makaron z kurczakiem i szpinakiem.doc

(34 KB) Pobierz
Penne z kurczakiem i szpinakiem

Penne z kurczakiem i szpinakiem

Składniki

·         2 podwójne piersi z kurczaka

·         opakowanie mrożonego szpinaku

·         2 średnie cebule

·         150g makaronu penne Lubella Pełne Ziarno

·         ser feta

·         3-4 ząbki czosnku

·         1/2 łyzeczki słodkiej papryki

·         sól

·         pieprz

·         vegeta

·         przyprawa do kurczaka

·         suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

Opis przygotowania

Piersi kurczaka kroje w średniej wielkości kostkę , opruszam przyprawą do kurczaka i smaże na patelni aż się ładnie przyrumieni. W rondelku na małym ogniu rozmrażam szpinak. Cebule kroje w drobna kostke i podsmazam na 2 łyżeczkach oliwy z dodatkiem soli i vegety a następnie dodaje do szpinaku i całosć dokładnie mieszam. Następnie dodaje przeciśnięty przez prasę czosnek, sól, pieprz, suszone pomidorki i słodką paprykę, dokładnie mieszam i pozostawiam na ogniu jeszcze 1 minutę. Do ugotowanego makaromu dodaje usmażonego kurczaka i szpinak a następnie dokładnie mieszam całość i wykładam na talerz. Na koniec dodaje jeszcze pokrojoną w kostke fetę i gotowe :)

 

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem

Składniki:

·       makaron wstążki,

·       szpinak mrożony (świeży, jeśli jest)

·       filet podwójny z piersi kurczaka

·       czosnek

·       śmietana (2 łyżeczki)

·       sól, pieprz, zioła

·       kostka rosołowa lub vegeta

 

Opis przygotowania:

Filet z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy go (jak kto lubi: może być papryka, przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie itd.) w przyprawach i oliwie. Powinno to postać w lodówce godzinę lub dwie. Smażymy kurczaka, dodajemy rozmrożony szpinak, przyprawiamy solą, pieprzem, kostką lub vegetą, czosnkiem, następnie dajemy śmietanę. Gotujemy makaron i mieszamy sos z makaronem. Smacznego :-)

 

Makaron w sosie śmietanowo-szpinakowym z kurczakiem

Składniki:

·      400 g makaronu (najlepiej szerokie wstążki),

·      450 g mrożonego szpinaku,

·      3-4 ząbki czosnku,

·      szklanka śmietany 18%,

·      podwójna pierś kurczaka,

·      2 średnie cebule,

·      100 g sera pleśniowego (lazur, rokpol),

sól, pieprz, ew. gałka muszkatołowa do smaku.
Opis przygotowania:
Makaron ugotować al dente i zahartować zimną wodą. Odcedzić. Odparować szpinak na odrobinie oliwy z oliwek, przyprawić czosnkiem, posolić, popieprzyć. Na patelni zrumienić kurczaka, dodać pokrojoną na półplastry cebulę, zeszklić. Kurczaka z cebulą dodać do szpinaku, zalać śmietaną i chwilę poddusić. Dodać makaron, a następnie pokrojony w drobną kostkę ser pleśniowy. Dusić, aż makaron będzie ciepły. Na sam koniec doprawić ewentualnie gałką muszkatołową.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin