FAZA I.doc

(661 KB) Pobierz
FAZA I

FAZA I

 

POSIŁKI WĘGLOWODANOWE:

 

1.                ZUPY

 

ZUPA MEX BY GÓROCHMÓRA
Skład:
czerwona fasola(szklanka, może być mniej)
ciecierzyca (tyle samo, tak na oko, proporcje mogą się wahać w zależności od
upodobań)
10 pieczarek średniej wielkości
2 cebule
500g soku/koncentratu pomidorowego/sos ze świeżych pomidorów
główka czosnku
pół selera, pietruszka, kawałek pora

Sposób postępowania z powyższymi skąłdnikami:
Ciecierzycę i fasolkę mieć namoczoną poprzedniego dnia. Gotować z 10 min na
dużym ogniu bez przykrycia, można dodać trochę kminku. Wywalić na sitko i
odłożyć.
Tymczasem do garnka nalać wody (tyle ile chcemy mieć zupy). Selera, pietruszkę,
pora i jedną cebulę pokroić na kawałki wielkości orzecha ziemnego, pietruchę i
cebulę trochę drobniej. Zrobić z tego wywar, można dodać kilka ząbków czosnku.
Gdy warzywa są miękkie wyciągam je i zjadam :P
Pieczarki kroję w słupki, drugą cebulę w drobną kosteczkę, resztę czosnku kroję
w plasterki, ale kształty zależą od inwencji artystycznej robiącego zupę.
Podsmażam to wszystko na patelni na kapce oliwy (nie mam sensownej patelni do
beztłuszczowego smażenia). Wrzucam do wywaru razem ze strączkami i zalewam
sokiem pomiedorowym. Myślę, że można dodać jeszcze paprykę podrumienioną na
patelni lekko. A w drugiej fazie parmezan i mięsko wołowe, też lekko
podsmażone. Poza tym zapomniałam o najważniejszym - dużo przypraw: ja dodaję
bazylię, oregano, troszkę jeszcze kminku, paprykę słodką, dużo chilli, kurkumę,
pieprz, sól. Do tego znalazłam maggi która zawiera tylko hdrolizat białkowy i
przyprawy, używam jej kapkę bo jest całkiem niezła.

 

 

Zupa ryzowa

Gotujemy wywar jarzynowy (bez marchewki)doprawiony wg uznania i osobno trochę ryżu brązowego lub basmati. Nakładamy ryz i zalewamy gorącym "rosołkiem" jarzynowym, smaczne, szybkie i pozywne

 

 

Sztuczne flaki :d

Potrzebujemy:
wywar z jarzyn wedle uznania (bez nieszczęsnej marchewki)
brykiety sojowe namoczone w odrobinie wywaru
przyprawy: sól, pieprz, paryka słodka i ostra, gałka muszk., imbir, majeranek, listek laurowy, ziele angielskie, czosnek.

Prefabrykaty sojowe kroimy w paski na kształt flaków, zalewamy wywarem (listek laurowy i ziele angielskie dodajemy już do przygotowywanego wywaru) i gotujemy, w trakcie doprawiamy po kolei wyżej wymienionymi przyprawami, aż uzyskamy zupę czarownicy o pożądanej ostrości i aromacie. Na końcu dajemy czosnek - ucierając na drobnej tarce jarzynowej prosto do zupy.

Zamiast soi można użyć boczniaków - kroimy boczniaki w paski, dusimy na oliwie/oleju, zalewamy wywarem i dalej tak samo :)- tylko, że to już chyba będzie zupka lekko tłuszczowa?

 

 

pomidorowa - "wegierska"
lyzka oliwy
duza cebula
papryka czerwona
papryka czerwona lagodna w proszku -1 lyzka
wywar jarzynowy
koncentrat pomidorowy lub pomidory z kartoniku
pieprz czarny swiezo ukrecony
ulubiony makaron semolinowy ugotowany al dente
jogurt naturalny 0%

cebule kroimy w piorka
papryke w paseczki cienkie i nie za dlugie
zesmazamy na oliwie
posypujemy papryka sproszkowana
papryka ma sie zesamzyc przyzwoicie
po zapachu wiadomo kiedy to
uwazac zeby nie spalic bo bedzie gorzkie
podlewac wode ale niewiele
zeby sie udusily warzywa na pol miekko
w wywarze rozmieszac koncentrat
dodac warzywa
nie zapomniec dokladnie wszystko z patelni zmyc do wywaru
doprawic pieprzem

 

 

Zupa z soczewicy by Szelmaa

warzywa
10 dag soczewicy
cebula
5 pomidorów
łyżka oleju słonecznikowego (sugerowałabym oliwę bo to jedyny tłuszcz dopuszczny do posilków węglowych )
liśc laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
majeranek
mały ząbek czosnku
cząber
natka pietruszki
sól, pieprz

Z warzyw ugotować litr wywaru. Warzywa wyjąć, wsypac oplukaną soczewicę, gotować na wolnym ogniu
pod przykryciem 30-50 min (czas gotowania zależy od odmiany soczewicy). Cebule posiekać, zeszklić na
oleju. Pomidory umyć, sparzyć, obrać zee skórki i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, poddusić. Na
kilkanaście minut przed końcem gotowania dodac do soczewicy pomidory z cebulą i przyprawy. Ugotowaną
zupę posypać zieleniną. Lekko przestudzoną mozna zabielić jogurtem.

 

 

Biała zupa z kalafiora - posiłek węglowy I faza

na 1 osobę:
ćwierć niezbyt wyrosniętego kalfiora , z wykrojonym głąbem, podzielony na różyczki
szklanka mleka do 1,5% tłuszczu
plasterek cebuli czerwonej albo zwykłej namoczonej w occie winnym dla dekoracji

Kalafior wrzucamy do garnka, zalewamy mlekiem i jeśli jest potrzeba wodą (na tyle, żeby się schował), doprowadzamy do bulgotania.
Gotujemy pod przykryciem 10 minut.
Dodajemy pół łyzeczki oliwy z oliwek, sól,odrobina pieprzu i ewentualnie inne lubiane przypawy (np. imbir) gotujemy jeszcze 2-3 minuty
Zdejmujemy z ognia, przestudzamy
Przecieramy mikserem, ozdabiamy 2-3 'piórkami' cebuli i jemy lekko ciepłe

 

 

Zupa brokułowa z grzankami (lub bez ;))

- 1/4 średniej cebuli posiekaj, duś na łyżce wrzątku aż stanie się szklista
- dodaj 10 dag pokrojonych brokułów
- wlej 250ml wrzącej wody, dopraw solą, pieprzem i szczyptą świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- zagotuj i podgrzewaj 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem
- gdy zupa lekko ostygnie, zmiksuj ją, zabiel ją łyżeczką niskotłuszczowego jogurtu i dopraw sokiem z cytryny

(opcjonalnie)
- 1/2 kromki chleba pełnoziarnistego pokrój w małą kostkę i zrób grzanki (w piekarniu lub mikrofali)
- zupę posyp grzankami i posiekaną natką pietruszki

 

 

ZUPA POMIDOROWO-POROWA
wersja weglowodanowa

Sklad:
Puszka pomidorow
Duzy por, z duza biala czescia
Kawalek selera
Przyprawy

Sposob przygotowania:
Na wrzaca wode, wrzucamy pokrojonego w kawaleczki selerka, por w talarkach, pomidory z lekka pokrojone. Gotujemy okolo 15 minut, przyprawiamy i gotujemy do miekkosci warzyw. Bezposrednio ju z na talerzu mozemy, wymieszac z ugotowanym makaronem lub ryzem.

 

 

 

Zupa ze szpinaku i soczewicy by Szelmaa

2 kubki (370g) brązowej soczewicy
5 kubków wody
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 średnia cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, rozgniecione
20 liści szpinaku, bez ogonków i drobno posiekanych
1 łyżeczka zmielonego kminku rzymskiego
1 łyżeczka skórki cytrynowej, drobno utartej
2 kubki wywaru z jarzyn
2 kubki wody
2 łyżki świeżej kolendry, drobno posiekanej

1. Dać soczewicę do dużego garnka i zalać wodą. Zagotować i potem gotować na małym ogniu bez przykrycia 1 godzinę. Odcedzić, opłukać, odstawić. W oddzielnych garnku rozgrzać oliwę, dodac cebulę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu na złoto. Dodac szpinak i gotować następne 2 minuty.
2. Dodać do garnka soczewicę, kminek, skórkę cytrynową, wywar i wodę. Gotować na małym ogniu bez przykrycia 15 minut. Dodać kolendrę i dobrze wymieszać. Podawać od razu.

 

 

 

Szybka zupa z makaronu

Podsmażamy na odrobinie wody lub oliwy dwie posiekane dymki ), 150 groszku śnieżnego (lub fasolki szparagowej - tak myślę), pokrojonego w kawałki oraz 200g pieczarek w plasterkach. Dodać 2 rozgniecione ząbki czosnku i 1 łyżeczkę posiekanego świeżego imbiru. Smażyć mieszając 1 minutę. Wlać 4 kubki wywaru z jarzyn i zagotować. Dodac 150g makaronu i gotować aż będzie miękki. Zaraz podawać. 4 porcje.

uwaga - w przepisie zalecają makaron capelli d'angelo - anielskie włosy. Ale takiego z semolina durum chyba nie widziałam

 

 

 

Chłodnik wiosenny
2-3 porcje

1 sredni ogórek szklarniowylub 3-4 gruntowe
1/2 peczka rzodkiewki
1/2 peczka koperku
1/2 peczka sczypioru
1 peczek botwiny bez buraków
3/4 l kefiru lub maslanki
sól, pieprz
mozna dodac sok z cytryny

Gałązki i liscie z botwiny pokroic, zalać jak najmniejsza iloscia wody i ugotować do miękkosci. Wystudzić.
Ogórka obrać i zetrzec na grubej tarce, rzodkiewkę tez zetrzec. Szczypior i koper posiekac.
Do kefiru wlac botwinke wraz z woda, w której sie gotowała, dodac reszte składników

 

 

 

 

 

Zupa brokułowa idealna na chłodnik również by Dzoana

Składniki:

1 duży brokuł
100-150 g pieczarek
duża cebula
2-4 ząbki czosnku (w zależności od upodobania ;))
2 średnie papryki czerwone
mały pęczek szpinaku, lub pół opakowania mrożonego
pół kubka chudego naturalnego jogurtu MM
sól, pieprz

do wersji tłuszczowej: pół opakowania śmietany kwaśnej 18% i kulka mozzarelli z zalewy, olej do smażenia


Przyrządzenie:
Na patelni suchej podsmażamy cebulkę posiekaną. Dodajemy troszkę wody, solimy, dodajemy wyciśnięty czosnek, czekamy aż odparuje a cebulka się zeszkli.
W piekarniku pieczemy paprykę (na jednego wielkiego brokuła - 2 szt. papryki średniej). Jak skórka z papryki będzie czarna to wkładamy paprykę do worka foliowego, zakręcamy szczelnie i czekamy kilka minut. Po tym zabiegu skórka z papryki pięknie schodzi.
Do gara wrzucamy brokuły (tu wrzucam mrożone, bo są już troszkę sprawione ;)).
Wrzucamy tą cebulkę i obraną posiekaną paprykę do gara. Wrzucamy dużą garść szpinaku, najlepiej świeżego, uprzednio sparzonego. (Ja dziś robiłam bez szpinaku i też pycha). Szpinak głównie dla koloru :-D Zalewamy warzywa wodą tak aby je ładnie zakryć.
Wszystko dosłownie zagotować, max 1 minutkę. Schłodzić.

I teraz:
do wersji węglowej: dodać naturalnego odtłuszczonego jogurtu, zmiksować wszystko w blenderze. Można dodać ugotowaną cieciorkę. Zajadać z surową papryką. Dodać sól, pieprz do smaku.

do wersji tłuszczowej. Cebulkę można smażyć na oliwce.
A zupę można zmiksować ze śmietaną i dużą kulą mozzarelli. Można posypać żółtym startym serem. Nadal pysznie smakuje z papryką surową :-D

 

 

 

 

 

 

2.    DANIA

 

POTRAWKA Z BAKŁAŻANÓW DO np. MAKARONU

1-2 średnie bakłażany
5 pomidorów (mogą być z puszki)
3 cebule
pół głowki czosnku (jak ktoś nie lubi to może być mniej)
kapka oliwy
sól, pieprz
bazylia, oregano

1) Bakłażany kroimy na plastry i posypujemy solą. Odkładamy na 30 minut, aby puściły sok i goryczkę. Potem wylewamy płyn i wycieramy lub opłukujemy plastry bakłażanów.
2)Pokrojoną w kostę cebulę dusimy do miekości (na oliwie lub jak się komuś uda - bo ma dobry gar - to bez) + pod koniec duszenia, drobniutko posiekany czosnek.
3) Kroimy bakłażany w kostkę i dokładamy do cebulki. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu mieszająć aby się nie przypaliło.
4) Dodajemy sparzone i obrane ze skóry pomidory - pokrojone w kostkę.
5) Dalej dusimy, mieszmy i pilnujemy... + przyprawiamy. Ma powstać w miare jednolita masa.

Potrawa jest rewelacyjna - ja polecam do niej makaron al dente np. fusli... i wtedy na ciepło, ale moi znajomi jedzą na zimno z chlebkiem.
Jadłam to dzisiaj na kolację - ufff - jakie pyszne... jak rodzina mi nie pożre wszystkiego - to będę jeszcze miała na jutro..

 

 

 

Naleśniki na slodko i slono

Fajna sprawa na śniadanie lub kolacje. Posiłek weglowodanowy.

składniki
Nalesniki :
maka z pelnego przemialu typ: 1850 lub 2000
pol szklanki mleka
woda gazowana
bialko z jednego jajka
pol lyzeczki soli
kropelka oliwy
Nadzienie slone :
pol kostki twarozku 0% tluszczu
ogorek zielony
zabek czosnku
szczypiorek lub dymka
sol swiezo zmielony pieprz
Nadzienie slodkie :
duze jablko
10 suszonych moreli
cynamon

sposób przygotowania
Bialko ubijamy na sztywno, wode mieszamy z mlekiem i woda do uzyskania nalesnikowej konsystencji, delikatnie dokladamy bialko na koniec solimy.
Szmatka przecieramy patelnie oliwa, tylko ciutke, w zasadzie jak mamy dobra patelnie teflonowa to oliwa bedzie zbedna po pierwszym nawilzeniu - ale ma byc jej naprawde minimalna ilosc !!!!
Nalesniki niestety nie beda sie smazyc z takiej ilosci ciasta jak w przepisach ze zwykla maka. Ja potrzebuje 2 lyzki ciasta zamiast jednej, trzeba poprobowac.
Z takiej porcji ciasta wychodzi 6 grubszych niz zwykle nalesnikow - akurat na 2 osoby.

Nadzienie slone :
twarozek dziabiemy widelcem i mieszamy ze starym ogorkiem, dodajemy wycisniety czosnek i posiekany szczypiorek. Solimy i pieprzymy.

Nadzienie slodkie:
jablko scieramy na tarce, morele kroimy w paseczki, wrzucamy do garnka z grubym dnem , mozna podlac odrobina wody, prozymy az sie jabluszko rozleci, dosmaczamy cynamonem,

dodatkowe informacje
Oczywiscie panuje pelna dowolnosc w wyborze nadzienia do nalesnikow. W 2 fazie - jesli nie mamy maki pp - ja nie mam, mielimy platki zbozowe - owsiane, pszenne czy tez jeczmienne albo ich mieszanke. Taka maka tez sie swietnie nadaje. Platki mozna mielic w malakserze, ktorego ja nie mam i poradzilam sobie mlynkiem do kawy.
Dla lubiacych slodkie slodkie, jablka mozna dosmaczyc dzemem z fruktoza.

 

 

KANAPKI NA ŚNIADANIE by Ala

chleb tostowy pp lub machemaster
fasola czerwona (kidney) (kiedyś używałam z puszki, teraz gotuję)
musztarda dijon lub inna bez cukru

Chleb opiekamy w tosterze, fasolkę pogrzewamy w mikroweli (z odrobiną zalewy, w której się gotowała - aby nie wyschła). Ciepłą fasolkę kładziemy na grzanki, polewamy musztardą. (można posmarować grzanki musztardą i na to fasolkę - wtedy wygodniej się to zjada).
Może brzmi dziwnie ale jest naprawdę smaczne.

 

 

WARZYWA A LA VERDI by Pee

składniki:
szklanka makaronu typu wermiszel
fasolka szparagowa zielona
cukinia srednia
oliwki zielone (2 faza)
natka z pietruszki
liscie mięty
sok z 1 limonki
sol o pieprz

Makaron gotujemy al dente. Fasolke gotujemy tez na chrupko, cukinie kroimy w słupki i blanszujemy. Wszystko mieszmy dodajac miete i sok z limonki oraz pare kropel oliwy.

[ Dodano: 2004-08-11, 19:17 ]
OSZUKANY BIGOSIK by Enne

srednia glowka bialej kapusty
2 cebule
biala koncowka pora
laska selera naciowego
2 kostki bulionu grzybowego
3/4 peczka kopru
lisc laurowy, 2 -3 kulki ziela angielskiego
przyprawy do smaku

kapustke kroimy na drobne kwadraciki, dodajemy pokrojony w plasterki seler, por i cebulke nastepnie zalewamy woda, dodajemy buliony lisc laurowy, ziele ang, przyprawiamy sola i odrobina pieprzu i gotujemy do miekkosci - gdy kapustka bedzie prawie ugotowana dodajemy drobno posiekany koperek gotujemy jeszcze kilka minutek i vua-la ... Smakuje bardzo podobnie jak mloda kapucha z koperkiem tyle ze nie ma mieska - jest super np. na kolacyjke mozna ja jesc do syta Efekt uboczny - gaziki

 

 

 "GULASZ" WARZYWNY


Składniki :

- 1 por (taki z 30cm :P)
- kabaczek (6 plastrów o grubości 2 cm i średnicy 12 cm :D)
- pieczarki 40dkg
- przyprawy (sól, lubczyk, czosnek, pieprz ziołowy)
- mąka pszenna 2000 (4 czubate łyzeczki)

kabaczka pokroić w kostkę (pestki wyrzucić), pora pokroić wzdłuz na cztery i w plasterki, pieczarki obrać i pokroić, wrzucić wszystko do gara, zalać wodą, wsypać przyprawy i dusić do miękkości. Jak kabaczek będzie już miekki rozprowadzić w szkalne make pp z wodą potem dolewać powoli do szklanki sos mieszając, wlać wszystko do sosu i mieszając zagotować. GOTOWE i PYSZNE :D

Osobno ugotować kaszę jęczmienną perłową (10 min gotować na małym ogniu w osolonej wodzie, potem 10-15 min trzymac pod przykrywką az dojdzie, dać tyle wody żeby nie odcedzać)
Zajadać z "gulaszem" :D

 

 

 

 

FARFALLE PO MEKSYKAŃSKU

Składniki:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 duza czerwona papryka
3 pomidory
1 duza cebula
1 szklanka ugotowanej fasoli (wczesniej namaczamy ona pecznieje potem gotujemy i juz)
0,5 kg opakowanie makaronu Farfalle (ja miałam z firmy Melissa)

Sposób przygotowania:
Na patelni na kropli oliwy przysmazamy posiekana w pół talarki cebule, dodajemy pokrojone w kostke pomidory i papryke, wrzucamy fasole i dusimy do miękkości. Nastepnie dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka. Przyprawiamy sola, pieprzem i papryka.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.

Nakładamy na talerze makaron a na to sos. Jest bardzo smacznym i sycacym daniem. Ta ilośc wystarczy dla 6 osób. Smacznego.

Polecam goraco, Javona

 

 

 

Racuchy drożdżowe z owocami (lub bez!)

Przepis na „oko”

Składniki:
około 1/3 – pół szklanki chudego mleka
mąka pp
10 – 20 gram drożdży
1- 2 białek
szczypta soli
trochę fruktozy
owoce dowolne

Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać fruktozę (ok. łyżeczki ) i mąkę.
Całość powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Zostawić ciasto
w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok 15 minut).
Na koniec dodać ubitą pianę i pokrojone owoce (np 1 jabłko wystarczy) i sól.
Patelnie teflonowę wysmarować cieńko olejem ( pędzelkiem lub serwetką namoczoną
w oleju, u mnie obyło się bez).
Nakładać łyżką (nie powinny się rozlewać!) na patelnię i smażyć powoli na średnim ogniu.

 

 

 

Ryz z jabłkami

gotujemy brazowy ryz, tyle zeby wystarczylo na wysypanie blachy (ok 4 woreczki na duza blache) (jak gotujemy ryz - info w faq)
osobno potarte jabkla w ilosci duzej gotujemy w garnku razem z cynamonem(mozna dodac fruktoze)
na blache wykladamy wczesniej ugotowany ryz ktory polewamy jogurtem takim do 1.5% tł. posypujemy cynamonem oraz jes...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin