Ćwiczenia z mikrobiologii dla biotechnologii.pdf

(277 KB) Pobierz
Microsoft Word - Cwiczenia_mikrobiologia.doc
Ćwiczenia z Mikrobiologii dla Biotechnologii
Opracowane przez dr Dorotę Dziadkowiec na podstawie ćwiczeń z Mikrobiologii Ogólnej
dla studentów II roku Biologii ułożonych w połowie lat 90-tych przez Elżbietę Panek przy
współpracy dr Elżbiety Morzejko.
Instrukcje do ćwiczeń napisały dr Dorota Dziadkowiec oraz dr Anna Krasowska .
2
PLAN ĆWICZEŃ Z MIKROBIOLOGII OGÓLNEJ
dla II roku Biotechnologii
Ćwiczenie 1 . Hodowla mikroorganizmów in vitro -
podłoża mikrobiologiczne i sterylizacja.
Hodowla mikroorganizmów in vitro - techniki posiewu.
Ćwiczenie 2. Technika mikroskopowania - metoda Grama.
ształt, wielkość i ruch drobnoustrojów.
Sprawozdanie
Ćwiczenie 3. Barwienia złożone (metoda negatywowo-pozytywowa).
Hodowla mikroorganizmów in vitro -
Izolacja czystych hodowli. Określanie liczby bakterii w hodowli.
Sprawozdanie.
Ćwiczenie 4. Identyfikacja bakterii w mieszanej hodowli – praktyczne zaliczenie części
ćwiczeń dotyczącej hodowli i barwień.
Kolokwium.
Ćwiczenie 5. Metabolizm bakterii:
Rozkład związków wielkocząsteczkowych. Wiązanie N 2 .
Rozkład związków drobnocząsteczkowych.
Ćwiczenie 6 . Wpływ czynników fizycznych i chemicznych środowiska na bakterie.
Ćwiczenie 7. Bakteriofagi.
Kolokwium.
Ćwiczenie 8. Odczyt wyników i zaliczenie ćwiczeń.
3
Zasady BHP w pracowni mikrobiologicznej:
odpowiedni ubiór:
zapięte fartuchy bawełniane , spięte włosy, uwaga na lakier do paznokci przy pracy z
palnikami, nie wolno używać tuszu do rzęs, gdy pracuje się z mikroskopem
zachowanie w pracowni:
każdy pracuje samodzielnie, na siedząco , nawet w przypadku podziału zadania na zespoły;
uważamy na palniki gazowe – proszę się nie nachylać nad nimi i nie podawać przedmiotów w
poprzek stołów laboratoryjnych; nie wolno chodzić po pracowni trzymając w ręce zakażone
ezy, pipety itp.; przy pracy z drobnoustrojami uważać należy na potencjalnie zakażone ręce
lub sprzęty np. długopis – proszę nie brać ich do ust, ani nie pocierać skóry;
po zakończonych ćwiczeniach koniecznie należy umyć ręce
w przypadku pytań, niejasności, czy problemów proszę zwracać się do prowadzącego
wymagane wyposażenie:
długopis, ołówek, marker do pisania po szkle, zeszyt czysty lub w kratkę, zapałki lub zapalniczka
O wszelkich wypadkach należy bezzwłocznie powiadomić prowadzącego!!!
4
Ćwiczenie 1 . Hodowla mikroorganizmów in vitro -
podłoża mikrobiologiczne i sterylizacja.
Przygotowujemy płytki Petriego z agarem odżywczym (AO)
a) z kolbki z rozpuszczoną sterylną pożywką wylewamy porcje po około 20 ml do jałowych
płytek Petriego,
b) pozostawiamy płytki do zastygnięcia po czym na powierzchni płytki z pożywką każda
osoba nanosi odcisk palca (dwie płytki na grupę), płytki te zanosimy do cieplarki i
inkubujemy w 37 o C przez 24 godziny, a resztę płytek przechowujemy w chłodni do
następnych ćwiczeń.
Hodowla mikroorganizmów in vitro - techniki posiewu.
Izolacja czystych hodowli.
1. Techniki posiewów ezą.
a) posiewamy ezą inokulum pobrane z płynnej hodowli Escherichia coli do jednej probówki z
5 ml bulionu. ( z płynnej do płynnej )
b) posiewamy ezą inokulum pobrane ze stałej hodowli E. coli do drugiej probówki z 5 ml
bulionu. ( ze stałej do płynnej )
c) posiewamy ezą, rysą wężykowatą inokulum pobrane ze stałej hodowli E. coli na
powierzchnię skosu AO. ( ze stałej na skos )
d) posiewamy ezą z hodowli płynnej E. coli na płytkę z podłożem stałym AO w sposób
podany na rysunku. Osoby wskazane przez prowadzącego wykonują posiew z płynnej
hodowli Proteus sp . ( z płynnej na stałą )
2. Izolacja czystych hodowli bakterii metodą płytkową z zastosowaniem posiewu
redukcyjnego.
Każda osoba wysiewa na dwie płytki w sposób pokazany przez prowadzącego jedną z
poniższych płynnych, mieszanych zawiesin:
a) E.coli /Micrococcus luteus
2 płytki AO
b) E. coli / Salmonella enteritidis
1 płytka AO i 1 płytka MC
4379569.001.png
5
Ćwiczenie 2. Technika mikroskopowania - mikroskop świetlny zwykły.
Kształt, wielkość i ruch drobnoustrojów.
Barwienie Grama –złożone barwienie pozytywowe.
1. Obserwacja mieszanego preparatu drobnoustrojów eukariotycznych ( Saccharomyces
cerevisiae drożdże piekarnicze) i prokariotycznych ( Escherichia coli ).
Sporządzamy mokry, przyżyciowy preparat z płynnej zawiesiny mieszanej obu hodowli
podbarwiony błękitem metylenowym; obserwacja z zastosowaniem obiektywu imersyjnego
( 100x ).
Wykonujemy rysunek spod mikroskopu zwracając uwagę na różnice w wielkości
komórek pro- i eukariotycznych.
2. Przygotowanie preparatów z dwóch z następujących mieszanych zawiesin płynnych:
Staphylococcus aureus + Escherichia coli
Bacillus mycoides + Salmonella enteritidis
Escherichia coli + Corynebacterium sp.
Micrococcus luteus + Escherichia coli
Bacillus sphaericus + Escherichia coli
Streptococcus sp. + Salmonella enteritidis
Oglądamy preparaty wykonane przez koleżanki i kolegów, po czym sporządzamy w zeszycie
i na tablicy tabelkę dzieląc obejrzane mikroorganizmy
na bakterie gram + i gram - .
Zgłoś jeśli naruszono regulamin