grecka.txt

(1 KB) Pobierz
FASZEROWANE POMIDORY I PAPRYKI
porcja dla 6 os�b
przygotowanie 1 godzina
pieczenie 1 godzina


6 twardych du�ych pomidor�w
6 wysokich zielonych papryk
2 cebule
1 p�czek siekanej natki pietruszki
250 ml soku pomidorowego
375 ml oleju
250 g ry�u
3 �y�ki cukru
s�l, pieprz


Spos�b wykonania:

1. Papryki i pomidory op�uka� i osuszy�, odci�� g�r� ka�dego pomidora i ka�dej papryki. 
Z pomidor�w usun�� mi��sz i przetrze� go przez sito. Z papryki usun�� pestki.

2. Na patelni rozgrza� 250 ml oleju. Cebul� posieka�, wrzuci� na patelni�, zanim ca�kiem zmi�knie, 
wsypa� ry� i sma�y�, a� stanie si� szklisty.

3. Mi��sz z pomidor�w, s�l, pieprz, zielon� pietruszk� i p� szklanki wody doda� do ry�u. 
Podgrzewa�, a� woda zostanie wch�oni�ta przez ry� i zmniejszy� ogie�.

4. Do ka�dego pomidora i do ka�dej papryki nasypa� po szczypcie cukru. 
Nast�pnie nape�ni� je do po�owy farszem ry�owym (nale�y zostawi� miejsce na p�czniej�cy ry�). 
Doda� po �y�eczce wody i posypa� reszt� cukru. Nakry� odci�tymi cz�ciami pomidor�w i papryk.

5. Warzywa umie�ci� w naczyniu do zapiekania, wla� sok pomidorowy 
i pozosta�e p�l szklanki oleju, opr�szy� sol� i pieprzem. Piec 1 godzin�.
 Podawa� gor�ce z sosem lub sch�odzone na zimno.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin