Makowiec królewski.doc

(22 KB) Pobierz
Makowiec królewski

Makowiec królewski

 

(Proporcje na dużą blaszkę).

Ciasto:

 

Składniki

- 40 dag mąki,

- 25 dag cukru,

- 6 jajek,

- 10 łyżek mleka,

- kostka masła lub margaryny,

- cukier waniliowy,

- mały proszek do pieczenia.

 

Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć na puch z cukrem oraz cukrem waniliowym i cały czas ucierając, dodawać powoli żółtka. Następnie na przemian dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko.

Z białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie, ale bardzo starannie wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć na natłuszczoną blaszkę i odstawić.

 

Masa makowa:

- 30 dag maku,

- pół kostki masła lub margaryny,

- 2 jajka,

- 3 łyżki powideł śliwkowych,

- pół szklanki bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, migdały, smażona skórka pomarańczowa),

- 2 krople aromatu migdałowego.

 

Mak sparzyć, dokładnie odsączyć na sicie i zemleć dwa razy. Następnie utrzeć z cukrem, masłem i jakami. Na koniec wymieszać z bakaliami, powidłami i aromatem.

Masę makową nabierać łyżką i na cieście, jeden obok drugiego, kłaść kopczyki. Następnie wylać pozostałe ciasto. Piec około 45 minut w temp. 200°C. Przestudzony makowiec posypać cukrem pudrem lub polukrować.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin