Przepis z "Nigellissima" Nigelli LawsonSkładniki na tortownicę o średnicy 20 cm:Spód:- 250 g pełnoziarnistych herbatników- 75 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego- 25 g prażonych orzechów laskowych, drobno posiekanychMasa:- 400 g nutelli- 500 g twarogu 3-krotnie mielonego (jak na sernik)- 30 g cukru pudruWierzch:- 80 g prażonych orzechów laskowych, posiekanychHerbatniki pokruszyć, dodać masło, orzechy i całość dokładnie wymieszać, aż powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Przełożyć do tortownicy i wyłożyć dno formy. Wstawić do lodówki. Ser utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać porcjami nutellę i mieszać do połączenia składników. Wyłożyć masę na spód torownicy, posypać prażonymi orzechami i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
plamka97