KOTLECIKI RYBNE Z SALATKA ZIEMNIACZANA.rtf

(2 KB) Pobierz

Kotleciki rybne z sałatką ziemniaczaną

Składniki:

• 700 g filetów z ryb dorszowatych

• 2 jaja

• 1 cebula

• 150 g bułki tartej Castello

• 1 łyżeczka majeranku Mikado

• sól jodowana Castello

• czarny pieprz Mikado

• pęczek koperku

• olej rzepakowy Vita D’or

Sałatka:

• 500 g ziemniaków

• 4-5 korniszonów (ok. 150 g) Freshona

• 1 cebula

• olej rzepakowy Vita D’or

• sól jodowana  Castello

• czarny pieprz Mikado

Przygotowanie:Ziemniaki umyj, przełóż do garnka  i ugotuj w mundurkach. Rozmrożone filety z rybne osusz i pokrój w małą  kostkę. Koperek opłucz, osusz  i posiekaj. Cebulę obierz, pokrój  w drobną kostkę, po czym zeszklij na oleju rzepakowym. Następnie wymieszaj przygotowaną rybę z podsmażoną cebulką, jajkami, bułką, koperkiem, majerankiem oraz z czterema łyżkami bułki tartej. Przypraw masę do  smaku solą oraz czarnym pieprzem, jeśli masa  jest zbyt rzadka dodaj więcej tartej bułki. Z dobrze wyrobionej masy formuj niewielkie, okrągłe kotlety. Przygotuj sałatkę. Wystudzone ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na oliwie. Korniszony pokrój w kostkę, dodaj do ziemniaków, dodaj sól, pieprz, podsmażoną cebulkę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Przygotowane kotleciki obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor kilkukrotnie je obracając. Gorące kotleciki podawaj z sałatką ziemniaczaną.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin