· pierś z kurczaka 0,5 kg
· cebula dymka 2 sztuki
· papryczki chilli lub czerwona papryka 2-3 małych lub sztuki
· kiełki soi 0,5 paczki
· por (biała część) 1 szuka
· olej (najlepiej sezamowy)
· sos sojowy 1,5 łyżki
· biały pieprz 1/2 łyżeczki
· jajko 1 sztuka
· mąka kukurydziana lub ziemniaczana lub ryżowa 1/2 szklanki
· mąka kukurydziana 1 łyżka
· mąka ziemniaczana 1 łyżka
· woda 1 łyżka
· bulion drobiowy (może być z kostki) 0,5 szklanki
· wino ryżowe 1 łyżka
· czosnek 1 ząbek
· imbir 1 cm
· cukier 3 łyżki
· sos sojowy 2 łyżki
· ocet ryżowy 1 łyżka
Wymieszaj składniki sosu aż cukier się rozpuści. Odstaw do lodówki, w tym czasie posiekaj dymkę, chilli (lub paprykę) oraz pora. Wymieszaj składniki ciasta (jeżeli jest zbyt gęste dodać kilka łyżek wody, adekwatnie - zbyt rzadkie, mąki). Włóż kurczaka do przygotowanej masy, wymieszaj aż ciasto pokryje dokładnie kawałki mięsa. Smaż kurczaka w rozgrzanym w woku w porcjach w gorącym oleju na chrupiąco (kawałki wkładaj do oleju pojedynczo, zapobiegnie to ich sklejaniu). Osącz mięso z oleju na papierowym ręczniku. W woku rozgrzej 1 łyżkę oleju. Smaż krótko dymkę, pora, kiełki i papryczki. Zamieszaj sos i wlej do woka, mieszając gotuj aż zgęstnieje, dodaj kurczaka, wymieszaj dokładnie. Serwuj natychmiast. Podawaj z ryżem i warzywami.
PATRIA