FASZEROWANE POMIDORY I PAPRYKI porcja dla 6 os�b przygotowanie 1 godzina pieczenie 1 godzina 6 twardych du�ych pomidor�w 6 wysokich zielonych papryk 2 cebule 1 p�czek siekanej natki pietruszki 250 ml soku pomidorowego 375 ml oleju 250 g ry�u 3 �y�ki cukru s�l, pieprz Spos�b wykonania: 1. Papryki i pomidory op�uka� i osuszy�, odci�� g�r� ka�dego pomidora i ka�dej papryki. Z pomidor�w usun�� mi��sz i przetrze� go przez sito. Z papryki usun�� pestki. 2. Na patelni rozgrza� 250 ml oleju. Cebul� posieka�, wrzuci� na patelni�, zanim ca�kiem zmi�knie, wsypa� ry� i sma�y�, a� stanie si� szklisty. 3. Mi��sz z pomidor�w, s�l, pieprz, zielon� pietruszk� i p� szklanki wody doda� do ry�u. Podgrzewa�, a� woda zostanie wch�oni�ta przez ry� i zmniejszy� ogie�. 4. Do ka�dego pomidora i do ka�dej papryki nasypa� po szczypcie cukru. Nast�pnie nape�ni� je do po�owy farszem ry�owym (nale�y zostawi� miejsce na p�czniej�cy ry�). Doda� po �y�eczce wody i posypa� reszt� cukru. Nakry� odci�tymi cz�ciami pomidor�w i papryk. 5. Warzywa umie�ci� w naczyniu do zapiekania, wla� sok pomidorowy i pozosta�e p�l szklanki oleju, opr�szy� sol� i pieprzem. Piec 1 godzin�. Podawa� gor�ce z sosem lub sch�odzone na zimno.
onelly