Moje Gotowanie - Nalesniki na 30 sposobow.doc

(406 KB) Pobierz
Hot dogi w naleśnikach

Hot-dogi w naleśnikach

Dla ilu osób:
Dla sześciu
Czas przyrządzenia:
45 minut
Składniki 

·         ketchup 12 łyżek

·         ser żółty 200 g

·         musztarda 12 łyżek

·         parówki 6 szt

·         sok jabłkowy 1 szklanka

·         kapusta kiszona 600 g

·         sól 1 szczypta

·         woda 1 szklanka

·         mleko 1 szklanka

·         jajka 2 szt

·         mąka 200 g

Sposób przyrządzenia

NALEŚNIKI
Mąkę, wodę, mleko, jajka i sól dokładnie miksujemy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, tylko tyle, by spód patelni był natłuszczony. Jeśli wlaliśmy za dużo oleju, po rozgrzaniu zlewamy do jakiegoś naczynka, wykorzystamy go później. Następnie smażymy 6 naleśników (dla początkujących - nabieramy ciasto łyżką wazową (pełną łyżkę) i wylewamy na patelnię. Ciasto należy rozmieścić równo na całej powierzchni patelni. Następnie odwracamy naleśnik, ale dopiero, gdy na spodniej stronie zarumieni się, inaczej naleśnik się na nam porwie. Trzeba więc być cierpliwym. Naleśniki najlepiej przewracać całkiem płaską łopatką).

NADZIENIE:
Kapustę kiszoną płuczemy w wodzie 2-3 razy tak, by nie była zbyt słona albo zbyt kwaśna. Kroimy, wrzucamy do garnka i dolewamy sok jabłkowy (można wlać troszkę tłuszczu, ale nie jest to potrzebne). Dusimy kapustę, aż będzie miękka. Od czasu do czasu należy ją przemieszać, żeby się nie przypaliła.

Naleśnik smarujemy dwiema łyżkami keczupu i dwiema łyżkami musztardy (na tym etapie nie wygląda to zbyt apetycznie, ale na szczęście później nie będzie tego widać). Następnie rozprowadzamy 1/6 uduszonej kapusty. Na środek kładziemy parówkę i zawijamy naleśnik w rulonik.

Tak przygotowane naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym (ewentualnie brytfannie) i posypujemy startym żółtym serem.

Pieczemy je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, ok. 20 minut.

SMACZNEGO!

 

Kakaowe naleśniki

Składniki

·         mleko 2 szklanki

·         jajka 2 szt

·         mąka 1,5 szkl

·         cukier 4 łyżki

·         olej 2 łyżki

·         sól

·         proszek do pieczenia 1 łyżeczka

·         kakao 3 łyżeczki

·         ser biały

·         cukier

·         cukier waniliowy

·         śmietana

Sposób przyrządzenia

Do mleka wbijamy jajka i cukier, miksujemy dodajemy mąkę proszek, kakao, sól i olej. Miksujemy, smażymy naleśniki.
Ser mieszamy z cukrami i śmietaną. Smarujemy naleśniki i składamy w trójkąty.

 

Kakaowe naleśniki

Składniki

·         mąka 1 szklanka

·         jajka 3 szt

·         mleko + kakao 2 szklanki

·         sól 1 szczypta

·         cukier 2 łyżki

·         olej 1 łyżka

·         wino białe 1 kieliszek

Sposób przyrządzenia

Jajka posolić, wymieszać z płynem. Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę. Gdy ciasto będzie miało konsystencję kwaśnej śmietany odstawić je na 30 minut. Patelnię rozgrzać mocno, posmarować cieniutko olejem. Wlać łyżką wazową ciasto i tak obracać patelnią, aby rozlało się one na całej jej powierzchni. Odwrócić na drugą stronę. Natłuszczać lekko patelnię, ale nie często.

 

Naleśniki czekoladowo-kawowe

Składniki

·         mąka 1,25 szklanki

·         jajka 2 szt

·         mleko 2 szklanki

·         kakao 3 łyżki

·         cukier puder 3 łyżki

·         kawa marago 1 łyżeczka

·         sól 1 szczypta

·         gruszki z kompotu 1 słoik

Sposób przyrządzenia

Kakao, mąkę i kawę wymieszać razem. Jajka roztrzepać z mlekiem, wymieszać z mąką, posolić. Smażyć na patelni wysmarowanej słoniną.
Po usmażeniu złożyć, przybrać gruszkami z kompotu, posypać cukrem pudrem.

 

Naleśniki meksykańskie

Składniki

·         ser żółty 15 dag

·         fasola czerwona z puszki 1 puszka

·         fasola biała z puszki 1 puszka

·         kukurydza konserwowa 1 puszka

·         groszek konserwowy 1 puszka

·         fasolka szparagowa zielona mrożoma lub świeża 150 g

·         cebula czerwona 1 sztuka duza

·         czosnek granulowany lub zwykły 2 szczypty do smaku

·         papryka czerwona 1 sztuka

·         papryka chili 1 w proszku

·         mąka (najlepiej szymanowska bądź tortowa) 1.5 szklanki

·         mleko 1 szklanki

·         woda gazowana 1 szklanka

·         jajka 3 sztuki duże

·         olej 0.5 litra

·         mięso mielone mieszane 0.5 kg.

Sposób przyrządzenia

FARSZ: Mięso mielone, cebulkę, paprykę czerwoną, przyprawić (solą, czosnek, chilli), smażymy na patelni. Gdy się trochę podsmaży dodajemy resztę składników (groszek, fasolkę szparagową, fasolkę czerwoną, białą, kukurydzę) i dalej smażymy.

CIASTO NALEŚNIKOWE: dokładnie wymieszać mleko z wodą gazowaną i z łyżką oleju. Do wysokiego garnka przesiać mąkę, wbić jajka, ucierać łyżką, stopniowo wlewając przygotowany płyn, posolić, zmiksować, przykryć, zostawić na 1 godzinę. Przed smażeniem naleśników ciasto ponownie dokładnie wymieszać i ewentualnie dolać płynu. Mieszać ciasto przed każdym wlaniem go na patelnie. Na usmażone naleśniki dajemy farsz i składamy w rulonik. Posypać żółtym serem (można też dodać sos meksykański z Knorra)

 

Naleśniki Gyroski

Składniki

·         ciasto naleśnikowe

·         mięso wieprzowe lub drobiowe 50 dkg

·         przyprawa Gyros

·         sól

·         pieprz

·         śmietana lub jogurt 200 ml

·         serek homogenizowany naturalny 2 opakowania

·         kapusta pekińska 1 sztuka

·         cebula 2 sztuki

·         pomidory 2 sztuki

·         ogórki zielone 2 sztuki

·         czosnek 2 ząbki

Sposób przyrządzenia

Mięso z kurczaka albo chudej wieprzowiny kroimy w paseczki i obficie posypujemy przyprawą Gyros, smażymy na tłuszczu. Robimy ciasto na naleśniki, ale bardziej gęste i smażymy grubsze naleśniki. Na sos tzatziki: mały kubek śmietany lub jogurtu mieszamy z serkiem homo naturalnym + sól+pieprz+1 starty na tarce ogórek zielony świeży + 2 ząbki czosnku. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Pokroić w paski kapustę pekińską. Pokroić w piórka cebule, pomidora i ogórka w pół plastry. Ciepłe naleśniki smarujemy dość grubo sosem tzatziki,na połowie naleśnika kładziemy garść kapusty pekińskiej, na kapustę kładziemy 2-3 łyżki ciepłego mięsa, posypujemy wiórkami cebuli, potem 2-3 pół plastry pomidora i ogórka, składamy naleśnika na pół lekko dociskając. Naleśnika posmarować śmietaną lub jogurtem i posypać delikatnie na koniec przyprawą do Gyros.

 

Naleśniki po grecku

Składniki

·         sprawdzone ciasto na naleśniki

·         zioła prowansalskie

·         cebula

·         szynka

·         ketchup

·         kapusta pekińska 1/2

·         pomidory 2 sztuki

·         ogórek zielony 1/2

·         papryczka chili 1/2

·         majonez 3 łyżki

·         yogurt naturalny 1 szt

Sposób przyrządzenia

Przygotowujemy ciasto na naleśniki, dodajemy do niego zioła - według gustu i odstawiamy aż się "przegryzie" (najlepsze jest na drugi dzień).

Cebulę kroimy w cienkie piórka, szynkę na plasterki (jeśli plasterki są małe - liczymy dwa na jednego naleśnika).

Kapustę cienko siekamy, pomidory pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paseczki lub plasterki, ogórek w cieniutkie plasterki, paprykę w paseczki.

Wszystko razem mieszamy w dużej misce. Warzyw nie solimy!

Ilość poszczególnych składników sałatki jest umowna, jeśli komuś pasuje może dodać więcej papryki czy ogórka - istnieje tu duże pole do popisu.

Do naczynia na sos dajemy łyżkę majonezu, wsypujemy sos i rozcieramy, następnie resztę majonezu i jogurt lub śmietanę. Możemy dać mniej majonezu i jogurtu (śmietany) - wtedy sos będzie miał bardziej intensywny smak. Ze śmietaną sos jest bardziej łagodny, z jogurtem bardziej kwaśny ale mniej kaloryczny.

Na dużą rozgrzaną, natłuszczoną patelnię wlewamy odpowiednią ilość ciasta (niezbyt grubo), szybciutko wrzucamy na środek plaster lub dwa szynki, dookoła - w miejscach, gdzie jest jeszcze ciasto układamy cebulkę. Gdy spód naleśnika się przyrumieni, przewracamy go i smażymy aż szynka i cebulka się przysmażą.

Wykładamy naleśnik na duży talerz stroną szynkowo - cebulową do góry i układamy dowolną ilość warzyw, możemy je posolić, jeśli ktoś lubi, polewamy dość obficie sosem, składamy naleśnik na pół i górę polewamy ketchupem.

 

Naleśniki po meksykańsku

Składniki

·         groszek zielony 1 puszka

·         cebula 1 szt

·         fasola czerwona 1/2 kg

·         woda 1/4 szklanki

·         mąka pszenna 2 szklanki

·         jajka 2 szt

·         sól 1 do smaku

·         pieprz czarny 1 do smaku

·         papryka w proszku 1 do smaku

Sposób przyrządzenia

Mąkę wymieszać z jajkami, mlekiem i wodą na gładkie naleśnikowe ciasto. Odstawić na pół godziny. Fasolę /namoczoną na noc/ ugotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju. Dodać fasolę, ostudzić. Wrzucić zielony, odsączony groszek, przyprawić solą, pieprzem, papryką w proszku. Smażyć naleśniki i zawijać w nie farsz.

Do przepisu na: Naleśniki po meksykańsku

Farsz może być również przyżądzony z miesa mielonego z dodatkiem czerwonej fasoli, cebulki i pomidorów z puszki.Jeśli ktos lubi potrawy pikantne mozna dodać również papryke chili. Na koniec gotowe nalesniki mozna obsypać startym żółtym serem i na chwilę wstawić do piekarnika.

 

Naleśniki po meksykańsku

Składniki

·         mleko 1 szkl

·         mąka 1 szkl

·         jajka...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin