ZDROWE DIETY- KOLACJE
Ogórkowy kefir z grzanką
• dla zapracowanych • przepis na 1 porcję • stopień trudności: łatwe • czas przygotowania: do 25 minut • ilość kalorii w jednej porcji: 300
Składniki:1 kubek (180g) kefiru naturalnego 1 średni ogórek 3 rzodkiewki 2 łyżki świeżych kiełków sojowych 1 mały pomidor 1 kromka chleba pszennego typu Graham
Sposób przygotowania:• Ogórek i rzodkiewki drobno pokroić, wymieszać z kefirem i kiełkami. • Graham posmarować masłem i zapiec 6-8 min w piekarniku rozgrzanym do 200
• wykwintne • przepis na 1 porcję • stopień trudności: średnio trudne • czas przygotowania: do 45 minut • ilość kalorii w jednej porcji: 390
Składniki:1 czerwona papryka 2 małe ziemniaki ze skórką 1 szklanki fasolki szparagowej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 pomidorki koktajlowe, pokrojone na połówki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku 1 mały ząbek czosnku, zmiażdżony 1 łyżka czerwonego octu winnego 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin sól i świeżo zmielony pieprzSposób przygotowania:• Przygotować sos: czosnek wymieszać z octem i oliwą, doprawić solą i pieprzem. Odstawić. • Papryki przekroić wzdłuż na połówki, usunąć gniazda nasienne i białe błonki. Ułożyć przekrojoną stroną do dołu na blasze do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać, aż skórki papryki pokryją się pęcherzykami. Wówczas wyjać, przykryć folią aluminiową a po ostygnięciu zdjać skórki. Pokroić wzdłuz na paski 2-centymetrowe. • Ziemniaki ugotować w małej ilości osolonej wody. Po ostudzeniu, obrać i pokroić na ćwiartki. • Fasolkę szparagową gotować w osolonej wodzie przez 6 minut. • Odcedzić tuńczyka z zalewy. • Na talerz wyłożyc ziemniaki, fasolkę, paprykę, pomidorki i tuńczyka. Delikatnie wymieszać, polać sosem i posypać ziołami.
Pikantna sałatka z grillowanego kurczaka z papryką i pomidorami
• dla rodziny • przepis na 2 porcję • stopień trudności: łatwe • czas przygotowania: do 25 minut • ilość kalorii w jednej porcji: 230
Składniki:1 podwójny filet z piersi kurczaka (ok 185 g) 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 zielona papryka oczyszczona i pokrojona w wąskie paski 1/2 świeżej papryczki chili, np. pasilla, oczyszczonej z nasion, pokrojonej w wąskie paseczki 1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie paseczki sól i świeżo zmielony pieprz 1 ząbek czosnku, roztarty 1 łyżka czerwonego octu winnego 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliewk sxtra virgin 120g pomidorków winogronowych czerwonych i żółtych, pokrojonych na połówki 35g czarnych oliwek konserwowanych (około 10 sztuk) 20 małych listków świeżej bazyliiSposób przygotowania:• Filet z kurczaka posmarować oliwą. Ułożyć na ruszcie rozpalonego grilla (10 cm od żaru) i piec z obu stron po 4-5 minut, aż się zrumieni. Przełożyć na deskę i po ostygnięciu pokroić na cienkie paseczki. • Przełożyć kurczaka do miski, dodać paprykę, papryczkę chili i cebulę. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki. • W misce wymieszać czosnek, ocet winny, ocet balsamiczny i oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Polać sosem sałatkę z kurczaka i odstawić z powrotem do lodówki na 10 minut, po czym dodać pomidory winogronowe, oliwki i bazylię. Dokładnie wymieszać.
• wykwintne • przepis na 1 porcję • stopień trudności: łatwe • czas przygotowania: do 45 minut • ilość kalorii w jednej porcji: 340
Składniki:1 mała (90g) czerwona cebula1 łyzeczka oleju rzepakowego125 g tofu pokrojonego w kostkę1 mała marchew pokrojona w cienkie plasterki1 mała czerwona papryka, pokrojona w paski1 róża (50g) brokuła1 łodyga selera naciowego, pokrojona w plasterki1 szklanki wywaru z warzyw2 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka mielonego imbiruSposób przygotowania:• Cebulę pokroić na cząstki. Rozgrzać olej na patelni teflonowej, włożyć cebulę i tofu. Smażyć, aż cebula będzie miękka, a tofu się zrumieni. • Dodać wszystkie pozostałe składniki i doprowadzić do wrzenia. Na wolnym ogniu gotować około 5 min bez przykrycia, aż warzywa będą półmiękkie. Potrawę podaje się na ciepło
prinss91