Dieta przedwiosenna.txt

(3 KB) Pobierz
Można jš powtarzać: Co 2 miesišce.
Polecana: Wszystkim dorosłym, zdrowym osobom.
Niewskazana dla: Dzieci, dorastajacej młodzieży, kobiet w cišży i karmišcych, osób chorych.
Szczególnie bogata w: Witaminy A, D, C, B6, B2 oraz błonnik.
Dzienna porcja kalorii: 1000 kcal.

 

 

JADŁOSPIS:

 
DZIEŃ 1.
 
niadanie 220 kcal
Koktajl z owoców mieszanych: pół banana, 5 rednich truskawek (mogš być mrożone), kiwi, kubek jogurtu naturalnego, 2 łyżki otrębów pszennych.

II niadanie 60 kcal
Jabłko.

Obiad 320 kcal
Ryba w papilotach.

Podwieczorek 190 kcal
Szklanka soku z marchwi,  sucharek dietetyczny z powidłami liwkowymi.

Kolacja 230 kcal
Dwie kromki chleba chrupkiego żytniego posmarowane niskokalorycznš margarynš z dwoma plasterkami sera żółtego light, ogórek zielony, szklanka herbaty z cytrynš bez cukru.
 
 

DZIEŃ 2. 

 
niadanie 240 kcal
Kromka chleba żytniego, pełnoziarnistego z chudym twarożkiem i rzeżuchš (50g), papryka, pomidor, szklanka herbaty owocowej bez cukru.
 
II niadanie 125 kcal
Kanapka z kromki (25 g) chleba razowego z 1/2 łyżeczki niskokalorycznej margaryny, plasterkiem polędwicy i liciem sałaty, szklanka wody mineralnej niegazowanej. 
 
Obiad 340 kcal
Rolada wieprzowa z mandarynkami, ziemniaki gotowane (100 g), szklanka herbaty z cytrynš bez cukru.
 
Podwieczorek 110 kcal
Szklanka soku z marchwi i sucharek bez cukru.
 
Kolacja 215 kcal
Talerz zupy nic, szklanka kawy zbożowej bez cukru.
 
 

DZIEŃ 3.

 
niadanie 250 kcal
Muesli ze redniej pomarańczy, 3 łyżek płatków owsianych, łyżki słonecznika, łyżki miodu ze szklankš jogurtu naturalnego, szklanka kawy zbożowej.
 
II niadanie 80 kcal
Duże jabłko pieczone, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
 

Obiad 390 kcal
Mintaj pieczony w folii (150 g), ziemniaki gotowane (100 g), surówka z kapusty kiszonej i marchewki (100 g), szklanka herbaty z zielonej bez cukru.

 
Podwieczorek 100 kcal
Butelka soku pomidorowego bez cukru.
 
Kolacja 240 kcal
Omlet owocowy, szklanka kawy zbożowej bez cukru.

 

 
 DZIEŃ 4.

niadanie 220 kcal
Kromka chleba chrupkiego żytniego z plastrem wędzonej lub pieczonej piersi drobiowej, surówka z papryki, pomidora, 6 oliwek i szczypiorku.

II niadanie 100 kcal
Sałatka z marchwi (100 g), pokrojonej w wšskie paski, skropionej sokiem cytrynowym, z pieprzem, słodzikiem, łyżkš mietany 18 %, 1 łyżeczkš pestek słonecznikowych i posiekanš natkš pietruszki, pół banana.

Obiad 350 kcal
Zupa czosnkowa z grzankami.

Podwieczorek 85 kcal
100 g budyniu waniliowego z dodatkiem owoców mrożonych lub z kompotu.

Kolacja 240 kcal
Sałata z białej kapusty i cebuli w sosie z jogurtu i majonezu z odrobinš soku z cytryny, kromka chleba razowego posmarowanego margarynš i posypanego łyżeczkš siekanych orzechów.

 

 
DZIEŃ 5.

niadanie 230 kcal
2 kanapki z chleba razowego z 2 plasterkami polędwicy drobiowej, papryka czerwona, ogórek konserwowy, szklanka herbaty z cytryna bez cukru.
 
II niadanie 100 kcal
Sałatka z marchwi, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
 
Obiad 360 kcal
Ostra sałatka z makaronem, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
 
Podwieczorek 110 kcal
Miseczka budyniu waniliowego (100 ml), polana sokiem malinowym.
 

Kolacja 210 kcal
Zapiekanka ziemniaczana, szklanka herbaty owocowej bez cukru.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin