Kotleciki rybne z sałatką ziemniaczaną
Składniki:
• 700 g filetów z ryb dorszowatych
• 2 jaja
• 1 cebula
• 150 g bułki tartej Castello
• 1 łyżeczka majeranku Mikado
• sól jodowana Castello
• czarny pieprz Mikado
• pęczek koperku
• olej rzepakowy Vita D’or
Sałatka:
• 500 g ziemniaków
• 4-5 korniszonów (ok. 150 g) Freshona
Przygotowanie:Ziemniaki umyj, przełóż do garnka i ugotuj w mundurkach. Rozmrożone filety z rybne osusz i pokrój w małą kostkę. Koperek opłucz, osusz i posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, po czym zeszklij na oleju rzepakowym. Następnie wymieszaj przygotowaną rybę z podsmażoną cebulką, jajkami, bułką, koperkiem, majerankiem oraz z czterema łyżkami bułki tartej. Przypraw masę do smaku solą oraz czarnym pieprzem, jeśli masa jest zbyt rzadka dodaj więcej tartej bułki. Z dobrze wyrobionej masy formuj niewielkie, okrągłe kotlety. Przygotuj sałatkę. Wystudzone ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na oliwie. Korniszony pokrój w kostkę, dodaj do ziemniaków, dodaj sól, pieprz, podsmażoną cebulkę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Przygotowane kotleciki obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor kilkukrotnie je obracając. Gorące kotleciki podawaj z sałatką ziemniaczaną.
monika260