Piernik z dziecięcych lat.doc

(42 KB) Pobierz

PIERNIK Z DZIECIĘCYCH LAT

PIERNIK Z DZIECIĘCYCH LAT

Początek formularza

Skladniki:

50 dag miodu
50 dag mąki,
25 dag cukru,
20 dag Kasi,
4 jaja,
1 szklanka wrzątku (niepełna ok 200ml)
1 łyżka sody
1 łyżka kakao
2 op przyprawy do pierników
opcjonalnie ulubione bakalie

Przepis:

W rondelku rozpuszczamy miód razem z cukrem.Kiedy cukier już się powoli wlewamy wrzątek.Dodajemy Kasię , kakao i przyprawy i podgrzewamy na malutkim ogniu , aż wszystko się rozpuści.Gotową masę korzenna przekładamy do miski i odstawiamy do wystygnięcia.Kiedy masa już wystygnie miksując na niezbyt szybkich obrotach dodajemy żółtka oraz mąkę.Jeżeli decydujemy się dodać bakalie - dodajmy je pod koniec mieszania.Gdy masa będzie już gładka dodajemy pianę z białek - oczywiście delikatnie mieszając.
Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy.Kiedy upieczony piernik już ostygnie ozdabiamy lukrem , polewą czekoladową lub po prostu cukrem pudrem.
Ja zazwyczaj rozpuszczam tabliczkę czekolady , dodaję trochę Kasi i 1 łyżkę kremówki (śmietankę zawsze pod koniec) i tak zrobioną polewą oblewam piernik

Dół formularza

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin