15_Polipeptydy_i_bialka.pdf

(867 KB) Pobierz
15
15. POLIPEPTYDY I BIAŁKA
Iwona ś ak
Białka s ą zbudowane z pojedynczego lub kilku ła ń cuchów polipeptydowych.
Masy cz ą steczkowe białek mieszcz ą si ę w szerokich granicach od 10 000 Da (dal-
tonów) do kilku milionów daltonów (1Da = 1/12 masy izotopu w ę gla 12 C; 1kDa =
1000 Da). Białka proste (proteiny) zbudowane jedynie z aminokwasów stanowi ą
nieliczn ą grup ę , znacznie powszechniejsze s ą białka zło Ŝ one (proteidy), które za-
wieraj ą trwale wbudowany składnik niebiałkowy, np. cukrowy (glikoproteiny), li-
pidowy (lipoproteiny), ortofosforan (fosfoproteiny), jon metalu (metaloproteiny)
lub składnik barwny (chromoproteiny).
Białka wykazuj ą Ŝ norodn ą aktywno ść biologiczn ą , np. enzymatyczn ą , hor-
monaln ą , transportow ą , czynników transkrypcyjnych, czynników wzrostu i ró Ŝ ni-
cowania komórek, ochrony immunologicznej, „detektorów”, „generatorów” i „prze-
ka ź ników” sygnałów oraz inne.
W budowie białek wyró Ŝ nia si ę kilka poziomów organizacji ich struktury,
mianowicie: pierwszorz ę dow ą , drugorz ę dow ą , trzeciorz ę dow ą i czwartorz ę dow ą .
Struktura pierwszorz ę dowa to liniowa sekwencja kolejnych aminokwasów
poł ą czonych wi ą zaniami peptydowymi. Struktura pierwszorz ę dowa białka
obejmuje równie Ŝ poło Ŝ enia wszystkich innych wi ą za ń kowalencyjnych, w tym
wi ą za ń disiarczkowych, mi ę dzy resztami cysteiny. Wszystkie polipeptydy, z wy-
j ą tkiem cyklicznych, maj ą dwa ró Ŝ ne ko ń ce, mianowicie N- i C-koniec. Pocz ą t-
kiem ka Ŝ dego polipeptydu jest jego N-koniec, czyli ten, na którym znajduje si ę
aminokwas z woln ą grup ą
-aminow ą . Rzeczywistym ko ń cem polipeptydu
jest C-koniec, na którym znajduje si ę aminokwas z woln ą grup ą
a
-karboksylo-
w ą . Sekwencj ę aminokwasów przedstawia si ę zawsze, poczynaj ą c od N-ko ń ca
polipeptydu. Struktura pierwszorz ę dowa polipeptydu zdeterminowana jest
genetycznie, specyficzn ą sekwencj ą nukleotydów w DNA. Sekwencja
polipeptydu zawiera informacj ę o zło Ŝ onej strukturze przestrzennej
polipeptydu, tj. o konformacji. Informacja genetyczna, determinuj ą ca
konformacj ę białka, czyli przestrzenne uło Ŝ enie atomów w strukturze (kształt
polipeptydu), warunkuje funkcje białka.
a
244
Struktura drugorz ę dowa to regularne pofałdowanie w przestrzeni szkieletu
polipeptydowego. Szkielet ka Ŝ dego polipeptydu stanowi ą płaszczyzny wi ą za ń
peptydowych poprzedzielane atomami C a . Na zewn ą trz od szkieletu peptydo-
N- koniec szkielet polipeptydowy
C - koniec
R 1
N
O
R 3
N
O
R 5
N
O
R 7
N
O
R 9
N
O
R 11
N
O
+
H 3 N
N
H
N
H
N
H
N
H
N
H
wego stercz ą ła ń cuchy boczne aminokwasów (R). Najpowszechniejszymi sposo-
bami fałdowania polipeptydów s ą
O
R 2
O
R 4
O
R 6
O
R 8
O
R 10
O
R 12
, czyli harmonijkowa lub
pofałdowanej kartki. W a -helisie płaszczyzny wi ą za ń peptydowych układaj ą si ę
spiralnie w ten sposób, Ŝ e s ą styczne do hipotetycznego walca. Dzi ę ki temu po-
wstaje cylindryczna struktura, utworzona ze szkieletu polipeptydu, od której na
boki stercz ą ła ń cuchy boczne aminokwasów (R). Przekrój poprzeczny a-helisy
przedstawiono na poni Ŝ szym rysunku. Na jeden skok
a
-helisa i struktura-
b
a
-helisy przypada 3,6 reszt
-helisy jest najkorzystniejsza energetycznie, stabilizowana wieloma wi ą zania-
mi wodorowymi. Wi ą zania wodorowe tworzone s ą mi ę dzy atomem tlenu karbony-
wi ą zanie wodorowe
O
H
R 1
H
N
O
C
H
R 3
H
C
C
C
N
C
C
C
N
C
C
H
N
H R 2
R 4
R
H
H
O
H
O
nylowego jednego wi ą zania peptydowego, a atomem wodoru grupy aminowej
czwartego z kolei wi ą zania peptydowego, tak jak to przedstawiono na powy Ŝ szym
rysunku. Wi ą zania wodorowe mi ę dzy grupami pochodz ą cymi z ró Ŝ nych wi ą za ń
245
aminokwasowych. Odległo ś ci mi ę dzy s ą siednimi resztami aminokwasowymi wy-
nosz ą 0,15 nm wzdłu Ŝ osi helisy, a cała długo ść skoku równa si ę 0,54 nm. Struktu-
ra
a
1581324.009.png 1581324.010.png 1581324.011.png 1581324.012.png 1581324.001.png 1581324.002.png 1581324.003.png
-helisie mog ą by ć wyczerpane
wszystkie mo Ŝ liwe wi ą zania wodorowe mi ę dzy atomami ró Ŝ nych wi ą za ń pepty-
dowych, z wyj ą tkiem miejsc, w których znajduj ą si ę aminokwasy destabilizuj ą ce
i uniemo Ŝ liwiaj ą ce wytworzenie wi ą za ń wodorowych. Prolina zmienia kierunek
ła ń cucha polipeptydowego i przerywa struktur ę
a
a
-helisy, je ś li wi ę c aminokwas ten
-helisy.
Struktura harmonijkowa, czyli struktura-
a
, jest rozci ą gni ę ta, odległo ść mi ę -
dzy dwoma s ą siednimi atomami C a wynosi 0,35 nm. Dlatego odległo ś ci mi ę dzy
atomami wi ą za ń peptydowych liniowo s ą siaduj ą cych wzdłu Ŝ polipeptydu s ą za
du Ŝ e, aby mogły wytworzy ć wi ą zania wodorowe. W strukturze-
b
wi ą zania wo-
dorowe mog ą powsta ć tylko mi ę dzy ró Ŝ nymi rejonami tego samego polipepty-
du, które równolegle przylegaj ą do siebie, lub mi ę dzy odr ę bnymi polipeptyda-
mi. W pojedynczym polipeptydzie o strukturze-
b
wi ą zania wodorowe mi ę dzy
atomami wi ą za ń peptydowych mog ą by ć tworzone tylko mi ę dzy odległymi se-
kwencjami, a nie s ą siaduj ą cymi liniowo, co znamiennie odró Ŝ nia t ę stuktur ę od
a
b
-helisy.
Równoległa struktura-
to taka, w której przylegaj ą ce do siebie rejony poli-
peptydu lub odr ę bne polipeptydy uło Ŝ one s ą w tym samym kierunku, to znaczy, Ŝ e
z tej samej strony maj ą swe N-ko ń ce, a z drugiej strony C-ko ń ce.
b
N C
N C
to taka, w której przylegaj ą ce do siebie rejony
polipeptydu lub odr ę bne polipeptydy uło Ŝ one s ą w przeciwnych kierunkach, to
znaczy, Ŝ e z tej samej strony jeden ma N-koniec, a drugi C-koniec. Kierunek prze-
Antyrównoległa struktura-
b
N C
C N
, w których tlen karbonylowy
jednego wi ą zania peptydowego jest poł ą czony wi ą zaniem wodorowym z wodorem
grupy aminowej czwartego z kolei wi ą zania peptydowego. Zwroty-
b
b
cz ę sto ł ą cz ą
w obr ę bie pojedynczego polipeptydu. Nast ę p-
stwem wyst ę powania wielokrotnych, wielowarstwowych struktur-
b
jest du Ŝ a wy-
trzymało ść i sztywno ść białek, w których wyst ę puj ą . Rejony polipeptydu, nie
przyjmuj ą ce jednej z omówionych regularnych struktur drugorz ę dowych, pozostaj ą
w konformacji zwoju lub p ę tli .
b
246
peptydowych biegn ą równolegle do osi helisy. W
jest obecny, to tylko na ko ń cu
biegu ła ń cucha polipeptydowego odwracaj ą zwroty-
ko ń ce antyrównoległych struktur-
1581324.004.png
Struktura trzeciorz ę dowa to przestrzenne uło Ŝ enie całego polipeptydu, czyli
jego kształt, który jest stabilizowany wzajemnymi oddziaływaniami bocznych
reszt aminokwasowych. Przestrzenna konformacja polipeptydu utrzymuje si ę
dzi ę ki ró Ŝ nym oddziaływaniom i wi ą zaniom, przedstawionym na poni Ŝ szym ry-
sunku:
oddziaływania hydrofobowe
mostek
disiarczkowy
oddziaływanie
jonowe
wiązanie wo-
dorowe
Oddziaływania te sprawiaj ą , Ŝ e liniowe rejony szkieletu polipeptydowego (o kon-
formacji helikalnej lub harmonijkowej) zginaj ą si ę i fałduj ą w przestrzeni tak, Ŝ e
zbli Ŝ aj ą do siebie odległe liniowo sekwencje. Rozpuszczalne polipeptydy zazwy-
czaj przybieraj ą kształt globularny. Ś rodowisko sprzyja fałdowaniu ła ń cucha po-
lipeptydowego. Utrzymywanie na powierzchni sekwencji hydrofobowych, zwró-
conych do ś rodowiska hydrofilnego jest niekorzystne energetycznie. Woda wy-
pycha ze swego otoczenia niepolarne ła ń cuchy boczne aminokwasów, dzi ę ki te-
mu sekwencje zawieraj ą ce te aminokwasy chowaj ą si ę w hydrofobowym wn ę -
trzu makrocz ą steczki, natomiast wi ę kszo ść polarnych sekwencji z ła ń cuchami
bocznymi obdarzonymi ładunkami pozostaje na powierzchni struktury trzecio-
rz ę dowej. Zupełnie odmienna sytuacja mo Ŝ e mie ć miejsce w obr ę bie struktury
trzeciorz ę dowej integralnego białka błonowego. Zwykle powierzchnia zwrócona
do dwuwarstwy lipidowej takiego białka jest hydrofobowa, a jego wn ę trze hy-
drofilne.
Ostateczny kształt polipeptydu mo Ŝ e by ć dwojaki, globularny lub fibrylarny.
Globularne polipeptydy maj ą kształt zbli Ŝ ony do kulistego, natomiast fibrylarne
polipeptydy maj ą kształt wydłu Ŝ ony, prosty. Niektóre polipeptydy posiadaj ą regio-
ny o sekwencji 40–100 reszt aminokwasowych, zdolne do tworzenia odr ę bnej trój-
wymiarowej struktury niezale Ŝ nej od struktury pozostałej cz ęś ci makrocz ą steczki,
zarówno pod wzgl ę dem strukturalnym jak i funkcjonalnym.
Regiony te zwane s ą modułami peptydowymi ( ryc. 1 ), a białka zawieraj ą ce
zestaw kilku ró Ŝ nych modułów – białkami mozaikowymi.
Struktura modułu ma stabilny globularny kształt, odmienny od reszty cz ą -
steczki, który pozostaje zachowany po wyizolowaniu jednostek z natywnego biał-
247
1581324.005.png
moduł EGF-podobny
(G)
moduł CCP
(C)
moduł Ig (I)
immunoglobulinowy
moduł fibronektynowy
typ I (F1)
moduł tzw. Kringle
(K)
Ryc. 1 . Konformacje przestrzenne niektórych modułów białkowych (wg. 27, zmodyfikowa-
ne). Rejony o strukturze β przedstawiono w postaci płaskich strzałek.
248
1581324.006.png 1581324.007.png 1581324.008.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin