CZOSNKOWE KREWETKI kilkanaście dużych obranych krewetek (królewskich ), główka czosnku, olej do smażenia (ja używam oliwy z pestek winogron), kilka listków zielonej sałaty, sól, pieprz. Sos: 6 łyżek majonezu, ząbek czosnku, sok z połowy cytryny, cukier, kilka kropel sosu Tabasco, curry. Główkę czosnku obrać, wycisnąć i wymieszać ze szczyptą pieprzu i soli. Czosnkiem natrzeć krewetki i smażyć je - przez kilka minut - na rozgrzanym oleju. Majonez połączyć z sokiem z cytryny, doprawić do smaku sosem tabasco, curry i szczyptą cukru - tak, aby był bardzo pikantny. Dodać do sosu przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dokładnie wymieszać. Krewetki ułożone na listkach sałaty podawać bezpośrednio po przygotowaniu; sos serwuje się oddzielnie w sosjerce. KREWETKI W CZERWONYM SOSIE 0,5 kg mrożonych krewetek cocktailowych, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, 1 papryczka chili lub 1 łyżeczka sosu Tabasco, 3 łyżki oliwy, 3 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, pół szklanki wytrawnego białego wina, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka cukru lub lepiej miodu, sól (można też dodać Vegetę). Krewetki rozmrozić. Na rozgrzanej oliwie przesmażyć (bez rumienienia) drobno posiekane cebulę i czosnek. Zdjąć z ognia, poczekać aż przestanie skwierczeć. Dodać mieloną paprykę i drobno posiekaną papryczkę chili (lub sos Tabasco). Rozprowadzić dokładnie w tłuszczu bez podgrzewania. Zalać winem i sokiem cytrynowym (jeżeli uzyty został sos Tabasco, to tylko 2 łyżeczki soku), dodać oregano i 1,5 łyżeczki Vegety lub 1 łyżeczkę soli. Postawić na małym ogniu, dusić pod przykryciem ok. 5 min. Włożyć krewetki osączone z rozmrożonego lodu (ja rozmrażam krewetki koktajlowe... płucząc je po prostu w ciepłej, a następnie zimnej wodzie, później osączam na sitku - od razu są mięciutkie ), dodać koncentrat pomidorowy, cukier (miód), gotować 2 min na większym ogniu. Dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w łyżce wody, dokładnie wymieszać, zagotować, doprawić solą. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Krewetki z czosnkiem i chili: Na oliwie podsmaż posiekany czosnek z czerwonym chili; Wrzuć krewetki [królewskie lub tygrysie] i smaż aż zróżowieją; Dodaj białe wytrawne wino i gotuj 2 minuty.
Penne ala Greka dla 4-6 osób. 1kg małych krewetek, 500g penne ritage, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 500ml sosu pomidorowego/ ew. koncentratu, 7 łyżek sera feta pokrojonego w kostkę, 1 papryka zielona, drobno pokrojona, 1łyżeczka cukru, 50ml wódki, 2 łyżeczki octu. Gotowac krewetki z octem przez 5 minut, wypłukać i odstawić. Poddusić czosnek w oleju, dodać cebulę, paprykę a po 3 minutach sos pomidorowy, pieprz, sól, cukier i pozostawić na małym ogniu przez 10 minut. Dodac krewetki, pietruszkę, wódkę i lekko gotować przez kolejne 10 minut. Do sosu dodać ser feta. Do naczynia przełożyć odcedzony makaron i polać go sosem.
Jak przyrządzać krewetki? Mrożone krewetki koktajlowe przed użyciem można krótko obgotować (2-3 minuty) w wodzie aromatyzowanej sokiem z cytryny lub octem winnym oraz z dodatkiem ziół: tymianku, bazylii, oregano, estragonu lub kolendry. Można dodać również szczyptę imbiru, niektórzy preferują czosnek. Jako dodatek do dań głównych należy je niezbyt długo podsmażać w niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem przypraw według przepisu lub preferencji smakowych.
Składniki:350 g krewetek koktajlowych (fabrycznie wyczyszczonych i ugotowanych), 750 g warzywnej mieszanki chińskiej (mogą być inne, nawet z własnego ogrodu - co kto lubi i na co ma czas), 2-3 ząbki czosnku, przecier pomidorowy, cytryna, kilka listków bazylii, sól, pieprz, sos sojowy, olejJak przyrządzić?Krewetki trzeba rozmrozić, najlepiej na durszlaku, żeby się niepotrzebnie nie moczyły. Oczyścić je z "czarnych niteczek" i umyć pod bieżącą wodą w durszlaku. Następnie mieszać i mocno skropić sokiem z połówki cytryny. Na chwilę zostawić. Warzywa zamrożone należy wrzucić na rozgrzany olej. Przykryć i poczekać kilka minut, aż się rozmrożą i zagrzeją. Następnie trzeba je doprawić solą i pieprzem. Zostawić na najmniejszym ogniu. Teraz trzeba usmażyć krewetki. Najwygodniej jest przygotować sobie pod ręką wszystkie potrzebne składniki, takie jak: wspominane już krewetki, zmiażdzony ząbek czosnku, posiekane listki bazylii, pół cytryny i łyżeczka przecieru pomidorowego. Smażenie krewetek nie powinno trwać dłużej niż 5-6 minut! Więc do dzieła... Na patelni należy rozgrzać olej. Wrzucić krewetki, szczyptę soli i po 2-3 minutach wrzucić przetarty ząbek czosnku. Wszystko cały czas mieszać jeszcze minutę. Następnie dodać przecier pomidorowy, pomieszać i całość skropić sokiem z drugiej połówki cytryny. Nie za dużo soku, bo będzie za kwaśne. Najlepiej mieć na oku zegarek - po 5-6 minutach od zaczęcia smażenia zgasić ogień i zostawić na moment. Do czekających warzyw wrzucić wszystko (!) to, co usmażyliśmy przed chwilą. Pomieszać i doprawić do smaku. Tu można już sobie poszaleć z tym, co się lubi. Ja dodaję trochę soli, drugi ząbek czosnku, trochę posiekanej bazylii i kilka kropel sosu sojowego. Przykryć na 2-3 minutki i nie gasić ognia. Wyłączyć gaz i danie jest gotowe. Życzę smacznego.
blelelelenaonFOi
elza125