Orzechowy sernik z nutellą.doc

(25 KB) Pobierz
Orzechowy sernik z nutellą

Orzechowy sernik z nutellą

Przepis z "Nigellissima" Nigelli Lawson
Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:
Spód:
- 250 g pełnoziarnistych herbatników
- 75 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 25 g prażonych orzechów laskowych, drobno posiekanych
Masa:
- 400 g nutelli
- 500 g twarogu 3-krotnie mielonego (jak na sernik)
- 30 g cukru pudru
Wierzch:
- 80 g prażonych orzechów laskowych, posiekanych

Herbatniki pokruszyć, dodać masło, orzechy i całość dokładnie wymieszać, aż powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Przełożyć do tortownicy i wyłożyć dno formy. Wstawić do lodówki. Ser utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać porcjami nutellę i mieszać do połączenia składników. Wyłożyć masę na spód torownicy, posypać prażonymi orzechami i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin