Gorące Czekoladowe Kremówki
Gordona Ramsay'a
· 50g. masła (dodatkowo do wysmarowania kokilek)
· 50 g. cukru
· 50 g. mąki
· 50 g. dobrej jakości czekolady gorzkiej - polecam gorzką krakowską bodajże firmy Wawel
· 2 łyżeczki kakao
· 1 całe jajko
· 1 żółtko
· 2 łyżeczki Cointreau (lub innego likieru)
· cukier puder do posypania
Najpierw przygotowałem kokilki - wysmarowałem rozpuszczonym i przestudzonym masłem, po czym obsypałem kakao wymieszanym z cukrem - odstawiłem do lodówki. Czekoladę rozpuściłem w kąpieli wodnej, dodałem masło i wymieszałem - odstawiłem do przestudzenia. Włączyłem piekarnik i nastawiłem temperaturę 160 stopni. Oddzieliłem żółtko od białka i używając miksera zacząłem ubijać białka (niekoniecznie na sztywną pianę), następnie dodałem żółtka oraz cukier. Cały czas miksując dodałem czekoladę z masłem, likier, a następnie przesianą mąkę. Całość rozlałem do kokilek i wstawiłem do piekarnika. Czas należy dostosować do wielkości kokilek - dla mnie to ok. 15 minut. (środek ma być płynny!) Po upieczeniu wyjąłem delikatnie z kokilki i posypałem cukrem pudrem.
plamka97