Makowiec królewski
(Proporcje na dużą blaszkę).
Ciasto:
Składniki
- 40 dag mąki,
- 25 dag cukru,
- 6 jajek,
- 10 łyżek mleka,
- kostka masła lub margaryny,
- cukier waniliowy,
- mały proszek do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć na puch z cukrem oraz cukrem waniliowym i cały czas ucierając, dodawać powoli żółtka. Następnie na przemian dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko.
Z białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie, ale bardzo starannie wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć na natłuszczoną blaszkę i odstawić.
Masa makowa:
- 30 dag maku,
- pół kostki masła lub margaryny,
- 2 jajka,
- 3 łyżki powideł śliwkowych,
- pół szklanki bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, migdały, smażona skórka pomarańczowa),
- 2 krople aromatu migdałowego.
Mak sparzyć, dokładnie odsączyć na sicie i zemleć dwa razy. Następnie utrzeć z cukrem, masłem i jakami. Na koniec wymieszać z bakaliami, powidłami i aromatem.
Masę makową nabierać łyżką i na cieście, jeden obok drugiego, kłaść kopczyki. Następnie wylać pozostałe ciasto. Piec około 45 minut w temp. 200°C. Przestudzony makowiec posypać cukrem pudrem lub polukrować.
fruziach