Kotleciki drobiowe z warzywami.rtf

(7 KB) Pobierz
Kotleciki drobiowe z warzywami

Kotleciki drobiowe z warzywami

 

Składniki na 4 porcje:

40 dag filetów z kurczaka

75 dag ziemniaków

ogórek

2 małe pory

20 dag groszku w strączkach

po 2 pęczki trybuli i natki pietruszki

2/3 szklanki Bulionu warzywnego WINIARY

łka musztardy

4 łki octu winnego

łka cukru

4 łki oleju

2 cebule

10 dag chleba tostowego

2/3 szklanki śmietany

odka papryka w proszku

2 łki margaryny

l, pieprz

 

Ziemniaki umyj i gotuj około 20 minut. Ogórek obierz, przekrój na pół, a po usunięciu pestek pokrój w plastry. Groszek oczyść, opłucz i blanszuj około 5 minut w osolonej wodzie. Pory oczyść i pokrój w krążki. Zieleninę opłucz i posiekaj.

 

Ziemniaki odcedź, obierz, pokrój w plastry i wymieszaj z przygotowanymi warzywami oraz połową porcji zieleniny. Bulion wymieszaj z musztardą, octem, solą, pieprzem i cukrem, następnie dodaj olej i mieszaj, aż powstanie jednolity sos. Tak przyrządzonym sosem polej sałatkę.

 

Cebule oczyść i posiekaj, chleb namocz w śmietanie, a mięso pokrój w kostkę. Odciśnięty chleb, mięso, cebulę i resztę ziół zmiksuj. Masę dopraw solą, pieprzem i papryką, uformuj 12 kotlecików i smaż w margarynie około 8 minut.

 

Tak przygotowane kotleciki drobiowe podawaj z dowolnie wybraną sałatką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin