się z koniecznością kontroli czystości
mikrobiologicznej powietrza. Bada-
nia mikrobiologiczne powietrza są
wskaźnikiem ułatwiającym utrzyma-
nie instalacji klimatyzacji – wentyla-
cji w stanie zapewniającym osiąganie
wymaganej jakości powietrza.
kroskopem. Metoda ta umożliwia
wykrywanie w powietrzu nie tylko
żywych, ale również martwych mikro-
organizmów, w tym drobnoustrojów
trudno wzrastających na pożywkach.
Badanie pod mikroskopem umożliwia
zaobserwowanie szerokiego spektrum
zanieczyszczeń powietrza, zarówno
zanieczyszczeń biologicznych, np.
pyłków roślin, czy roztoczy, jak też
zanieczyszczeń pyłowych. Za wadę tej
metody uznaje się trudności w identy-
fi kacji gatunkowej mikroorganizmów.
Metody hodowlane
Badania tego typu polegają na zebra-
niu mikroorganizmów zawartych w
powietrzu na płytce z naniesioną po-
żywką. Następnie tak zebrane zarodki
poddaje się inkubacji i zlicza wyrosłe
kolonie. Kolonia może wyrosnąć z
jednej lub z wielu połączonych ko-
mórek, co oznacza, że w powietrzu
może znajdować się więcej mikroor-
ganizmów niż wskazuje na to wynik
wyrażony w JTK/m 3 . Wadą tej metody
jest możliwość wykrywania komórek
jedynie żywych i zdolnych do wzrostu
na danej pożywce.
1. METODY POMIAROWE CZY-
STOŚCI MIKROBIOLOGICZNEJ
POWIETRZA
Wprowadzane normy czystości mi-
krobiologicznej powietrza wymagają
wiarygodnych metod pomiarowych.
Do wykrywania drobnoustrojów w
powietrzu stosuje się metody: mikro-
skopowe, hodowlane i wiązane.
Metody wiązane są kombinacją
dwóch poprzednich metod.
Metody mikroskopowe
Wykonanie tego typu badań wymaga
przepuszczenia powietrza przez fi ltr
membranowy, na którym osadzają się
mikroorganizmy. Zastosowanie tutaj
znajduje także szkiełko powleczone
substancją lepką, np. wazeliną. Wy-
łapane mikroorganizmy barwi się, a
następnie poddaje zliczaniu pod mi-
Do metod pomiarowych powszechnie
stosowanych w metodach hodowla-
nych, ze względu na sposób pozy-
skiwania badanego materiału, zalicza
się:
metody sedymentacyjne,
Rys. 1 Urządzenie do pobierania próbek
zanieczyszczeń mikrobiologicznych po-
wietrza z 1940 r. [4]
metody polegające na mechanicz-
nym oddzielaniu zanieczyszczeń z
próbki powietrza o standardowej
158 technika chłodnicza i klimatyzacyjna 4/2007
309160468.038.png 309160468.039.png 309160468.040.png 309160468.041.png 309160468.001.png 309160468.002.png 309160468.003.png 309160468.004.png
klimatyzacja i wentylacja klimatyzacja i wentylacja klimatyzacja i wentylacja
Rys.2 Płytka Petriego używana do badania czystości mikrobiologicznej powietrza oraz
widok kolonii mikroorganizmów wyhodowanych na płytce Petriego, pochodzących z po-
wietrza wentylacyjnego [5, 6]
Dla wielu cząstek, szczególnie
tych o małych rozmiarach, przedsta-
wiona zależność (1) nie jest praw-
dziwa, ponieważ szybkość osadzania
zależy od wielu czynników, takich
jak: rozmiary, waga, ładunek elektro-
statyczny, wilgotność, ruch powie-
trza, itd.. Stosunkowo duże prędkości
powietrza występujące w obszarach
pomieszczeń klimatyzowanych mają
duży wpływ na szybkość sedymenta-
cji. Dlatego metoda ta może posłużyć
jedynie do oszacowania prawdopo-
dobnego stężenia mikroorganizmów
w obszarach, w których ruch powie-
trza jest nieznaczny. Metoda ta nie
może być wykorzystana np. do prze-
prowadzenia bardzo ważnych badań
czystości mikrobiologicznej powie-
trza nawiewanego lub wywiewanego
z uwagi na dużą prędkość powietrza
w okolicy kratek lub nawiewów lami-
narnych. Zaletą metody sedymenta-
cyjnej jest prostota, szybkość i niski
koszt badania.
objętości: fi ltracyjne, zderzeniowe
i odśrodkowe.
dymentacji) w [min], dla sal
operacyjnych stosuje się czasy
30 - 60 minut.
Metoda sedymentacyjna
Najstarszą, stosowaną jeszcze po-
wszechnie w szpitalach metodą kon-
troli czystości mikrobiologicznej
powietrza w salach operacyjnych
jest metoda sedymentacji Kocha.
W metodzie tej otwarte płytki z pod-
łożem stałym należy pozostawić na
30 minut na wysokości 1 metra od
podłogi. Do pobrania próbek polecane
są płytki Petriego (rys.2) zawierające
podłoża wzbogacone, np. Tryptic Soy
Agar - TSA, TSA z neutralizatorami,
w zależności od potrzeb także podło-
ża wybiórcze np. Sabouraud. Zarodki
powinny być inkubowane przez 48
godzin w temperaturze 37 o C (TSA)
lub przez 10 dni w temperaturze 28 o C
(Sabouraud). Po tym czasie wyhodo-
wane kolonie należy zliczyć i zidenty-
fi kować ich szczepy.
Obliczanie wyników opiera się
na założeniu, że w ciągu 5 minut na
powierzchni równej 1 m 2 osiada tyle
drobnoustrojów, ile znajduje się ich
w 1 m 3 powietrza (w warunkach bez-
wietrznych i bez przeciągów) [1, 3].
Zgodnie z tymi założeniami stężenie
zanieczyszczeń mikrobiologicznych
w powietrzu można opisać wzorem:
Metoda sedymentacji posiada sze-
reg wad. Za pomocą tej metody nie
można wykryć np. najdrobniejszych
cząstek bioaerozolu, które osiadają
bardzo wolno lub w ogóle nie ulegają
sedymentacji. Nie wszystkie mikro-
organizmy, kropelki wody lub cząstki
pyłu, na których znajdują się mikro-
organizmy osadzają się z jednakową
szybkością (rys.3). Z badań Wellsa
wynika, że cząsteczki o średnicy 1 μm
i mniejszej nie podlegają sedymenta-
cji w pomieszczeniach, gdzie istnieją
liczne prądy powietrza.
Metody polegające na mechanicz-
nym oddzielaniu zanieczyszczeń z
próbki powietrza ostandardowej
objętości
Z uwagi na poważne wady metody se-
k
=
n
5
R
(1)
P
t
S
gdzie:
k R – stężenie zanieczyszczeń mikro-
biologicznych w [JTK/m 3 ],
n – liczba kolonii wyrosłych na
płytce,
P – powierzchnia płytki w [m 2 ],
t S – czas otwarcia płytki (czas se-
Rys.3 Czas opadania cząstek o gęstości ρ ≈ 1g/cm 3 z wysokości 2 m na podstawie
badań Wellsa i Stokesa
technika chłodnicza i klimatyzacyjna 4/2007 159
309160468.005.png 309160468.006.png 309160468.007.png 309160468.008.png 309160468.009.png 309160468.010.png 309160468.011.png 309160468.012.png 309160468.013.png
klimatyzacja i wentylacja klimatyzacja i wentylacja klimatyzacja i wentylacja
dymentacyjnej, zastosowanie znalazły
urządzenia pozwalające na mecha-
niczne oddzielenie zanieczyszczeń z
pobranej próbki powietrza (rys.4).
płytce podobnej do płytki Petriego, np.
płytce typu Rodac. Następnie zainfeko-
waną pożywkę poddaje się inkubacji i
zlicza liczbę kolonii. Wadą tej metody
jest możliwość zarastania pożywek w
przypadku silnego zanieczyszczenia
powietrza, a także spadek żywotności
drobnoustrojów spowodowany stresem
środowiskowym w wyniku nagłego
uderzenia mikroorganizmu o pożywkę.
Zarastanie pożywki może być również
wynikiem nieodpowiednio przygoto-
wanego podłoża, np. zbyt słabe osusze-
nie płytki i występowanie kropel wody
są przyczynami rozlewania się mikro-
organizmów na pożywce, w wyniku
czego niemożliwe staje się późniejsze
zliczanie kolonii. Podczas pobierania
próbek, podobnie jak w metodzie fi ltra-
cyjnej, przy dłuższej ekspozycji może
dojść do wysychania podłoża, przez
co zmniejsza się zdolność podłoża do
zatrzymywania cząstek oraz następuje
wysuszenie zebranych zarodków. Me-
toda ta nadaje się do kontroli powietrza
na zawartość wirusów. Po wypłukaniu
i zniszczeniu chloroformem innych
mikroorganizmów, wyizolowane wiru-
sy wprowadza się do hodowli komór-
kowych.
fakt, że wirusy mogą wzrastać jedynie
w żywych komórkach, niezbędne jest
zastosowanie hodowli tkankowych. Do
tego celu najczęściej używa się tchawi-
cy człowieka lub nerki małpy. Po wnik-
nięciu do komórek wirusy namnażają
się w nich, a po ich zniszczeniu prze-
noszą na sąsiednie, w wyniku czego
pojawiają się tzw. łysinki (ang. plaque)
na tle niezmienionej warstwy komórek.
Liczbę wirusów zawartych w powie-
trzu podaje się jako liczbę jednostek
tworzących łysinki, w skrócie pfu/m 3
(plaque forming units).
Identyfi kacja gatunkowa wirusów
jest procesem żmudnym. Możliwe jest
w tej metodzie wykrywanie wyłącznie
wirusów infekujących zastosowane
hodowle tkankowe.
Wykrywanie toksyn i alergenów
występujących w powietrzu wymaga
często żmudnych badań. Badanie na
ich obecność opiera się przede wszyst-
kim na wywoływaniu reakcji immuno-
logicznej z użyciem przeciwciał skiero-
wanych przeciwko znanym antygenom
oraz badaniach chromatografi cznych,
np. w przypadku mikotoksyn. Wykry-
wanie endotoksyn występujących w
powietrzu wymaga podjęcia następują-
cych działań [2]: przefi ltrowania powie-
trza przez fi ltr membranowy (z włókna
szklanego lub PCV), rozcieńczania
odfi ltrowanych komórek z preparatem
z krwi skrzypłocza (morski stawonóg)
z dodatkiem substancji chromogennej,
wykonania pomiaru wytworzonej lu-
minescencji.
Rys.4 Aparaty do kontroli czystości mi-
krobiologicznej powietrza pozwalające na
mechaniczne oddzielenie zanieczyszczeń
z pobranej próbki powietrza [8, 5, 9]
Przy pomocy tych urządzeń pobiera
się określoną ilość powietrza, a jego
zanieczyszczenia osiadają na fi ltrze
lub bezpośrednio na pożywce. Po-
brane przez urządzenie pomiarowe
powietrze zawiera wszystkie zanie-
czyszczenia niezależnie od ich właści-
wości fi zykochemicznych oraz warun-
ków panujących podczas prowadzenia
pomiarów, takich jak przewiewy,
wymuszony przez wentylację ruch
powietrza, itp.. Jednak nie wszystkie
zanieczyszczenia są wychwytywane
w urządzeniu z jednakową skutecz-
nością. W praktyce stosuje się trzy
metody wychwytu zanieczyszczeń z
pobranej próbki powietrza.
Metoda odśrodkowa polega na nada-
niu powietrzu prędkości przez wenty-
lator odśrodkowy, na obwodzie któ-
rego znajduje się pożywka w postaci
paska z podłożem wychwytującym
zanieczyszczenia. Następnie zainfe-
kowaną pożywkę poddaje się inkuba-
cji i zlicza się liczbę kolonii. Metoda
ta posiada podobne wady jak metoda
zderzeniowa.
Metoda fi ltracyjna polega na prze-
puszczeniu próbki powietrza przez
fi ltr, na którym zatrzymują się zanie-
czyszczenia mikrobiologiczne. Po
przeniesieniu na powierzchnię po-
żywnego agaru, poddaje się je inku-
bacji i zliczaniu liczby kolonii. Należy
pamiętać, że niewłaściwy wybór urzą-
dzenia fi ltrującego lub wydłużenie
ekspozycji może wpłynąć na zmniej-
szenie żywotności niektórych mikro-
organizmów wskutek ich wysuszenia.
Metodę tę również stosuje się w me-
todach mikroskopowych. Rutynowo
znajduje ona zastosowanie w wykry-
waniu endotoksyn w powietrzu.
2. DOKŁADNOŚĆ POMIARÓW
Wykrywanie wirusów, endotoksyn,
toksyn i alergenów w powietrzu
Badanie na zawartość wirusów w po-
wietrzu różni się zasadniczo od ww.
metod stosowanych do badania bakterii
i grzybów. Przede wszystkim niezbęd-
ne jest pobranie bardzo dużej ilości po-
wietrza (powyżej 1000 dm 3 ) [2], gdyż
wirusy występują w nim niezbyt licz-
nie, a znaczna ich część jest niezdolna
do wywołania infekcji. Ilość pobie-
ranego powietrza jest przynajmniej o
rząd wielkości większa, niż ilość po-
bieranego powietrza w przypadku wy-
chwytywania bakterii. Ze względu na
Jak wcześniej wykazano, mała dokład-
ność pomiarów przy użyciu metody
sedymentacyjnej sprawia, że metoda
ta może służyć jedynie do oszacowania
prawdopodobnego stężenia mikroorga-
nizmów w obszarach, w których ruch
powietrza jest nieznaczny. W przypad-
ku pozostałych metod, dających wy-
niki niezależne od ruchu powietrza w
badanym pomieszczeniu, dokładność
pomiarów nie jest również zbyt duża.
Szczególnie dotyczy to pomiarów pro-
wadzonych w pomieszczeniach czy-
stych, w których koncentracja zanie-
czyszczeń jest niska. Dokonanie wiary-
Metoda zderzeniowa polega na prze-
puszczeniu próbki powietrza przez
szczeliny lub otwory, nadające mu pręd-
kość wystarczającą do wydzielenia za-
nieczyszczeń podczas uderzenia o po-
wierzchnię pożywki znajdującej się na
specjalnej, dostosowanej do miernika
160 technika chłodnicza i klimatyzacyjna 4/2007
309160468.014.png 309160468.015.png 309160468.016.png 309160468.017.png 309160468.018.png 309160468.019.png 309160468.020.png 309160468.021.png
klimatyzacja i wentylacja klimatyzacja i wentylacja klimatyzacja i wentylacja
godnego pomiaru w takich warunkach
wymaga przepuszczenia przez miernik
dużej ilości powietrza, co może wy-
woływać wysuszenie wychwyconych
mikroorganizmów i pożywki oraz
zmniejszenie skuteczności wychwyty-
wania zanieczyszczeń przez wysuszo-
ne podłoże. Również szczegóły kon-
strukcyjne mierników różnych produ-
centów, takie jak np.: ilość i rodzaj ot-
worów w mierniku zderzeniowym, czy
prędkość powietrza zderzającego się z
powierzchnią pożywki, mają znaczący
wpływ na skuteczność wychwytu za-
nieczyszczeń powietrza. Dla przykładu
na rysunku 5 przedstawiono wyniki
pomiarów dokonanych równocześnie
w tych samych warunkach środowi-
skowych przy użyciu kilku mierników
różnych producentów.
Dla uniknięcia dużych błędów po-
miarowych należy stosować normę
jakości ISO 14698 dla pobierania pró-
bek zanieczyszczeń mikrobiologicz-
nych powietrza i walidacji mierników.
Walidacji miernika niestety nie może
przeprowadzić użytkownik we włas-
nym zakresie, dlatego przy zakupie
należy zwrócić szczególną uwagę na
to, czy producent przeprowadził wa-
lidację oferowanego miernika. Użyt-
kownik wykonując badania czystości
mikrobiologicznej powietrza powinien
ściśle przestrzegać zaleceń producenta
danego miernika.
Prawidłowe przygotowanie pod-
łoża jest czynnością bardzo ważną dla
uzyskania wiarygodnych wyników.
Niewłaściwie dobrany rodzaj podło-
ża, a także jego nieodpowiednie osu-
szenie i obchodzenie się z nim może
być przyczyną uzyskania nieprawid-
łowych wyników badań, może też
uniemożliwić identyfi kację ilościowo
– jakościową pobranych z powietrza
mikroorganizmów. Na przykład zbyt
długa ekspozycja płytki często jest
przyczyną wysychania podłoża, nato-
miast nieodpowiednio osuszona płyt-
ka, na powierzchni której znajdują się
kropelki wody, bardzo często zarasta.
Należy pamiętać, że rodzaj podło-
ża, sposób przeprowadzania badania,
czas poboru próbki, parametry fi zycz-
ne powietrza, a także warunki poboru
próbek w znaczący sposób wpływają
na żywotność mikroorganizmów. Od-
porność gatun-
kowa mikroor-
ganizmów na
tzw. stres środo-
wiskowy rów-
nież wpływa na
otrzymywane
wyniki pomia-
rów. Otrzymy-
wanie prawidło-
wych wyników
badań wymaga
rozważnej ana-
lizy, co do:
- oszacowa-
nia wielko-
ści, wraż-
liwości,
zdolności do
przeżycia i rodzaju przewidywa-
nych zanieczyszczeń mikrobiolo-
gicznych,
- oczekiwanej koncentracji mikro-
organizmów,
- dobrania i przygotowania odpo-
wiedniego podłoża,
- wybrania metody badawczej, urzą-
dzenia i miejsc pobierania próbek,
- dobrania czasu trwania poboru
próbki,
- warunków otaczającego środowi-
ska,
- występujących zakłóceń i ich
wpływu na badanie,
- intensywności zaburzeń przepły-
wu powietrza.
twością jego czyszczenia, dezyn-
fekcji i sterylizacji;
- odpornością materiałową na środ-
ki myjąco – dezynfekcyjne;
- możliwością jego zdalnego załą-
czania i wyłączania.
Szczegółowe wymagania dotyczące
metod kontroli czystości mikrobiolo-
gicznej powietrza znajdują się w nor-
mie ISO 14698.
3. BŁĘDY POMIAROWE
Istnieje wiele czynników mogących
wywołać błędne wyniki pomiarów
czystości mikrobiologicznej powietrza,
np.: zła metoda pomiarowa, nieodpo-
wiednia lokalizacja punktów pomiaro-
wych, zakłócenie zjawiska przez eks-
perymentatora - emisja zanieczyszczeń
przez osobę wykonującą pomiary, itd..
Stosowana procedura wykonywa-
nia pomiarów powinna minimalizować
błędy pomiarowe iumożliwiać ich
ocenę. Np. podczas badania czysto-
ści mikrobiologicznej nawiewanego
powietrza, osoba badająca wprowa-
dza podczas wykonywania pomiarów
zanieczyszczenia, których wpływu
nie można zaniedbać przy analizie
wyników pomiarów. Pomimo założe-
nia kompletnego, sterylnego ubioru
ochronnego i niezwykłej dbałości pod-
czas wykonywania pomiarów dochodzi
do zanieczyszczenia podłoża wzrosto-
wego, co w efekcie daje wynik o kilka
JTK/m 3 większy od rzeczywistego stę-
żenia zanieczyszczeń (rys.6, 7).
Aspirator do badań czystości mikro-
biologicznej powietrza powinien cha-
rakteryzować się:
- odpowiednią wydajnością ssania,
zapewniającą pobór wystarczającej
ilości biozanieczyszczeń powietrza
w przypadku ich małych stężeń;
- szybkością przepływu powietrza
przez urządzenie zapewniającą
osadzanie się mikroorganizmów
na pożywce;
- dużą dokładnością w wychwyty-
waniu mikroorganizmów;
- możliwościąregulacji,umożliwia-
jącą pobieranie próbek z różnych
objętości powietrza;
- konstrukcją uniemożliwiającą za-
sysanie powietrza usuwanego z
urządzenia;
- nieskomplikowaną obsługą i ła-
technika chłodnicza i klimatyzacyjna 4/2007 161
Rys.5 Wyniki pomiarów stężenia zanieczyszczeń mikrobiologicznych
dokonanych równocześnie w tych samych warunkach środowisko-
wych przy użyciu kilku mierników różnych producentów. Na podsta-
wie badań Reinmüllera [4]
309160468.022.png 309160468.023.png 309160468.024.png 309160468.025.png 309160468.026.png 309160468.027.png
klimatyzacja i wentylacja klimatyzacja i wentylacja klimatyzacja i wentylacja
Rys.6 Pomimo kompletnego, sterylnego
ubioru ochronnego i niezwykłej dbałości
podczas wykonywania pomiarów dochodzi
do zanieczyszczenia podłoża wzrostowe-
go, co w efekcie daje wynik o kilka JTK/m 3
większy od rzeczywistego stężenia zanie-
czyszczeń. Zdalnie uruchamiany miernik
umożliwia zminimalizowanie wpływu eks-
perymentatora na wynik pomiaru [5]
wprowadzające błąd po-
równywalny z wielkością
mierzoną.
Dla stwierdzenia
wielkości błędów pomia-
rowych należy do serii
płytek z podłożem podda-
nych ekspozycji dołączać
płytki kontrolne, które
wskażą nam to dodatko-
we zainfekowanie płytek
podczas manipulacji zwią-
zanych z wykonywanymi
pomiarami oraz płytki
zupełnie nie używane dla
sprawdzenia sterylności
podłoża i ewentualnych
zanieczyszczeń powsta-
łych w laboratorium mi-
krobiologicznym.
Pomiary w okolicy
nawiewów lub wyciągów
można wykonywać meto-
dą fi ltracyjną, zderzeniową
lub odśrodkową. Stosując
w tym przypadku metodę
sedymentacyjną na pewno
nie uzyska się wiarygod-
nych wyników ze wzglę-
du na zbyt duże prędkości
powietrza. Wątpliwe wyniki otrzyma
się również stosując metodę sedymenta-
cyjną do pomiarów prowadzonych we-
wnątrz sali z włączoną wentylacją. Ruch
powietrza wewnątrz sali jest mniejszy
niż przy nawiewach czy wyciągach, ale
jest on wystarczający do zakłócenia gra-
witacyjnego opadania zanieczyszczeń
powietrza, na którym oparta jest metoda
sedymentacyjna. Błąd tej metody jest w
tym przypadku trudny do oszacowania.
Wniosków o poziomie zanieczysz-
czeń mikrobiologicznych nie można
wyciągać na podstawie jednego pomia-
ru. Z uwagi na dużą ilość czynników
zakłócających pomiary i dużą zmien-
ność zjawiska, konieczne jest okreso-
we wykonywanie serii pomiarów oraz
zastosowanie analizy statystycznej dla
określenia błędu pomiarowego.
Rys.8 Umieszczenie płytki z podłożem w aparacie i jej
wyjęcie może powodować zanieczyszczenie wprowa-
dzające błąd porównywalny z wielkością mierzoną [5]
Rys.7 Ubiór ochronny z aparatem odde-
chowym wyposażonym w fi ltr HEPA elimi-
nuje zanieczyszczenie powietrza z dróg
oddechowych eksperymentatora [7]
LITERATURA:
[1] Drewniak E. i T.: Mikrobiologia żywno-
ści, WSIP Warszawa 1999
[2] Kołwzan B., Adamiak W., Grabas K., Pa-
wełczyk A.: Podstawy mikrobiologii w
ochronie środowiska. Ofi cyna Wydawni-
cza Politechniki Wrocławskiej, Wrocław
2005
[3] Marcinkowski J.T.: Podstawy higieny,
Volumed Wrocław 1997
[4] Möller À. L.: Measurement of airborne
micro-organisms – a long development
still with problems. New cleanroom test-
ing course attracts international interest,
Sweden 2002
[5] Materiały fotografi czne autorów
[6] www.blygold.de
[7] www.envirosafetyproducts.com/pro-
duct.php
[8] www.jsunitech.com/product/sampling/
images/micro1.jpg
[9] www.parrett.uk.com/mb1mb2.htm
Do zanieczyszczenia podłoża docho-
dzi już przy umieszczaniu płytki z
podłożem w mierniku (rys.8). Można
to sprawdzić wykonując całą proce-
durę pomiarową z pominięciem same-
go pomiaru. Już samo umieszczenie i
wyjęcie płytki z podłożem z aparatu
może powodować jej zanieczyszczenie
162 technika chłodnicza i klimatyzacyjna 4/2007
309160468.028.png 309160468.029.png 309160468.030.png 309160468.031.png 309160468.032.png 309160468.033.png 309160468.034.png 309160468.035.png 309160468.036.png 309160468.037.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin