Enzymy wspomagające trawienie.pdf

(272 KB) Pobierz
Nut&Health_9.06.indd
ŻYWIENIE I ZDROWIE
NUTRITION & HEALTH
ROCZNIK 9, NR 4 (35) • CALIVITA ® INTERNATIONAL-POLSKA • Wrzesień 2006
Prof. dr n. med. Valeria Szedlak-Vadocz
Przewodnicząca Zespołu Doradców Medycznych CaliVita ® International
Specjalista biochemii klinicznej, medycyny nuklearnej i patofizjologii klinicznej
ENZYMY WSPOMAGAJĄCE TRAWIENIE
Każda komórka naszego organizmu jest niezwykłą
fabryką metaboliczną, w której przebiega tysiące
miliardów reakcji chemicznych. Nasz organizm
składa się z 70 trylionów komórek; stąd zachodzące
codziennie reakcje chemiczne są praktycznie nie-
zliczone. Każda myśl, każdy ruch, przepływ krwi,
proces wzrostu, trawienie… są wynikiem licznych
procesów chemicznych, katalizowanych przez en-
zymy. Enzymy są kontrolowane przez hormony
– podczas gdy procesy biologiczne są poprzedzane
zjawiskami biofizycznymi (elektromagnetycznymi).
Aby uniknąć zaburzeń metabolicznych, natura
stworzyła setki układów (zwanych przez bio-
chemików „sprzężeniem zwrotnym” lub przez bio-
fizyków „biologicznym sprzężeniem zwrotnym”),
które regulują funkcje enzymów i hormonów.
Nasz organizm musi rozłożyć, przyswoić i prze-
słać składniki odżywcze do komórek, w przeciw-
nym razie nie mogą być one wykorzystane.
BUDOWA I FUNKCJE
UKŁADU POKARMOWEGO
Jeśli zapoznamy się z funkcjonowaniem naszego
przewodu pokarmowego, wkrótce uświadomimy
sobie, jak niewiele o nim wiemy. Przekonamy się,
kiedy, gdzie i w jaki sposób mogą rozwinąć się
zaburzenia wpływające negatywnie na nasze zdro-
wie, dlaczego nie jest jednoznaczne co, kiedy i jak
dużo zjemy, która żywność jest dla nas korzystna,
a która nie. Dowiemy się również, które składniki
odżywcze, uwalniane podczas prawidłowego pro-
cesu trawienia, pomogą nam zachować zdrowie
oraz w jaki sposób nie strawiona żywność, a
konkretnie, uboczne lub końcowe produkty zabu-
rzonego trawienia uszkadzają nasz organizm.
Układ pokarmowy jest zespołem narządów, które
pełnią różne, jednak ściśle powiązane ze sobą
zadania.
Krótko mówiąc: pożywienie, podczas pasażu
przez przewód pokarmowy, zostaje rozłożone
na składniki proste, które mogą być wchłaniane
do krwioobiegu, rozprowadzane do wszystkich
W JAKI SPOSÓB DZIAŁAJĄ
SUBSTANCJE ODŻYWCZE?
Stosowane w starożytności powiedzenie: „Jesteś
tym, co jesz” , obecnie, w czasach współczesnej
cywilizacji należałoby zmienić na: „Jesteś tym,
co Twój organizm jest w stanie wykorzystać” ,
ponieważ istnieją liczne zaburzenia i choroby spo-
wodowane niewłaściwą dietą. Najpierw jednak
powinien być spełniony warunek wstępny:
46363006.011.png
NUTRITION & HEALTH
Wrzesień 2006
komórek i wykorzystane w procesach komórko-
wych, niezbędnych do życia. Kiedy nasze komór-
ki mogą wykorzystać poszczególne elementy
pożywienia? Tylko w przypadku, gdy ich metabo-
lizm również nie jest zaburzony. Tak więc muszą
prawidłowo przebiegać inne, podstawowe funk-
cje fizjologiczne, takie jak: odpowiedni dopływ
krwi, dostateczna podaż tlenu, nie zaburzona
gospodarka wodno-elektrolitowa oraz równowaga
kwasowo-zasadowa. Nie mniej ważny jest stały,
prawidłowy przepływ informacji, poprzedzający
reakcje biochemiczne, jak również wymiana infor-
macji pomiędzy światem zewnętrznym i naszym
organizmem, co umożliwia porozumiewanie się
i współpracę pomiędzy komórkami. Tak więc, aby
nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować,
nie wystarczy tylko przyjmować pokarm. Jednym
z najważniejszych warunków zachowania zdrowia
jest spożywanie żywności naturalnej o wysokiej
jakości, a nie jej „podróbek”, czyli po prostu „anty-
żywności” (obecnie powszechnie nazywanej „junk
food”). Jeśli wszystkie wyżej wymienione warun-
ki zostaną spełnione, jesteśmy na dobrej drodze,
by zachować zdrowie.
Dr Howard Loomis, który prawie całe życie
zajmował się zagadnieniem enzymów, ujął kwestię
odżywiania w następujący sposób:
„Zdrowie człowieka zależy nie tylko od jakości
przyjmowanego pożywienia, ale od zdolności or-
ganizmu do właściwego rozłożenia, wchłonięcia
i wykorzystania składników pokarmowych.
Jeśli organizm posiada, oprócz niezbędnych
substancji odżywczych, także odpowiednią ilość
enzymów, wówczas może czynić cuda.”
Jama ustna i przełyk
Proces trawienia rozpoczyna się w jamie ustnej,
gdzie spożyty pokarm zostaje wymieszany ze śliną,
rozdrobniony przez zęby do prawie płynnej papki
- oczywiście tylko wtedy, gdy żujemy kawałki
pożywienia przynajmniej 30-40 razy. Ślina - w
ilości prawie 1,5 litra dziennie - jest wytwarzana
przez sześć ślinianek. Jej skład ułatwia nie tylko
połykanie żywności, ale również wzmacnia smak.
Ślina pełni inną ważną rolę: z pomocą obecnych w
niej enzymów już w jamie ustnej rozpoczyna się
wstępne trawienie i przemiana pokarmu.
Pod wpływem ptialiny (ustnej amylazy) następuje
początkowy rozkład skrobi , przygotowując ją do
dalszego trawienia, które jest kontynuowane w jeli-
tach z przekształceniem do cukrów prostych. Z ja-
my ustnej bezpośrednio wchłania się tylko alkohol.
Gdy pokarm zostaje pogryziony i wymieszany
ze śliną, wtedy język formuje nadający się do
połknięcia kęs i popycha go w kierunku przełyku.
W tym momencie podniebienie miękkie uszczel-
nia jamę nosowo-gardłową, a nagłośnia natych-
miast zamyka dojście do krtani, co zapobiega
przedostawaniu się pożywienia do dróg odde-
chowych. Zdrowa osoba dorosła połyka około
2400 razy dziennie, głównie podczas posiłków,
lecz także niezależnie. Za pomocą tzw. ruchów
perystaltycznych przełyku rozpoczyna się prze-
suwanie treści pokarmowej do żołądka. Perystal-
tyka oznacza rytmiczne, wężowate ruchy mięśni
przewodu pokarmowego, dzięki którym pokarm
przesuwa się wzdłuż całego układu trawiennego.
Pomiędzy najważniejszymi odcinkami przewodu
pokarmowego znajdują się specjalne pierścienie
mięśniowe, tzw. zwieracze , natomiast w jelitach
występują zastawki . Taka budowa pozwala sub-
stancjom odżywczym pozostać w każdym odcinku
przewodu pokarmowego przez odpowiedni okres
czasu, potrzebny do strawienia przez właściwe
enzymy. Zabezpiecza także przed cofaniem treści
pokarmowej do poprzednich odcinków.
Proces trawienia
Wpływ substancji odżywczych na nasz organizm
rozpoczyna się wraz z procesem trawienia. Trawie-
nie - w sposób bardzo uproszczony - oznacza rozkład
spożytych składników odżywczych przy pomocy ro-
zmaitych enzymów i innych niezbędnych substancji
do mniejszych i chemicznie prostszych elementów,
które następnie przenikają poprzez ściany przewodu
pokarmowego do krwioobiegu i ostatecznie docierają
do komórek. Jest więc jasne, że tak skomplikowana
i wytrzymała fabryka metaboliczna powinna być
optymalnie zaopatrywana w substancje odżywcze.
Żołądek
Żołądek to podłużny, dobrze umięśniony narząd,
który czynnie dopasowuje swoją pojemność do obję-
tości spożytego pokarmu. Znajduje się w lewym
podżebrzu, poniżej przepony, a powyżej pępka.
2
46363006.012.png 46363006.013.png
Wrzesień 2006
NUTRITION & HEALTH
Dzięki silnemu umięśnieniu, dokładnie rozciera i
miesza treść pokarmową z wydzieliną zawierającą
śluz, kwas solny, enzymy i tzw. czynnik wewnętrzny
(IF) , niezbędny do absorpcji witaminy B 12 poprzez
ściany jelit do krwioobiegu. Brak IF – który może
pojawić się jako konsekwencja zaniku błony
śluzowej żołądka – jest jedną z przyczyn niedoboru
witaminy B 12 , co może prowadzić do zaburzeń
w układzie krwiotwórczym i nerwowym.
Głównym enzymem soku żołądkowego jest
pepsyna , która wstępnie trawi białka . Jest skute-
czna tylko w silnie kwaśnym środowisku. Pod
wpływem działania pepsyny białka rozpadają się
na mniejsze jednostki - polipeptydy , przygotowując
się do następnej fazy trawienia: rozkładu na
mniejsze peptydy, a następnie aminokwasy.
Kolejny enzym żołądkowy - rennina ścina mleko i
umożliwia dalsze trawienie jego białka (kazeiny).
Niezwykle kwaśny odczyn soku żołądkowego
(pH 0,8-2,0) pochodzi od kwasu solnego (HCl),
który jest wytwarzany przez specjalne komórki
okładzinowe błony śluzowej żołądka.
Kwaśne środowisko jest dobrze tolerowane przez
błonę śluzową żołądka, ponieważ w warunkach
fizjologicznych jej komórki są zaopatrzone w
odpowiednie mechanizmy obronne. Silnie kwaśne
środowisko stanowi skuteczną linię obrony przed
rozmaitymi patogenami, w większości przypad-
ków niszcząc je. W sytuacji niewystarczającej ilości
soku żołądkowego, mikroorganizmy wywołują
procesy zapalne w błonie śluzowej żołądka, które
prowadzą do zaburzonej funkcji mięśni zwie-
racza – w efekcie sok żołądkowy „cofa się” do
przełyku. Jednak przełyk z trudnością toleruje
refluks zawartości żołądka (zarzucanie wsteczne),
co wywołuje nieprzyjemny, palący ból, tzw. zgagę.
Zaburzenie to, nazywane skrótowo w literaturze
jako GERD (Gastro-Esophageal Reflux Disease
– choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa), jest
obecnie bardzo częste i może być spowodowane
niezdrowym stylem życia, jak również złymi
nawykami żywieniowymi, a konkretnie niską
jakością pożywienia.
Z żołądka nie jest absorbowane nic innego poza
alkoholem (około 20%) i niewielką ilością żelaza
(lecz tylko w obecności odpowiedniej ilości wita-
miny C). Wstępnie strawiony pokarm, wysycony
sokiem żołądkowym w wyniku rytmicznych skur-
czów mięśni żołądka, dostaje się do dwunastnicy
- pierwszego odcinka jelita cienkiego.
Zazwyczaj pokarm, zawierający węglowodany,
białka i tłuszcze, opuszcza żołądek w ciągu 3-5
godzin. Pokarm płynny, jak np. zupy, przechodzi
Tabela 1. Jak długo pokarm pozostaje w żołądku?
0,5-2 godziny 2-3 godziny 3-4 godziny 4-5 godzin 5-6 godzin 6-8 godzin
Cukier
Biały chleb
Chleb
pełnoziarnisty
Ser
Tłusta pieczeń
wieprzowa
Sałatka
śledziowa
Miód
Grzanki
Frytki
Soczewica
Bekon
Sardynki
w oleju
Owsianka Surowe jajka
Kalarepa
Groch
Tuńczyk
Ryż
Jaja na twardo
Szpinak
Szczypiorek
Wędzony
węgorz
Kasza manna
Omlet
Rzodkiewka Śledź wędzony
Tłusta pieczona
gęś i kaczka
Kawa, herbata Sos tatarski Jabłka Śledź solony
Kakao Ryba gotowana Gotowana szynka Pieczone mięso
Gotowane
mleko
Kalafior
Gotowana
wołowina
Bulion
Szparagi
Niezbyt tłusta
kiełbasa
Jaja gotowane
na miękko
Ziemniaki
gotowane w os-
olonej wodzie
Gotowana kura
Ziemniaki puree
Kompot
3
46363006.014.png 46363006.001.png 46363006.002.png 46363006.003.png 46363006.004.png 46363006.005.png 46363006.006.png 46363006.007.png
NUTRITION & HEALTH
Wrzesień 2006
przez żołądek o wiele szybciej niż pokarmy stałe.
Z kolei pokarmy tłuste pozostają w nim znacznie
dłużej.
z jelitem grubym) są przyswajane dwie bardzo
ważne substancje - witamina B 12 związana z czyn-
nikiem wewnętrznym oraz sole kwasu żółciowego .
Zachodzi też dalsza resorpcja wody . W końcowym
odcinku jelita cienkiego „pokarm resztkowy”
występuje w postaci płynnej.
Jelito cienkie
To główne miejsce trawienia i wchłaniania sub-
stancji odżywczych. Dociera tu żółć , produkowana
przez wątrobę oraz wydzielane są enzymy trawien-
ne trzustki i sok jelitowy . W przeciwieństwie do
kwaśnego odczynu soku żołądkowego, środowisko
jelita cienkiego jest zasadowe , co jest zapew-
niane przez wydzielaną przez wątrobę żółć, sok
trzustkowy bogaty w wodorowęglany, jak również
wydzielinę jelitową. Alkaliczny odczyn jest
częściowo potrzebny do trawienia składników
odżywczych, a częściowo do ich absorpcji.
Błona śluzowa jelita jest obficie pofałdowaną
tkanką z tysiącami bardzo subtelnych kosmków
jelitowych, przypominającą na wewnętrznej
powierzchni aksamitne włókno. Tak duża liczba
kosmków jest niezbędna, żeby umożliwić jelitom
pobranie, w stosunkowo krótkim czasie, odpowie-
dniej ilości składników odżywczych. Ten „trik”
natury zwiększa powierzchnię wewnętrzną jelit
do prawie 150 m 2 . Za pośrednictwem kosmków
jelitowych miliony nadających się do wchłonięcia
cząsteczek przepływa do krwi, która z kolei regu-
larnie dostarcza prawie 70 trylionom komórek
ludzkiego organizmu wszystkie niezbędne do
życia substancje.
Jelito cienkie, mające długość około 6 metrów,
składa się z trzech części: dwunastnicy, jelita
czczego i krętego . Okrężne mięśnie ściany jelit
przesuwają miazgę pokarmową w dół przewodu
pokarmowego, dzięki stałym, rytmicznym skur-
czom podobnym do ruchu fali.
W dwunastnicy , która ciągnie się od ujścia żołądka
( odźwiernika ), rozpoczyna się dopełniający pro-
ces trawienia. Białka, węglowodany i tłuszcze
zostają rozłożone na części składowe, nadające
się do wchłonięcia i wykorzystania przez orga-
nizm. W dwunastnicy rozpoczyna się też absor-
pcja końcowych produktów rozkładu (wchłaniana
jest też większość żelaza), ale główna część
składników odżywczych przenika do krwioobiegu
poprzez błonę śluzową jelita czczego . W okolicy
krętniczo-kątniczej (gdzie jelito kręte łączy się
Jelito grube
Jelito cienkie przechodzi w jelito grube, mające
przeciętnie 1,5-2,0 metrów długości. Jest ono
podzielone na kątnicę, wyrostek robaczkowy,
okrężnicę wstępującą, poprzeczną i zstępującą,
esicę i odbytnicę . Do początkowego odcinka
okrężnicy dociera dosyć duża ilość rozcieńczonych
resztek pokarmowych. Zastawka krętniczo-
kątnicza zapobiega ich cofaniu się do jelita cien-
kiego. Okrężnica służy głównie jako magazyn
treści jelitowej, z której nadal odbywa się resor-
pcja wody i elektrolitów (lecz już tylko w małych
ilościach). Skurcze jej mięśni są stosunkowo nie-
regularne: szczególną formą aktywności są skur-
cze masowe, występujące zwykle kilka razy w
ciągu dnia. Powodują one obkurczenie ok. 20 cm
jelita, przemieszczając masy kałowe w kierunku
odbytu. Pasaż resztek pokarmowych wzdłuż
okrężnicy zajmuje 10-12 godzin. Ruch w jednym
kierunku zapewniają pierścienie mięśniowe (za-
stawki). Płynna treść w okrężnicy, po absorpcji
wody i soli mineralnych, ma coraz bardziej stałą
konsystencję. Papka pokarmowa po dotarciu do
jelita grubego jest zagęszczana z około 500 ml do
100-200 ml.
Ostatni odcinek przewodu pokarmowego to od-
bytnica , mająca długość prawie 20 cm. Gromadzą
się tutaj wszystkie resztki pokarmowe, które nie
zostały wykorzystane przez organizm, jak również
różne produkty uboczne przemiany materii i sub-
stancje toksyczne. Stolec składa się głównie z tzw.
materiału balastowego (np. celulozy, hemicelulozy,
itd.), bakterii i resztek złuszczonej ściany jelitowej
lub substancji eliminowanych z krwioobiegu.
Ilość bakterii w jelitach zwiększa się w miarę
oddalania od odźwiernika. Odczyny chemiczne
środowisk poszczególnych odcinków okrężnicy
różnią się pomiędzy sobą, co odgrywa znaczącą
rolę w utrzymaniu przy życiu zróżnicowanych
gatunków przyjaznych bakterii, jak również w
regulowaniu procesów fizjologicznych. Z po-
4
46363006.008.png 46363006.009.png
Wrzesień 2006
NUTRITION & HEALTH
wodu wadliwych nawyków żywieniowych, ni-
skiej jakości pożywienia, szkodliwych substancji,
sytuacji stresowych i niewłaściwego stylu życia
charakteryzującego społeczeństwa państw zacho-
dnich, delikatna równowaga chemiczna i fizjolo-
giczna przewodu pokarmowego może zostać łatwo
naruszona, zaburzając prawidłowe funkcje jelita,
trawienie i absorpcję. W takiej sytuacji większość
przyjaznych bakterii jelitowych, mających korzy-
stny wpływ na nasz organizm, ulega zniszczeniu
i zostaje zastąpiona przez agresywne patogeny.
W efekcie naruszona zostaje naturalna równowaga
i rozwija się wiele zaburzeń funkcjonalnych, a w
ich następstwie - choroby organiczne. Procesy te
powszechnie są traktowane jako dysbioza . Za-
burzenia w obrębie dolnego odcinka przewodu po-
karmowego mają szerokie spektrum - od różnych
stanów zapalnych jelita do nowotworów.
Pamiętaj! Trawienie jest jedną z fizjologicznych
funkcji, która potrzebuje najwięcej energii.
Inną fizjologiczną, energochłonną funkcją jest
eliminacja produktów ubocznych i toksycznych
czyli odtruwanie . W sytuacji, gdy odżywiamy się
niewłaściwie, głównie pokarmem przetworzonym,
ubogim w enzymy, błonnik i inne naturalne sub-
stancje, jemy na raz zbyt duże porcje lub regular-
nie spożywamy przekąski, tracimy tak dużo ener-
gii na procesy trawienia, że nie będziemy mieli ani
wystarczająco dużo czasu, ani energii na eliminację
produktów ubocznych i oczyszczanie organizmu.
To dlatego produkty uboczne zalegają w naszym
organizmie, zatrzymując sól i wodę, co prowadzi
do przyrostu masy ciała. Kalorie, nie spalone w
wyniku zwolnionego tempa metabolizmu, prędzej
czy później zgromadzą się w postaci nadmiaru
tkanki tłuszczowej. To wyjaśnia korzystny wpływ
tzw. sokowych głodówek czy innych kuracji post-
nych. Podczas ich trwania spożywamy tylko soki
owocowe i warzywne, wymagające od naszego or-
ganizmu mniej energii potrzebnej do strawienia i
przyswojenia składników odżywczych. Zmniejsza
się również spożycie substancji toksycznych i
jednocześnie pobudzona zostaje eliminacja sub-
stancji szkodliwych z naszego organizmu.
Wątroba jest największym narządem naszego or-
ganizmu - jej masa sięga około 2 kg. To unikalna
przetwórnia chemiczna - w jej komórkach zacho-
dzi ogromna i skomplikowana przemiana sub-
stancji dostarczonych z pożywieniem. Wątroba
jest w stanie przekształcić prawie każdy składnik
i zneutralizować toksyny, dopóki jest zdrowa.
Pełni funkcje magazynu – gromadzi witaminy A,
D, B 12 , żelazo i zapasy węglowodanów (w postaci
glikogenu) . Szybki rozpad glikogenu zapewnia
utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we
krwi w sytuacji jej niedoboru. Wątroba wytwarza
i wydziela do krwi różne białka osoczowe, enzymy
oraz substancje odpowiedzialne za krzepliwość
krwi (na 12 głównych czynników krzepnięcia,
9 jest wytwarzanych w wątrobie). Uczestniczy
w syntezie endogennego cholesterolu, tzn. nie
pochodzącego z pożywienia.
Jednym z głównych zadań wątroby jest produkcja
żółci . Żółć zawiera kwasy żółciowe i ich sole, które
dzięki właściwościom podobnych do detergentów,
emulgują substancje tłuszczopodobne, ułatwiając
ich skuteczne trawienie.
Pęcherzyk żółciowy o długości 7-8 cm, to do-
datkowy narząd trawienny służący za magazyn
żółci. Gromadzi produkowaną przez wątrobę żółć,
modyfikując ją chemicznie i zagęszczając.
Już widok pokarmu i poczucie jego smaku może
być wystarczającym bodźcem do opróżnienia
pęcherzyka żółciowego. Jeśli dochodzi do za-
burzenia równowagi składników żółci, może dojść
do tworzenia kamieni żółciowych.
Trzustka
Gruczoł ten, o długości około 15 cm, można
odnaleźć w zagięciu dwunastnicy. Trzustka jest
zarówno gruczołem wydzielania zewnętrznego ,
jak i wewnętrznego . Wytwarza najważniejsze en-
zymy trawienne organizmu, jak również dwa pod-
stawowe hormony ( insulinę i glukagon) , które są
niezbędnymi regulatorami metabolizmu glukozy.
Określone grupy komórek trzustki (wyspy Langer-
hansa) produkują insulinę , która jest wydzielana
bezpośrednio do krwi. Z tego względu, podobne
narządy nazywane są gruczołami wydziela-
nia wewnętrznego. Większa (egzokrynna) część
trzustki wytwarza soki o odczynie zasadowym,
Wątroba i pęcherzyk żółciowy
Nie możemy mówić o trawieniu, nie wspominając
o roli wątroby, pęcherzyka żółciowego i trzustki.
5
46363006.010.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin