Krem ze szparagów.doc

(26 KB) Pobierz
Krem ze szparagów

Krem ze szparagów

 

Krem ze szparagów

 (porcja na dwie osoby)

 

Składniki:

 1 pęczek szparagów

1 marchewka

½ pietruszki

1 kostka rosołowa drobiowa albo warzywna

 sól, cukier, pieprz

śmietana kremówka (ja daję jogurt naturalny, żeby było mniej kaloryczne ;-))

Szparagi obrać, pokroić w nieduże kawałki, włożyć do garnka razem z obraną marchewką, pietruszką, kostką rosołową, zalać 1 litrem wody (część wody odparuje) i ugotować.

Gdy warzywa będą miękkie wyciągnąć i zmiksować (można nie miksować marchewki, będzie bielszy, ale ja lubię z marchewką), dodawać rosół w którym się gotowały, ale uważać, żeby krem nie był za rzadki . Doprawić do smaku pieprzem, solą i cukrem. Przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia.

 Przelać do miseczek, położyć po kleksie śmietany i kilka listków pietruszki bądź kolendry.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin