· Gołąbki
·
· 1 duża kapusta
· 1 kg mielonego mięsa wołowego/wieprzowego
· 1 czerstwa bułka
· 1 jajko
· 1 duża cebula
· 3 ząbki czosnku
· 1 szklanka ryżu
· 2 łyżki oleju
· sól, pieprz / ulubione przyprawy
· SOS
· 1 litr wody
· 1 koncentrat pomidorowy
· 2 ząbki czosnku
· 1 łyżka śmietany 18%
· 1 łyżka mąki
· 1 kostka rosołowa
· świeży koperek
· sól i pieprz do smaku
Sos Zagotować wodę i rozpuścić w niej kostkę rosołową. Następnie w kubku wymieszać koncentrat pomidorowy ze śmietaną, mąką i przeciśniętym lub posiekanym czosnkiem. Po wymieszaniu wlać powoli do wywaru, ciągle mieszając - zagotować i przyprawić. Na koniec dodać posiekany koperek. (Jeśli będzie kwaśny przez koncentrat, należy wtedy dodać łyżkę cukru). Gołąbki Na samym początku należy zagotować kapustę i ryż, mamy wtedy czas na przyrządzenie mięsnego farszu. Cebulkę posiekać i podsmażyć na oleju. Namoczyć bułkę w wodzie. Do mięsa dodać cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę i wbić jajo - wymieszać. Ugotowany ryż przełożyć do mięsnej masy i dodać jeszcze posiekany czosnek wraz z solą i innymi przyprawami, to wszystko razem wymieszać i zmielić w maszynce. Gotowy farsz nakładamy na liście kapusty. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem i wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika na około godzinę.
Aguska752918