Karmelowe Burfiindyjskie łakocie. Z prażonymi orzechami laskowymi. W czekoladzie, wiórkach kokosowych lub posiekanych orzechach.Aby masa karmelowa dobrze zastygła, powinno jej wystarczyć 3 - 4 godziny chłodzenia w lodówce. A najlepiej przygotować ją dzień wcześniej. Orzechy również warto mieć już uprażone.
Składniki, około 12 sztuk:Masa karmelowa:• 1/3 kostki masła• 1/2 szklanki cukru• duża szczypta cynamonu• 1 opakowanie cukru waniliowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)• 2 szklanki mleka w proszkuDodatkowo:• 100 g orzechów laskowych (do środka i do obtoczenia)• 100 g wiórków kokosowych• 100 g ciemnej czekolady, roztopionejoraz: małe papilotki (niekoniecznie)Przygotowanie:
· Uprażyć orzechy laskowe: piekarnik nagrzać do 160 stopni, orzechy wysypać na blaszkę do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 10 - 15 minut, aż się lekko zrumienią, a skórka zacznie odchodzić. Uważać, aby nie przypalić orzechów. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i rozcierać partiami po kilka w dłoniach usuwając wysuszone skórki.
· Przygotować masę karmelową: masło roztopić w rondelku z grubym dnem, wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając. Powoli nastąpi proces karmelizacji, czyli cukier zacznie się rozpuszczać i ciemnieć, aż w końcu zrobi się brązowy. Trzeba uważać, aby go nie przypalić! (wówczas mieszanina zaczyna gorzko pachnieć i dymić - niestety trzeba ją wyrzucić).
· Gdy cukier zbrązowieje, dodać cynamon i cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii, wymieszać i wlać 1/2 szklanki wody. Uwaga: mieszanina w rondelku zacznie gwałtownie strzelać i kipieć. Gotować do czasu, aż zbrylony karmel ponownie będzie gładką masą. Zakończyć gotowanie, gdy otrzymamy gęsty ciemnobrązowy, gładki płyn o przyjemnym karmelowym zapachu.
· Ostudzić, wsypać mleko w proszku i zmiksować na gładką masę. Wstawić do lodówki aby masa stężała (na kilka godzin lub w razie konieczności na dłużej, a najlepiej na całą noc).
· Z masy ulepić z niej kulki o średnicy około 3 cm, wkładając do środka każdej kulki uprażony orzech laskowy. Resztę orzechów posiekać i obtoczyć w nich część kulek. Część obtoczyć w wiórkach kokosowych a część w roztopionej ciemnej czekoladzie.
plamka97