Sałatka śledziowa (2).doc

(25 KB) Pobierz
Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa

Składniki:

·         śledź solony - 600 g

·         ziemniaki - 300 g

·         marchew - 150 g

·         ogórki kiszone - 75 g

·         jabłka - 180 g

·         jaja - 2 szt.

·         cebula dymka - 25 g

·         śmietana - 160 ml

·         musztarda - 40 ml

·         sok z cytryny - 20 ml

·         sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1.     Warzywa obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.

2.     Śledzia dokładnie opłukać i wysuszyć. Jabłka obrać ze skórki.

3.     Wszystkie składniki pokroić w niezbyt drobną kostkę.

4.     Ze śmietany, musztardy, soku z cytryny przygotować sos, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać do sałatki i dokładnie wymieszać.

5.     Na wierzch dodać pokrojone w ćwiartki jajka. Schłodzić w lodówce.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin