Kurczak generała Tso.doc

(27 KB) Pobierz
Kurczak generała Tso

Kurczak generała Tso

 

·         pierś z kurczaka 0,5 kg

·         cebula dymka 2 sztuki

·         papryczki chilli lub czerwona papryka 2-3 małych lub sztuki

·         kiełki soi 0,5 paczki

·         por (biała część) 1 szuka

·         olej (najlepiej sezamowy)

ciasto

·         sos sojowy 1,5 łyżki

·         biały pieprz 1/2 łyżeczki

·         jajko 1 sztuka

·         mąka kukurydziana lub ziemniaczana lub ryżowa 1/2 szklanki

sos

·         mąka kukurydziana 1 łyżka

·         mąka ziemniaczana 1 łyżka

·         woda 1 łyżka

·         bulion drobiowy (może być z kostki) 0,5 szklanki

·         wino ryżowe 1 łyżka

·         czosnek 1 ząbek

·         imbir 1 cm

·         cukier 3 łyżki

·         sos sojowy 2 łyżki

·         ocet ryżowy 1 łyżka

 

Wymieszaj składniki sosu aż cukier się rozpuści. Odstaw do lodówki, w tym czasie posiekaj dymkę, chilli (lub paprykę) oraz pora.

Wymieszaj składniki ciasta (jeżeli jest zbyt gęste dodać kilka łyżek wody, adekwatnie - zbyt rzadkie, mąki). Włóż kurczaka do przygotowanej masy, wymieszaj aż ciasto pokryje dokładnie kawałki mięsa.

Smaż kurczaka w rozgrzanym w woku w porcjach w gorącym oleju na chrupiąco (kawałki wkładaj do oleju pojedynczo, zapobiegnie to ich sklejaniu). Osącz mięso z oleju na papierowym ręczniku. W woku rozgrzej 1 łyżkę oleju. Smaż krótko dymkę, pora, kiełki i papryczki. Zamieszaj sos i wlej do woka, mieszając gotuj aż zgęstnieje, dodaj kurczaka, wymieszaj dokładnie. Serwuj natychmiast. Podawaj z ryżem i warzywami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin