Gołąbki z ryżem i mięsem.doc

(77 KB) Pobierz
Gołąbki z ryżem i mięsem

Gołąbki z ryżem i mięsem

 

Składniki

·         Gołąbki

·          

·         1 duża kapusta

·         1 kg mielonego mięsa wołowego/wieprzowego

·         1 czerstwa bułka

·         1 jajko

·         1 duża cebula

·         3 ząbki czosnku

·         1 szklanka ryżu

·         2 łyżki oleju

·         sól, pieprz / ulubione przyprawy

·          

·         SOS

·          

·         1 litr wody

·         1 koncentrat pomidorowy

·         2 ząbki czosnku

·         1 łyżka śmietany 18%

·         1 łyżka mąki

·         1 kostka rosołowa

·         świeży koperek

·         sól i pieprz do smaku

Opis przygotowania

Sos Zagotować wodę i rozpuścić w niej kostkę rosołową. Następnie w kubku wymieszać koncentrat pomidorowy ze śmietaną, mąką i przeciśniętym lub posiekanym czosnkiem. Po wymieszaniu wlać powoli do wywaru, ciągle mieszając - zagotować i przyprawić. Na koniec dodać posiekany koperek. (Jeśli będzie kwaśny przez koncentrat, należy wtedy dodać łyżkę cukru). Gołąbki Na samym początku należy zagotować kapustę i ryż, mamy wtedy czas na przyrządzenie mięsnego farszu. Cebulkę posiekać i podsmażyć na oleju. Namoczyć bułkę w wodzie. Do mięsa dodać cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę i wbić jajo - wymieszać. Ugotowany ryż przełożyć do mięsnej masy i dodać jeszcze posiekany czosnek wraz z solą i innymi przyprawami, to wszystko razem wymieszać i zmielić w maszynce. Gotowy farsz nakładamy na liście kapusty. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem i wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika na około godzinę.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin