TORT CZEKOLADOWY AMARETTO.doc

(28 KB) Pobierz
TORT CZEKOLADOWY AMARETTO

TORT CZEKOLADOWY  AMARETTO
wg Gordon Ramsay

 

Składniki:

 

·         miękkie masło do wysmarowania formy

·         350 g gorzkiej czekolady (ok. 60 proc. zawartości kakao)

·         6 łyżek likieru Amaretto

·         4 duże jajka - oddzielnie białka i żółtka

·         50 g ciasteczek amaretti, pokruszonych

·         200 g miałkiego cukru

·         kakao do posypania

 

WYKONANIE:

 

1.      Piekarnik nagrzewam do 180 st.
Formę średnicy 20 cm smaruję masłem, zaś brzegi wykładam papierem do pieczenia.

2.      W kąpieli wodnej zaczynam rozpuszczać czekoladę- kiedy staje się coraz bardziej miękka i płynna powoli mieszając dodaję alkohol - do uzyskania gładkiej konsystencji.

3.      Oddzielnie ubijam żółtka - na puszystą masę.
W kolejnej misce ubijam białka na pianę, pod koniec powoli dodając cukier.

4.      Następnie kolejno łączę: do masy czekoladowej, lekko ostudzonej dodaję pokruszone ciastka, żółtka a na końcu powoli - pianę z cukrem.

5.      Masę przekładam do tortownicy. Piekę 40 minut. Po tym czasie tort zostawiam do ostygnięcia w piekarniku.
Ramsay poleca podawać go z bitą śmietaną lub mascarpone.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin