chów królików metodami ekologicznymi.pdf
(
861 KB
)
Pobierz
4203000 UNPDF
CHÓW KRÓLIKÓW
METODAMI EKOLOGICZNYMI
materia³y dla rolników
Radom 2004
Dodruk wykonano w ramach zadania zleconego MRiRW
zgodnie z decyzj¹ HORre-401-182/04
z dnia 25.06.2004 r.
1
Autorzy:
1. dr in¿. Pawe³ Bielañski
2. dr in¿. Jan Zaj¹c
Instytut Zootechniki w Krakowie
Projekt ok³adki: Marek Rz¹sa, RCDRRiOW w Przysieku
© Copyright by: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Wydawca:
Krajowe Centrum Rolnictwa Ekologicznego
- Regionalne Centrum Doradztwa Rozwoju Rolnictwa i Obszarów Wiejskich
w Radomiu
ul. Chorzowska 16/18, 26-600 RADOM
tel. +48(48) 365 69 00
e-mail:radom@cdr.gov.pl
www.cdr.gov.pl/radom
Realizacja i druk:
GP RCDRRiOW w Radomiu
ul. Chorzowska 16/18, 26-600 RADOM
tel. +48(48) 365 69 00
e-mail:radom@cdr.gov.pl
www.cdr.gov.pl/radom
ISBN 83-89060-46-9
Nak³ad: 5000 egz.
2
Spis treci
Wstêp .................................................................................................................... 4
Kierunki produkcji i dobór ras .............................................................................. 5
Wymagania rodowiskowe królików .................................................................... 9
Systemy utrzymania królików ............................................................................. 10
Zasady ekologicznego ¿ywienia .......................................................................... 13
Rozród królików .................................................................................................. 16
Odchów m³odzie¿y .............................................................................................. 18
Higiena i profilaktyka .......................................................................................... 20
Efektywnoæ ekologicznego chowu królików ..................................................... 22
Uzyskiwane wyniki produkcyjne ........................................................................ 22
Przeznaczenie produktu ....................................................................................... 23
Uwarunkowania op³acalnoci produkcji ekologicznej ........................................ 23
Za³¹cznik Nr 1 Upowa¿nione jednostki certyfikuj¹ce rolnictwo ekologiczne
w roku 2003 ............................................................................................................ 24
3
Wstêp
Chów królików jest wa¿nym i przysz³ociowym, z gospodarczego punktu wi-
dzenia, kierunkiem produkcji zwierzêcej. Króliki, bowiem jako zwierzêta produk-
cyjne, charakteryzuj¹ siê wysokimi wskanikami cech u¿ytkowych, decyduj¹cych
w³anie o ich przydatnoci gospodarczej. Nale¿y tutaj wymieniæ:
1) du¿¹ p³odnoæ i plennoæ - w warunkach chowu ekologicznego, od 1 samicy
uzyskuje siê ponad 20-25 królików odchowanych w ci¹gu roku,
2) wczesne dojrzewanie i wysokie tempo wzrostu m³odych królików- króliki
ras typowo miêsnych mo¿na u¿ywaæ do rozp³odu ju¿ w wieku 4-41/2 miesi¹-
ca, przyrosty m³odych królików kszta³tuj¹ siê na poziomie oko³o 30 g/dzieñ;
3) króliki przy ¿ywieniu systemem tradycyjnym, wykorzystuj¹ paszê o ma³ej
przydatnoci dla innych zwierz¹t gospodarskich, a wiêc pasz o du¿ej zawar-
toci w³ókna;
4) wysok¹ wydajnoæ rzen¹ przekraczaj¹c¹ 55% oraz bardzo korzystny stosu-
nek miêsa do koci - w tuszkach króliczych stosunek ten wynosi jak 82:18,
co oznacza, ¿e z 1 kg tuszki uzyskuje siê oko³o 820 g czystego miêsa;
5) wysok¹ jakoæ miêsa, które jest zaliczane do miês bia³ych, lekkostraw-
nych i dietetycznych o wysokiej zawartoci wielonienasyconych kwasów
t³uszczowych;
6) wartociowe skóry odgrywaj¹ce powa¿n¹ rolê jako surowiec futrzarski zw³asz-
cza w krajach gdzie wystêpuj¹ zimy.
Ekologiczny chów królików oparty jest na przepisach zawartych w rozporz¹-
dzeniu Rady (EWG) nr 2092/91 (z pó. zmianami) w sprawie produkcji eko-
logicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i rodków
spo¿ywczych w celu w³¹czenia produkcji zwierzêcej.
4
Kierunki produkcji i dobór ras
Najczêciej spotyka siê podzia³ ras królików, wed³ug ich kierunku u¿ytkowania:
1) miêsne,
2) futerkowe,
3) we³niste.
·
produkcja królików rzenych
Króliki ras miêsnych charakteryzuj¹ siê krêp¹ budow¹ cia³a i d³ugim tu³owiem
o dobrze rozwiniêtej partii tylnej. Odznaczaj¹ siê tak¿e wczesnym dojrzewaniem,
du¿ymi przyrostami masy cia³a, wysokimi wskanikami u¿ytkowoci rzenej oraz
dobrym wykorzystaniem paszy.
Z ras rednich normalnow³osych najwiêksze znaczenie przy produkcji królików
rzenych maj¹ nastêpuj¹ce rasy, nazywane czêsto rasami brojlerowymi: nowozelandz-
ka (bia³a i czerwona), duñska, kalifornijska, termondzka i srebrzysta francuska.
Przy rozpoczynaniu ekologicznej produkcji stado podstawowe mo¿na zakupiæ
w fermie tradycyjnego typu (wykaz ferm reprodukcyjnych posiada Krajowe Cen-
trum Hodowli Zwierz¹t, Warszawa, ul. Soko³owska 3 tel. (012) 6320142, e-mail:
kchz@kchz.agro.pl oraz jej regionalne centra na terenie ca³ego kraju). Uzyskane
potomstwo po spe³nieniu wszystkich wymaganych zaleceñ mo¿e zostaæ uznane za
ekologiczne.
Francuski srebrzysty
Rasa ta znana równie¿ pod nazwami srebrzysty du¿y, i srebrzysty szampañ-
ski- zosta³a wytworzona we Francji oko³o 1730 r. Odznacza siê harmonijn¹ budo-
w¹ cia³a, tu³owiem walcowatym i dobrze umiênionym.
Osobniki doros³e osi¹gaj¹ masê cia³a oko³o 4,5 kg. Uszy maj¹ stoj¹ce, miêsi-
ste, rednio d³ugie, o wyranie zaokr¹glonych koñcach; oczy i pazurki br¹zowe.
Barwa okrywy w³osowej jest srebrzysta (w odmianach jasnej i ciemnej); na g³o-
wie i koñczynach wystêpuj¹ ciemniejsze oznaki. Efekt srebrzystoci wywo³uj¹ bia³e
wierzcho³ki w³osów pokrywowych na tle popielato-niebieskiego podszycia. Ce-
cha ta mo¿e wystêpowaæ w po³¹czeniu z ka¿dym umaszczeniem zasadniczym;
rozró¿nia siê np. króliki czarnosrebrzyste, niebieskosrebrzyste i ¿ó³tosrebrzyste.
Skóry stanowi¹ cenny surowiec futrzarski.
Króliki tej rasy odznaczaj¹ siê wysokimi wskanikami u¿ytkowoci rzenej.
Udzia³ miêsa w tuszce wynosi ponad 82%. U¿ywane s¹ do produkcji materia³u
rzenego bêd¹ te¿ do krzy¿ówek miêdzyrasowych.
Szynszyl wielki (SW)
Króliki tej rasy zosta³y wyhodowane w 1920 roku w Anglii. Tu³ów królików
szynszyli du¿ych jest walcowaty i d³ugi, uszy stoj¹ce, miêsiste i stosunkowo d³u-
gie o zaokr¹glonych koñcach, oczy ciemnobr¹zowe. Barwa okrywy w³osowej jest
5
Plik z chomika:
ekohodowla
Inne pliki z tego folderu:
Chów trzody chlewnnej metodami ekologicznymi.pdf
(951 KB)
Przestawianie gospodarstw konwencjonalnych na produkcję ekologiczną.pdf
(872 KB)
Użytkowanie kośne użytków zielonych.pdf
(941 KB)
Produkcja jaj metodami ekologicznymi.pdf
(867 KB)
Chów bydła mlecznego metodami ekologicznymi.pdf
(902 KB)
Inne foldery tego chomika:
Galeria
Inne przydatne publikacje
pomocna literatura
powtórka z rozrywki czyli małe przypomnienie przed jesiennym żywieniem i paszoznawstwem
Prywatne
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin