CIASTO DROŻDŻOWE (autor: hazo)
Wieczorem1 szkl. cukru5 dkg drożdży3 rozbełtane jajka1/2 szkl.oleju1 szkl. mlekaRano następnego dnia1/2 kg mąki pszennejszczypta soliWieczorem wszystkie składniki włożyć do miski i pozostawić na noc (nie wolno mieszać). Zachować kolejność: na dno cukier, na to pokruszone drożdże. rozbełtane jajka, olej i mleko.Przykryć folią i zostawić do rana. Na drugi dzień dosypać 1/2 kg przesianej mąki i szczyptę soli. Można dodać np. rodzynki lub jakiś zapach, jeśli ktoś lubi. Wymieszać dokładnie łyżką do połączenia się wszystkich składników, wlać do formy, a gdy trochę podrośnie włożyć do zimnego piekarnika i piec około 1 godziny w 170°C.
UDKA W ZIOŁOWYM SOSIE (autor: Anusiaczek)
4 udka z kurczaka 1/2 szklanki bulionu 2 łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka estragonu sól, pieprz olej do smażenia 1. Udka kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, wkładamy do miski i obficie skrapiamy sosem sojowym. Odstawiamy pod przykryciem na co najmniej pół godziny do lodówki. 2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i mocno podsmażamy z każdej strony. 3. Bulion mieszamy dokładnie z musztardą i ziołami. Tak przygotowanym sosem zalewamy udka, przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu przez 30 minut. W połowie duszenia przewracamy udka na drugą stronę.
Ziemniaczki pieczone z musztarda (autor: Bajaderka)Mieciutkie w srodku, z chrupiaca musztardowo-czosnkowa skorka. 1/3 szklanki musztardy Dijon lub kazdej innej 2 lyzki oliwki 1 posiekany zabek czosnku po okolo 1/2 lyzeczki oregano, bazylii, majeranku lub do smaku sol i pieprz 6 srednich ziemniakow (okolo 1 kg), pokrojonych na czastki - ja wole ze skorka, ale mozna tez obrac 3-4 zabki czosnku pokrojone na cieniutkie plasterki Wymieszac wszystkie skladniki oprocz ziemniakow w sporej misce, dodac ziemniaki, dobrze wymieszac. Zostawic na 10 - 20 minut. Wylozyc na lekko posmarowana oliwka, dosc duza forme (moze byc szklana), takiej, aby ziemniaki byly w jednej warstwie i piec w temperaturze 225 st.C przez 35-40 minut, az ziemniaki beda miekkie. W polowie pieczenia posypac plasterkami czosnku.
pierś indyka gotowana z sosem jabłkowo-chrzanowym (autor: zyglis)
Składniki:
1/2 kg marchwi,
2 średnie pietruszki,
mały seler,
średni por ( biała część ),
2 średnie cebule,
po 1 łyżeczce lubczyku, majeranku i bazylii, sól,
2 liście laurowe,
vegeta i biały pieprz do smaku,
około 1,5 kg piersi indyka, ziemniaki,
Na sos:
2 łyżki masła.
1 kwaśne jabłko,
1 płaska łyzka mąki ziemniaczanej,
3 łyżki śmietany,
3 łyżki chrzanu ( ja daję ze słoiczka, mocno odciśnięty ),
pieprz, sok z cytryny i szczypta cukru do smaku, natka pietruszki lub koperku.
Wykonanie:
włoszczyznę umyć, obrać i pokroić na niewielkie słupki lub plasterki, cebule obrać i pokroić w plasterki. Jarzyny z cebulą zagotować w 1,5 ltr wody, dodać do smaku sól, żioła, liście laurowe, biały pieprz. Kiedy jarzyny zmiękną ( nie za bardzo ), wyjąć je łyżką cedzakową do innego naczynia i przechować cieple. Do wywaru dodać umyte mięso ( pożądane jest zasznurowanie go w kształt wrzeciona, będzie ładnie wyglądać pokrojone ), gotować na bardzo wolnym ogniu około 70 minut. Mięso powinno być lekko twardawe, żeby nie kruszylo się przy krojeniu. W tym czasie obrać i ugotować ziemniaki, ewent. zagnieść na puree. Na sos
roztopić w małym garnku masło, dodać umyte i drobno pokrojone nieobrane jabłko, po usunięciu gniazd nasiennych, zalać 1/2 ltr bulionu z kostki, mąkę ziemniaczaną wymieszać ze śmietaną i dodać do gotującego się sosu, krótko zagotować i zdjąć z ognia. Dodać chrzan, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Mięso wyjąć z wywaru i pokroić w plastry. Warzywa doprawić do smaku ( ja dodaję odrobinę jasnego sosu sojowego ). Podawać z ziemniakami posypanymi natką pietruszki lub kopru, osobno w sosierce sos.
Placek z truskawkami (i nie tylko) –autor: zyglis
Składniki: 50 dag mąki, kostka 20 dag margaryny, 30 dag cukru 10 dag cukru pudru, 2 dag drożdży, 4 jaja 1 kg truskawek, aromat waniliowy, Wykonanie: Mąkę przesiać i posiekać z margaryną, cukrem pudrem, szczyptą soli, dodać żółtka i rozstarte z mąka drożdże. Szybko zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną blachę. Nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st.C). Gdy się lekko zrumieni, wyjąć, posypać tartą bułką, ułożyć opłukane i dobrze osączone truskawki równą warstwą (większe przekroić na połowę), następnie owoce przykryć białkami ubitymi z cukrem. Wstawić ponownie do nagrzanego piekarnika, a gdy piana nabierze lekko złotawego koloru, wyjąć blachę z piekarnika. Gorące ciasto pokroić. Takie ciasto przygotowuję także z jagodami, wiśniami i śliwkami. Robi się je szybko, smakuje nieźle.
Racuchy jak pączki (autor: zyglis)
50 dag mąki,
niecałe pól ltr. letniego mleka,
10 dag cukru,
10 dag masła,
4 jajka, sól,
kieliszek spirytusu, około
1,5 kg smalcu do smażenia. cukier waniliowy.
drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać około szklanki letniego mleka i 3-4 łyżki mąki. Wymieszać dokładnie, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Oddzielić żółtka od białek (niepotrzebne), i te żółtka utrzeć z cukrem. Masło rozstopić i wystudzić, żeby było letnie. Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, wymieszać. Kiedy zaczyn drożdżowy podwoi swoją objętość, dodać go do mąki wraz z utartymi żółtkami i cukrem waniliowym. Ciasto wyrabiać ręką dokładnie aż będzie od ręki odchodzić. Dodać spirytuś i dalej krótko wyrabiać. Teraz dadać tłuszcz i znów wyrabiać aż do jego wchłonięcia, Ciasto powinno być dość lużne ( jego gęstość regulować mlekiem ). Naczynie z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W duzym garnku rozgrzać smalec, kiedy osiągnie wysoką temperaturę, łyżką maczaną w tym tłuszczu nabierać porcję dobrze wyrośniętego ciasta i smazyć na rumiano. Zrumienione i dosmażone ( sprawdzić na próbę czy ciasto jest dopieczone ) racuchy wbierać łyżką cedzakową na ociekacz lub papierowy ręcznik, po czym przełożyć je na pólmisek i po przestudzeniu obsypać cukrem pudrem.
Wątróbka (autor: lidqa)
Jednakowe ilości:
wątróbka drobiowa
pieczarki pokrojone,
cebula w kostke pokrojona
papryka (opcjonalnie bo jest droga teraz to ja nie daję)
Warzywa wrzuca się razem na patelnie i smazy najpierw ze 3 minuty potem dodaje watrobke i jeszcze sie smazy a potem ewentualnie dusi. Na koncu przyprawia się solą i pieprzem i jak ktos lubi to sosem sojowym.
Wątróbka z jabłkami (autor: eposka)
delikatnie podsmażyć ósemki jabłek na odrobinie masła,
kiedy już są miękkie, ale nie rozlatujące się posypać je delikatnie majerankiem i zdjąć z patelni.
Na patelnię dać tłuszcz i wrzucić cebulkę, chwilę smażyć i dodać wątróbkę. Na koniec doprawić solą, pieprzem i na 5 minut przed końcem smażenia dodać wcześniej usmażone jabłka.
Ciasto drożdżowe bez zagniatania (autor: Joasia)Na dno większego garnka kładziemy po kolei: kostkę drożdży (10dkg), na to 1 szkl. cukru, torebkę cukru waniliowego, niepełną szklankę mleka, 1 szklankę oleju, 4 jajka (lekko rozbełtać), na to wszystko przesiać przez sito 1 kg mąki. Garnek przykrywamy pokrywką. Nie mieszamy ze sobą składników. Drożdże zrobią to za nas. Zostawiamy na kilka godzin. Można przygotować wieczorem, a rano wystarczy tylko dokładnie wszystko wymieszać drewnianą łyżką, żeby składniki się połączyły. Ciasto zacznie błyskawicznie rosnąć. Gdy podwoi objętość można z niego robić co tylko się chce, np. makowce, serniki, z owocami, rogaliki, bułeczki itp. Nie klei się do rąk, łatwo daje się wałkować. Rada: -przed położeniem nadzienia ciasto posmarować białkiem, tak samo smarujemy wierzch przed włożeniem do piekarnika. Piec w temp. ok. 160 st. Gdy za bardzo sie rumieni, możemy pod koniec pieczenia nakryć papierem.
Drożdżówka (autor: Paulinka)
Przepis pochodzi z jednej z „Łasucha literackiego" Małgorzaty Musierowicz.SKŁADNIKI80 g drożdży1 szkl mleka1 łyżeczka cukru1 łyżka mąki750 g mąki (5 1/3 szkl) 1/2 kostki masła lub margaryny (125 g) 1 szkl cukru2 jaja + 5 żółtek3 łyżki oliwy100 g rodzynek 50 g skórki pomarańczowej 1-2 op. cukru wanilinowego szczypta soliSPOSÓB PRZYGOTOWANIAZ czterech pierwszych składników przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sito, masło rozpuścić i schłodzić, rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Do rozczynu dodać jajka, zmiksować, całość wlać do mąki i dodać resztę składników oprócz bakalii. Wyrobić mikserem (hakami, 15-20 min) lub wybić drewnianą kopystką, aż ciasto będzie odstawało od miski. Blaszkę 25x40 lub większą wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do foremki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (30-40 min). Gdy podwoi objętość, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika i piec ok. 1h. Temperaturę dostosować do swojego piekarnika- myślę, że ok 180 st C jest ok.Drożdżówki z serem (autor: BeataSz)
0,5 kg mąki2,5-3 dag drożdżyszklanka mleka1/4 szkl. olejuok. 0,5 szkl. cukru (ilość można samemu sobie regulować)szczypta solizapach lub cukier waniliowy1 jajko ( albo samo żółtko, a białko odłożyć do posmarowania)Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru, łyżką mąki i niewielką ilością ciepłego mleka, zostawić, aż urośnie. Wszystkie składniki wraz z rozczynem wyrobić dokładnie na gładkie ciasto ( dobrze jest mikserem) zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość. Wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, zagnieść krótko i formować drożdżówki. Nadziać masą serową jaką kto lubi . Ja biorę kostkę sera, jajko, cukier i cukier waniliowy oraz rodzynki, wszystko mieszam i już. Można też użyć do nadziania jakiegoś dżemu.Z tej porcji wychodzi ok. 16 drożdżowek ale można podzielić ciasto na pół, z jednej części upiec placek w keksówce a z reszty zrobić 8 drożdżowek.
SURÓWKA DWUDNIOWA (autor: BeataSz)
Bardzo smaczna surówka, którą można a nawet trzeba przygotować dzień wcześniej. Można ją przechowywać w lodówce kilka dni i jest coraz smaczniejsza.Składniki:Kapusta bialamarchewcebulapapryka czerwonaI zalewa0,25 szkl wody, 0,5 szkl octu0,75 szkl oleju, 2 lyzki cukru1 lyzka musztardy, solskladniki zalewy zagotowac [mozna zmienic ilosci wody i octu]II zalewa0,25 szkl wody, 0,25 szkl octu0,5 szkl oleju, 0,75 szkl cukru2 lyzki musztardy, 1 lyzka soliKapustę cienko poszatkować, cebulkę pokroić drobno w kostkę, paprykę pokroić w cienkie paseczki, marchew zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.Warzywa wymieszać z gorącą zalewą i zostawić na noc w chłodnym miejscu. Przed podaniem dodać do surówki 1 kwaśne jabłko oraz 2-3 ogórki konserwowe starte na grubej tarce.Uwaga: robiłam tę surówkę również bez papryki ( bo za droga była ) i też była bardzo smaczna. Polecam.
Pączki (autor: BeataSz)
50-60 dag mąki7 żółtek dałamok 7 dag drożdży1 1,2 szkl. mleka1/2 szkl cukru ( nawet może było trochę więcej)ok. 10 dag stopionego masła ( pół na pół z margaryną)szczypta soli1 łyżka spirytusu.Robiłam w maszynie. Drożdże rozrobiłam z częścią mleka, łyżką cukru i kilkoma łyżkami mąki, zostawiłam do wyrośnięcia. Wlałam mleko do maszyny, rozczyn, stopione chłodne masło, żółtka utarte z cukrem, mąkę, sól, spirytus. Wyrabiałam maszyną przez jakieś 10 min, potem rosło z pół godziny, znów trochę wyrabiałam, odstawiłam w misce natłuszczonej i po jakichś 50 minutach mogłam formować pączki. Ciasto dość rzadkie było, takie jak bajaderkowej mamy, albo nawet rzadsze. Nabierałam łyżką i formowałam omączonymi dłońmi nadziewając marmoladą.
OGON PAWIA (autor: BeataSz)
Ciasto: 4 szklanki mąki 2/3 szkl. cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 1 miękka margaryna 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. mielonych orzechów 1 słoik powideł śliwkowych Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier i proszek, wymieszać. Dać miękką margarynę. Posiekać wbić jajko i żółtka, zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Podzielić na 4 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć dużą blachę. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach. Każdą z pozostałych części rozwałkować, posmarować powidłami, posypa orzechami, zwinąć w rolady o długości formy,w której pieczony był spód i też upiec. Krem: 3 jajka 1 kostka masła 1 l mleka 1 szkl. cukru 2 opakowania cukru waniliowego 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej w 1 szklance mleka rozrobić mąkę i jajka. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać mleko z jajkami i mąką, ugotować budyń, wystudzić. Utrzeć masło dodając po łyżce budyniu ( ważne żeby masło i budyń miały mniej więcej tę samą temp. Na upieczony spód wyłożyć połowę masy, ułożyć rolady. Między rolady ułożyć winogrona i zalać tężejącą galaretką ( użyć 2 jednakowego smaku), gdy zastygnie, wyłożyć resztę masy. Na wierzchu ułożyć biszkopciki albo biszkopt upieczony z 3-4 jajek. Całość polać polewą czekoladową.Ciasto na strucle lub rogaliki, krucho-drożdżowe (autor: BeataSz)
1 kg mąki2 kostki margaryny10 dag drożdży2 jajka( może być więcej)10 dag cukru5-6 łyżek mlekaWszystkie składniki zagnieść razem. Zawinąć w ściereczkę i włożyć do zimnej wody. Gdy ciasto wypłynie jest gotowe. Wyłożyć wtedy na stolnicę posypaną mąką, zagnieść jeszcze raz krótko, podzielić na ok.6 kawałków i formować strucle nadziewając je dowolnym farszem, ale mnie najlepiej smakują z masą makową. Gotowe strucle, gdy lekko podrosną, zawinąć ciasno w papier do pieczenia zostawiając na końcach zapas papieru. Ciasto będzie rosło wzdłuż.Można formować dowolnej wielkości strucle, jeśli będą większe wyjdzie ich mniej niż 6, oczywiście. Ale ja lubię wąskie i długie wtedy ślicznie wyglądają. Kawałek ciasta na jedną struclę po rozwałkowaniu ma u mnie wymiary ok. 20x30 cm i jest gruby na ok.0,5-1 cm.Po upieczeniu dobrze jest ciasto polukrować.
PATRIA