4_Reakcje_w_roztworach.pdf

(96 KB) Pobierz
4
4. REAKCJE W ROZTWORACH
Iwona ś ak
RÓWNOWAGA REAKCJI
Wi ę kszo ść reakcji chemicznych zachodzi w roztworach wodnych. Reakcja
chemiczna przebiega w dwóch kierunkach. Z cz ą steczek substratów tworz ą si ę
produkty, a cz ą steczki produktów mog ą ze sob ą reagowa ć , odtwarzaj ą c cz ą steczki
substratu. Czasami u Ŝ ywa si ę okre ś lenia, Ŝ e reakcja jest nieodwracalna, maj ą c na
uwadze jej przebieg, a Ŝ do wyczerpania substratów. Po zako ń czeniu takiej reakcji
trudno jest wykry ć wymierzalne ilo ś ci substratu. W rzeczywisto ś ci i ta reakcja
biegnie tylko do osi ą gni ę cia równowagi, w której obok produktów istniej ą jeszcze
cz ą steczki substratów. Stan równowagi chemicznej dla reakcji odwracalnej, np:
aA + bB
Û
cC + dD
gdzie:
a; b; c; d – oznaczaj ą liczby cz ą steczek substratów (A, B) i produktów (C, D) uczestnicz ą -
cych w reakcji,
opisuje równanie na stał ą równowagi K eq :
C D
c
d
K
=
eq
A B
a
b
Stała równowagi równa si ę iloczynowi st ęŜ e ń (mol/l) produktów podzielo-
nemu przez iloczyn st ęŜ e ń (mol/l) substratów i informuje o uprzywilejowanym
kierunku reakcji.
Reakcja w prawo b ę dzie uprzywilejowana wówczas, gdy warto ść K eq b ę dzie
wi ę ksza od jedno ś ci, natomiast, gdy uprzywilejowan ą jest reakcja w lewo, warto ść
K eq jest mniejsza od jedno ś ci.
Dla stałych równowagi wi ę kszych od K=10 3 , st ęŜ enia substratów w stanie
równowagi stanowi ą mniej ni Ŝ 1% st ęŜ e ń pocz ą tkowych, reakcje takie mo Ŝ na ju Ŝ
zaliczy ć do nieodwracalnych, w sensie potocznym. Praktycznie nieodwracaln ą jest
54
1581285.002.png 1581285.003.png
reakcja, której stała równowagi jest rz ę du 10 18 , nie jest mo Ŝ liwe eksperymentalne
wykrycie substratów w stanie równowagi, jednak o ich istnieniu ś wiadcz ą Ŝ ne
obserwacje po ś rednie.
Reakcja przebiega w prawo, gdy produkty s ą bardziej stabilne, zatem zawie-
raj ą mniej energii ni Ŝ substraty. Je ś li produkty maj ą mniejsz ą zawarto ść energii ni Ŝ
substraty, to w wyniku reakcji wydziela si ę ciepło i nazywa si ę reakcj ą egzoter-
miczn ą . Reakcja, w której energia cieplna jest pobierana z otoczenia nazywa si ę
reakcj ą endotermiczn ą . Reakcja, której produkty zawieraj ą wi ę cej energii ni Ŝ
substraty przebiega w lewo, w kierunku tworzenia substratów.
Chemicznym odpowiednikiem wydzielanej lub pochłanianej energii cieplnej
podczas reakcji chemicznej jest entalpia (H) . Zmiany entalpii (
D
G = H - TS
poniewa Ŝ nie znamy bezwzgl ę dnych warto ś ci funkcji termodynamicznych, posłu-
gujemy si ę ich zmianami (
) w czasie badanych procesów:
D
G =
D
H - T
D
S
Stała równowagi chemicznej jest wyznaczona przez warto ść
D
G , czyli
zmiany entalpii swobodnej, na podstawie zale Ŝ no ś ci:
D
G = - RT
×
lnK
gdzie:
R – stała gazowa, T – temperatura.
Skoro stała równowagi chemicznej zale Ŝ y od zmian entalpii swobodnej, a ta
ostatnia zale Ŝ y od entalpii i entropii, tym samym stała równowagi zale Ŝ y od
wszystkich tych funkcji termodynamicznych. Dokumentuj ą to nast ę puj ą ce ogólne
prawidłowo ś ci:
Stałe równowagi chemicznej s ą tym wi ę ksze, im wi ę ksza jest ujemna warto ść
D
D
H sprzyjaj ą reakcji, lecz efekt ten mo Ŝ e by ć zniesiony przez
S, szczególnie w wysokich temperaturach. Najłatwiej prze-
biegaj ą reakcje egzotermiczne (-
D
D
H), odbywaj ą ce si ę ze wzrostem entropii
(+
S).
55
H) maj ą wpływ na
poło Ŝ enie równowagi, ale jej znajomo ść nie jest wystarczaj ą ca do dokładnego
przewidzenia poło Ŝ enia równowagi, poniewa Ŝ potrzebna jest równie Ŝ znajomo ść
zmian entropii. Entropia (S) jest funkcj ą termodynamiczn ą , opisuj ą c ą zmiany
uporz ą dkowania cz ą steczek nast ę puj ą ce podczas reakcji.
Entalpi ę swobodn ą (G) definiuje równanie:
D
G, która sprzyja powstawaniu produktów reakcji.
Ujemne warto ś ci
ujemne warto ś ci
D
Przy małych zmianach (
S) wielko ść stałej równowagi mo Ŝ na okre ś li ć na pod-
stawie zmian ciepła reakcji (
D
H), któr ą mo Ŝ na mierzy ć bezpo ś rednio jako cie-
pło wydzielaj ą ce si ę podczas reakcji lub oszacowa ć w przybli Ŝ eniu na podsta-
wie entalpii dysocjacji wi ą za ń .
Szybko ść ustalania si ę równowagi mi ę dzy st ęŜ eniem produktów i substratów
zmienia si ę w szerokich granicach i odzwierciedla szybko ść reakcji chemicznej.
Szybko ść reakcji chemicznej mo Ŝ na mierzy ć tempem zaniku substratu w czasie,
b ą d ź tempem przyrostu produktu. Ogólnie jest zdefiniowana jako zmiana st ęŜ e ń
substratów w czasie:
D
v
=
D
D
gdzie:
v – szybko ść reakcji; c – st ęŜ enie; t – czas.
Wynika st ą d, Ŝ e szybko ść reakcji nie jest wielko ś ci ą stał ą , bo musi si ę
zmniejsza ć wraz z post ę pem reakcji powoduj ą cej zmniejszanie si ę st ęŜ e ń substratu.
Wielko ś ci ą niezmienn ą w danych warunkach jest stała szybko ś ci reakcji (k) , któ-
ra jest współczynnikiem proporcjonalno ś ci w równaniach wyra Ŝ aj ą cych zale Ŝ no ść
szybko ś ci od st ęŜ enia.
Równania kinetyczne maj ą Ŝ n ą posta ć w zale Ŝ no ś ci od typu reakcji, inne
dla reakcji I rz ę du, II rz ę du i wy Ŝ szych rz ę dów. Dla reakcji przebiegaj ą cych
z udziałem tylko jednego substratu (reakcje jednocz ą steczkowe), którego cz ą stecz-
ki (A) ulegaj ą przegrupowaniom w cz ą steczki B, bez udziału innych zwi ą zków:
A ® B
to równanie kinetyczne jest najprostsze (I rz ę du):
v = k[A]
Reakcje, których szybko ść stosuje si ę do powy Ŝ szego równania kinetyczne-
go, nazywaj ą si ę reakcjami pierwszego rz ę du . Po scałkowaniu równania i zmia-
nie na logarytmy dziesi ę tne powstaje zale Ŝ no ść :
log
A
A
=
kt
k
=
2 303
log
A
A
2 303
t
gdzie:
A 0 – pocz ą tkowe st ęŜ enie substratu; A – st ęŜ enie substratu po czasie t, czyli pomniejszone
o st ęŜ enie substratu x, które przereagowało w czasie t reakcji.
56
c
t
,
0
0
,
1581285.004.png 1581285.005.png 1581285.001.png
Warto ść stałej szybko ś ci reakcji k jest niezale Ŝ na od u Ŝ ytych jednostek
st ęŜ e ń , okre ś la j ą stosunek zmiany st ęŜ e ń A 0 /A, który jest liczb ą niemianowan ą .
Wyra Ŝ ona jest w jednostkach odwrotno ś ci czasu s -1 lub min -1 .
Z przedstawionego równania wynika, Ŝ e log A 0 /A lub log[A] jest wprost
proporcjonalny do czasu i wykres zale Ŝ no ś ci log A 0 /A lub log[A] od czasu jest
lini ą prost ą . Oznacza to, Ŝ e stosunek zmiany st ęŜ enia substratu w czasie jest stały,
a warto ść stałej k mo Ŝ na obliczy ć z nachylenia prostej log[A] = f(t).
Znaj ą c warto ść k dla reakcji I-rz ę dowej mo Ŝ na okre ś li ć czas połówkowy
(t 1/2 ), czyli okres półtrwania lub czas połowicznej przemiany , korzystaj ą c z wy-
ra Ŝ enia 0,693/k dla reakcji I-rz ę du.
Okres półtrwania to czas potrzebny do przekształcenia 50% substratu w pro-
dukt i jest szczególnie charakterystyczny dla reakcji rozpadu promieniotwórczego,
b ę d ą cego reakcj ą pierwszego rz ę du.
KWASOWO ŚĆ I ZASADOWO ŚĆ
Wiele reakcji chemicznych wynika z własno ś ci kwasowo-zasadowych sub-
stancji reaguj ą cych oraz rozpuszczalnika (wody). Obecnie stosowane s ą dwie defi-
nicje kwasów i zasad, definicja Brönsteda-Lowry ' ego i definicja Lewisa.
Według definicji Brönsteda-Lowry ' ego kwasem jest substancja, dostarcza-
j ą ca kationu wodorowego (protonu), a zasad ą jest substancja, przyjmuj ą ca go. W
roztworze dochodzi do reakcji kwas-zasada:
H ¾A + B Û A - + H ¾ B
kwas zasada sprz ęŜ ona sprz ęŜ ony
zasada kwas
Produkt powstały z kwasu, który traci proton nosi nazw ę zasady sprz ęŜ onej
z kwasem , natomiast produkt, powstaj ą cy z zasady zyskuj ą cej proton nosi nazw ę
kwasu sprz ęŜ onego z zasad ą .
Przykładowo:
HCl + H 2 O Û
Cl - + H 3 O +
CH 3 COO - + H 3 O +
kwas zasada sprz ęŜ ona sprz ęŜ ony
zasada kwas
H 2 O + H 2 O Û - OH + H 3 O +
Û
H 2 O + - NH 2
Û
- OH + NH 3
- OH + + NH 4
kwas zasada sprz ęŜ ona sprz ęŜ ony
zasada kwas
57
CH 3 COOH + H 2 O
H 2 O + NH 3 Û
Cz ą steczka wody mo Ŝ e zachowywa ć si ę jak zasada albo jak kwas. W reak-
cji z kwasami woda jest zasad ą , która przyjmuje proton, przechodz ą c w jon hy-
droniowy, H 3 O + . W reakcji z jonem amidkowym - NH 2 lub amoniakiem woda jest
kwasem, który dostarcza proton przechodz ą c w jon hydroksylowy (HO - ) oraz po-
wstaje amoniak lub jon amoniowy.
Substancje, mog ą ce reagowa ć jak kwasy lub zasady nazywa si ę substancja-
mi amfoterycznymi . Kwasy ró Ŝ ni ą si ę mi ę dzy sob ą swoimi zdolno ś ciami protono-
donorowymi.
Mocne kwasy, np. HCl, HNO 3 , prawie całkowicie reaguj ą z wod ą , stany
równowagi tych reakcji s ą przesuni ę te w prawo, czyli na korzy ść produktów.
Mocny kwas łatwo traci swój proton i jego sprz ęŜ ona zasada ma małe powino-
wactwo do protonu, dlatego jest słab ą zasad ą .
Słabe kwasy, np. kwas octowy, reaguj ą z wod ą tylko w nieznacznym
stopniu, stany równowagi tych reakcji s ą przesuni ę te w lewo. Słaby kwas z trud-
no ś ci ą traci swój proton i jego sprz ęŜ ona zasada ma du Ŝ e powinowactwo do pro-
tonu, dlatego jest mocn ą zasad ą .
Jak wiadomo, moc dowolnego kwasu rozpuszczonego w wodzie jest
okre ś lana poprzez stał ą kwasowo ś ci lub jonizacji K k , która jest stał ą równowagi
pomno Ŝ on ą przez st ęŜ enie molowe czystej wody (55,6 mol/l), zwykle wyra Ŝ a si ę
za pomoc ą pK, jako ujemny logarytm K k . Na podstawie warto ś ci pK mo Ŝ na
przewidywa ć , czy dana reakcja kwas-zasada zajdzie.
Okre ś lony kwas b ę dzie dostarczał proton ch ę tnie sprz ęŜ onej zasadzie jakie-
go ś słabszego kwasu, czyli o wi ę kszej warto ś ci pK. Natomiast sprz ęŜ ona zasada
kwasu b ę dzie odbierała proton od jakiego ś mocniejszego kwasu, czyli o mniejszej
warto ś ci pK. Przykładowo, jon hydroksylowy, b ę d ą cy sprz ęŜ on ą zasad ą kwasu
[H 2 O], b ę dzie reagował z kwasem octowym, odbieraj ą c mu proton, poniewa Ŝ kwas
octowy jest mocniejszym kwasem (pK= 4,7) ni Ŝ woda (pK=14), a jon hydroksylo-
wy jest mocniejsz ą sprz ęŜ on ą zasad ą ni Ŝ jon octanowy:
CH 3 COO - + H 2 O
mocniejszy mocniejsza słabsza słabszy
kwas zasada zasada kwas
Przewiduj ą c reaktywno ść kwasowo-zasadow ą nale Ŝ y pami ę ta ć , Ŝ e reakcja
zajdzie wówczas, gdy produkty reakcji kwas-zasada b ę d ą bardziej trwałe ni Ŝ
substraty tej reakcji. Dlatego kwas i zasada, które s ą produktami reakcji, musz ą by ć
słabsze i mniej reaktywne ni Ŝ kwas i zasada b ę d ą ce substratami reakcji, tak jak na
przedstawionej powy Ŝ ej reakcji kwasu octowego z jonem hydroksylowym.
Definicja Lewisa dotycz ą ca kwasów i zasad nie ogranicza si ę do zwi ą z-
ków przyjmuj ą cych lub oddaj ą cych proton. Według definicji Lewisa kwas to sub-
stancja, która jest akceptorem pary elektronowej, natomiast zasada to substancja,
CH 3 COO¾
H + - O
¾
H
®
58
Zgłoś jeśli naruszono regulamin