KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI CHUTNEY.docx

(135 KB) Pobierz

KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI CHUTNEY

Czas przygotowania: 1,5h

Ilość: 4 niewielkie słoiczki

SKŁADNIKI:

·         1kg czerwonej cebuli

·         1 łyżeczka soli

·         120g cukru

·         1/2litra czerwonego półwytrawnego wina (ja testowałam z Sziraz)

·         80ml octu balsamicznego

·         Pieprz do smaku

·         Oliwa z oliwek do zeszklenia cebuli około 3 łyżki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Cebulę obieramy, i kroimy z piórka/pół krążki.

2. Wrzucamy do rondla z zimną oliwą, solimy (na zimnej oliwie się zeszkla a wrzucając na gorącą smażymy).

3. Podgrzewamy często mieszając około 15 minut, aż zobaczymy, że piórka cebuli robią się półprzeźroczyste jak na zdjęciu.

http://przepisyzsercadomu.blox.pl/resource/cebul3.JPG

4. Następnie dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Dolewamy balsamico, i połowę porcji wina.

5. Smażymy do niemalże całkowitego zredukowania płynów. A następnie dodajemy resztę wina.

http://przepisyzsercadomu.blox.pl/resource/cebul4.JPG

6. Smażymy do całkowitego zredukowania płynu.

7. Wrzącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy.

8. Wspaniała jako dodatek do pasztetu lub wędlin.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin