Krem ze szparagów
(porcja na dwie osoby)
Składniki:
1 pęczek szparagów
1 marchewka
½ pietruszki
1 kostka rosołowa drobiowa albo warzywna
sól, cukier, pieprz
śmietana kremówka (ja daję jogurt naturalny, żeby było mniej kaloryczne ;-))
Szparagi obrać, pokroić w nieduże kawałki, włożyć do garnka razem z obraną marchewką, pietruszką, kostką rosołową, zalać 1 litrem wody (część wody odparuje) i ugotować.
Gdy warzywa będą miękkie wyciągnąć i zmiksować (można nie miksować marchewki, będzie bielszy, ale ja lubię z marchewką), dodawać rosół w którym się gotowały, ale uważać, żeby krem nie był za rzadki . Doprawić do smaku pieprzem, solą i cukrem. Przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia.
Przelać do miseczek, położyć po kleksie śmietany i kilka listków pietruszki bądź kolendry.
krol68