hodowla kur - materialy dla studentow.pdf

(480 KB) Pobierz
551019342 UNPDF
Hodowla drobiu
11. 12. 2010
551019342.004.png
Kierunki użytkowania drobiu
1. nieśne
2. mięsne
drób grzebiący
kury
indyki
ptactwo wodne
kaczki
gęsi
3. rozpłodowe
Kury ogólnoużykowe popularne w małych
gospodarstwach, w chowie
przyzagrodowym.
Spożycia jaj:
Polska: śr. 200 szt / os. / rok
Europa: 200-220 szt / os. / rok
USA: 300-360 szt / os. / rok
Izrael: 300 szt / os. / rok
551019342.005.png 551019342.006.png 551019342.007.png
Struktura hodowli drobiu
Fermy zarodowe
dokonując selekcji doskonalą rody i linie
Fermy prarodzicielskie
nie prowadzą selekcji, krzyżują rody i linie,
namnażają materiał
Fermy rodzicielskie
produkcja materiału dla ferm towarowych
Fermy towarowe
produkcja jaj / mięsa
551019342.001.png
Systemy chowu kur nieśnych
1. ekstensywny
mało efektywny
małe stada
wyniki max. 200 jaj od nioski
2. półintensywny
coraz popularniejszy
ograniczone wybiegi
preferowany przez konsumentów
3. intensywny
zamknięte, bezokienne pomieszczenia
chów ściółkowy lub klatkowy
Nioski są lekkie 1,3 - 1,5 kg - pobierają mało paszy ( 110 - 120 g / dziennie ) .
Pasza stanowi 70% kosztów produkcji.
Przekarmianie prowadzi do nadmiernego otłuszczenia i spadku nieśności.
Kury ogólnoużytkowe są cięższe ( ok. 2 kg ) , pobierają ok. 150 g paszy
dziennie, ale odznaczają się także walorami mięsnymi.
551019342.002.png
Chów ściółkowy
ściółka nie jest zmieniana w czasie produkcji
ściółką najlepiej chłonącą wilgoć jest torf
najgorzej chłonącą wilgoć ściółką są wióry i trociny
najczęściej stosuje się słomę o właściwościach pośrednich
mokra ściółka = wzrost stężenia amoniaku
mniej higieniczny od chowu klatkowego
podnosi koszty produkcji
konieczne jest skracanie dziobów
większe zużycie paszy
551019342.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin