Gorące Czekoladowe Kremówki.doc

(22 KB) Pobierz
Gorące Czekoladowe Kremówki

Gorące Czekoladowe Kremówki

 

Gordona Ramsay'a

·         50g. masła (dodatkowo do wysmarowania kokilek)

·         50 g. cukru

·         50 g. mąki

·         50 g. dobrej jakości czekolady gorzkiej - polecam gorzką krakowską bodajże firmy Wawel

·         2 łyżeczki kakao

·         1 całe jajko

·         1 żółtko

·         2 łyżeczki Cointreau (lub innego likieru)

·         cukier puder do posypania

Najpierw przygotowałem kokilki - wysmarowałem rozpuszczonym i przestudzonym masłem, po czym obsypałem kakao wymieszanym z cukrem - odstawiłem do lodówki. Czekoladę rozpuściłem w kąpieli wodnej, dodałem masło i wymieszałem - odstawiłem do przestudzenia. Włączyłem piekarnik i nastawiłem temperaturę 160 stopni. Oddzieliłem żółtko od białka i używając miksera zacząłem ubijać białka (niekoniecznie na sztywną pianę), następnie dodałem żółtka oraz cukier. Cały czas miksując dodałem czekoladę z masłem, likier, a następnie przesianą mąkę. Całość rozlałem do kokilek i wstawiłem do piekarnika. Czas należy dostosować do wielkości kokilek - dla mnie to ok. 15 minut. (środek ma być płynny!) Po upieczeniu wyjąłem delikatnie z kokilki i posypałem cukrem pudrem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin