ZAPIEKANKA Z DORSZA.rtf

(1 KB) Pobierz

Zapiekanka z dorsza

Składniki na 4 porcje:

    600 g głęboko mrożonych filetów z dorsza Trawlic

    60 g masła Pilos

    30 g mąki Castello

    300 ml mleka Pilos

    150 g śmietany do ubijania Pilos

    4 czubate łyżeczki musztardy Mikado

    sól Castello

    pieprz Mikado

    cukier Castello

    kilka kropli soku z cytryny Vitafit

    1 pęczek koperku

    40 g bułki tartej Castello

Sposób przygotowania:Filety rybne rozmrozić. Stopić 30 g masła. Dodać mąkę i podsmażyć, mieszając. Rozcieńczyć mlekiem, dobrze przy tym mieszając. Dodać śmietanę, doprawić musztardą, solą i pieprzem i gotować przez 5 minut, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić cukrem , sokiem z cytryny, solą i pieprzem i lekko ostudzić.

Rybę umyć, osuszyć i w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki.

Końcówki szczypiorku zerwać i drobno posiekać. Wymieszać z mąką tartą. Połowę sosu umieścić w naczyniu żaroodpornym. Rozłożyć kawałki ryby, doprawić solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Na wierzchu rozprowadzić pozostały sos. Posypać mieszanką z mąki tartej. Posypać płatkami pozostałego masła, zapiekankę piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 25-30 minut. Podawać z gotowanymi ziemniakami.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin