Pieczeń wieprzowa.pdf
(
29 KB
)
Pobierz
32138017 UNPDF
Pieczeń wieprzowa
Składniki:
800 g mięsa wieprzowego (karkówki
udźca albo schabu)
sól
kminek
50 g słoniny
wywar z kości albo rosół
Przygotowanie:
Mięso umyć, pokroić na 4 albo 6 kawałków, posolić i obsypać kminkiem. Brytfannę
wysmarować smalcem i ułożyć w niej przyprawione mięso. Piec w piekarniku po każdej
stronie od 45 minut do godziny (czyli razem od 1,5 do 2 godzin). Od czasu do czasu
wedle potrzeby podlać wywarem z kości albo bulionem. Upieczone mięso wyjąć z
naczynia i pokroić na porcje. Z brytfanny wyjąć część tłuszczu i wlać w jego miejsce
wywar. Powstały w ten sposób sos dosolić, gotować i odcedzić (niekoniecznie). Gotową
pieczeń, doprawić i polać sosem na talerzu.
Danie na: 6 osób
Potrawa charakterystyczna dla kuchni czeskiej
Plik z chomika:
kiciunia256
Inne pliki z tego folderu:
Schab staropolski.pdf
(29 KB)
Spagetti z boczkiem.pdf
(27 KB)
Kurczak w porach.pdf
(28 KB)
Leczo.pdf
(27 KB)
Pieczeń wieprzowa.pdf
(29 KB)
Inne foldery tego chomika:
Mięsa
Mięsa 2
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin