dehydrogenaza bursztynianowa_enzymol.doc

(74 KB) Pobierz
WYZNACZANIE STAŁEJ INHIBICJI (K1) DLA DEHYDRO-GENAZY BURSZTYNIANOWEJ

 

                                                                

Wyznaczanie  stałej  inhibicji  (Ki)  dla  dehydrogenazy  bursztynianowej

 

WSTĘP

              Dehydrogenaza bursztynianowa (EC 1.3.99.1 ) jest flawoproteiną integralnie  związaną  z wewnętrzną błoną mitochondrialną. Grupą prostetyczną enzymu jest kowalencyjnie  związana cząsteczka FAD. Pierscień izoalloksazynowy FAD wiąże się z enzymem wiązaniem kowalencyjnym przez boczny łańcuch histydyny. Cząsteczka dehydrogenazy bursztynianowej oprócz FAD zawiera  4 atomy żelaza niehemowego. Enzym jest zatem białkiem żelazo-siarkowym. W warunkach fizjologicznych enzym utlenia bursztynian do fumaranu w myśl reakcji:

 

 

 





FADH2

FAD



 

 



 

 

          Bursztynian                                                                       Fumaran

 

FADH2 utworzony w rezultacie utleniania bursztynianu nie oddysocjowuje od en-zymu, a dwa elektrony z FADH2 sa przenoszone bezpośrednio na ugrupowania Fe-S. Akceptorem wodorów dla zredukowanej dehydrogenazy bursztynianowej  jest ko-enzym Q (ubichinon).

              W oznaczeniach aktywności enzymatycznej używane są sztuczne akceptory wodoru jak, błękit metylenowy czy też barwniki  tetrazoliowe (błękit nitrotetra-zoliowy,2-[p-jodofenylo-(3-p-nitrofenylo)-5-fenylotetrazoliowy chlorek].              W stoso-wanej metodzie oznaczania aktywności dehydrogenazy bursztynianowej  akceptorem wodorów jest chlorek jodo-nitro-tetrazoliowy (INT), który ulega redukcji do barwne-go formazanu w myśl reakcji:

 

 

 

 

 

 

 





 

FAD

FADH2



2

 

2

 



 

 

 

       

                       INT                                                                      INT - formazan       

 

Powstający w reakcji INT-formazan jest rozpuszczalny w mieszaninie octan etylu/etanol i wykazuje maksimum absorbcji przy λ=470nm.

 

HAMOWANIE AKTYWNOŚCI DEHYDROGENAZY BURSZTYNIANOWEJ PRZEZ  MALONIAN.

              Niektóre związki, o strukturze zbliżonej do cząsteczki substratu mogą konkurować z nim o centrum katalityczne enzymu. W przypadku dehydrogenazy bursztynianowej może to być malonian lub szczawian.







 

 

bursztynian                                 malonian                           szczawian

Centrum aktywne dehydrogenazy nie odróżnia tych związków od burszty-nianu w wyniku czego powstaje kompleks enzym-inhibitor, który nie ulegając rozpadowi na enzym i produkt  blokuje centrum aktywne dehydrogenazy. Ten typ hamowania określany jest jako hamowanie kompetycyjne. Hamowanie to jest uzależnione od stosunku stężenia inhibitora do stężenia substratu. Typ hamowania (kompetycyjny lub niekompetycyjny) oraz wartość stałej inhibicji (Ki) można określić  metodą Dixona. Metoda jest oparta na wyznaczaniu szybkości reakcji (v) przy kilku stałych stężeniach substratu [S] oraz kilku stężeniach inhibitora [I]. Na podstawie wyznaczonych szybkości reakcji wykreślamy krzywą zależności 1/v od [I] dla poszczególnych stężeń substratu.

Wykres pozwala ustalić typ hamowania oraz wartość Ki (patrz Rys. 1).

Metoda Dixona jest prostą metodą wyznaczania stałej inhibicji metodą graficzną bezpośrednio z rysunku bez dodatkowych obliczeń.

 

 

 

 

 

(A)              (B)

             

 

 

 

 

 

 

 

Rys. 1. Krzywa Dixona: 1/v = f [I] dla inhibitora kompetycyjnego (A) i

niekompetycyjnego (B).

 

 

MATERIAŁY  I  METODY:

Odczynniki:

1.  0,5 M bufor fosforanowy (K), pH 7.4

2. 0,05 M bufor fosforanowy (K), pH 7.4 (homogenizacyjny)

3. 0,25 M bufor fosforanowy (K), pH 7.4

4.  0,4% roztwór INT w H2O

5.  0,065 M kwas malonowy w H2O

6.    mieszanina octanu etylu i etanolu (1:1 v/v), zawierająca 5% kwas trójchlorooctowy (TCA)

7.    0,025 M bursztynian sodowy w  0,25 M bufor fosforanowy (K), pH 7.4

8.    0,0625 M bursztynian sodowy w 0,25 M bufor fosforanowy (K), pH 7.4

 

Przygotowanie homogenatu:

Odważoną (2 g) wątrobę wołową, rozdrobnić w homogenizatorze nożykowym lub mikserze z 18 ml 0,05 M buforu fosforanowego (K), pH 7.4 (10 % homogenat). Homogenat wirujemy przez 10 min. przy 3000 obr./min. Do oznaczeń 10% homogenat rozcieńczyć 10-krotnie buforem homogenizacyjnym (1 ml homogenatu + 9 ml buforu).

 

 

 

WYKONANIE OZNACZEŃ:

 

Przygotowanie roztworów inhibitora:

Z roztworu kwasu malonowego przygotowujemy 5 rozcieńczeń w następujący sposób: odmierzamy - 0.25,  0.50,  0.75,  1.0  i  1.5 ml  65 mM  kwasu malonowego  i uzupełniamy objętość wodą destylowaną do 5 ml. Otrzymujemy roztwory kwasu malonowego o następujących stężeniach: 3.25,  6.50,  9.75,  13.00 i 19.5 mM.

Przygotowanie roztworów substratu:

50 mM i 125 mM roztwory bursztynianu rozcieńczamy dwukrotnie 0,5 M buforem fosforanowym (5 ml substratu + 5 ml buforu). Otrzymujemy roztwory substratu o następujących stężeniach: 25 mM i 62.5 mM bursztynianu w 0,25 M buforze fosforanowym, pH 7.4.

Przygotowania mieszaniny reakcyjnej:

Do oznaczeń przygotowujemy 26 probówek. Do 12 probówek (1 ÷ 12) pipetujemy po 0.4 ml zbuforowanego  25 mM  bursztynianu sodowego, a do kolejnych 12 probówek (1’ ÷ 12’) po 0.4 ml 62.5 mM bursztynianu. Do 2 pozostałych probówek (próby zerowe 13 i 13’) dodajemy 0.4 ml 0,25 M buforu fosforanowego, pH 7,4.

Do wszystkich (26) probówek dodajemy po 0.2 ml 0.4 % INT. Z każdego zestawu 12 probówek zawierających dwa różne stężenia bursztynianu (25mM lub 62.5 mM) wydzielamy dwie próby  (kontrolne – 11, 12 oraz 11’, 12’), do których dodajemy 0.2 ml H2O; natomiast do pozostałych 10 prób pipetujemy po 0.2 ml kwasu malonowego o wzrastającym stężeniu od 3.25 do 19.5 mM (w dwóch powtórzeniach). Do prób zerowych, nie zawierających bursztynianu dodajemy po 0.2 ml wody. Wszystkie próby wstawiamy do termostatu (370C) i po 5 minutach preinkubacji rozpoczynamy reakcję dodając 0.2 ml 1% homogenatu. Reakcję przerywamy po 15 min, dodając do każdej próby 1.5 ml mieszaniny - octan etylu/etanol/TCA  i natychmiast dokładnie mieszamy.

Natężenie barwy powstającego INT-formazanu mierzymy wobec prób zerowych przy l = 470 nm.



Korzystając z podanego współczynnika (k = 1.95 wyrażone w mmolach INT-formazanu na próbę) obliczyć ilość powstającego w ciągu 1 minuty INT-formazanu. Wyliczyć wartość 1/v i sporządzić krzywą Dixona czyli wykres zależności 1/v od stężenia malonianu (I). Określić typ inhibicji i wyliczyć wartość Ki.

 

UWAGA !

Przed sporządzeniem wykresu należy obliczyć końcowe stężenie substratu i inhibitora w mieszaninach reakcyjnych.

5

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin