TORT CZEKOLADOWY AMARETTOwg Gordon Ramsay
Składniki:
· miękkie masło do wysmarowania formy
· 350 g gorzkiej czekolady (ok. 60 proc. zawartości kakao)
· 6 łyżek likieru Amaretto
· 4 duże jajka - oddzielnie białka i żółtka
· 50 g ciasteczek amaretti, pokruszonych
· 200 g miałkiego cukru
· kakao do posypania
WYKONANIE:
1. Piekarnik nagrzewam do 180 st.Formę średnicy 20 cm smaruję masłem, zaś brzegi wykładam papierem do pieczenia.
2. W kąpieli wodnej zaczynam rozpuszczać czekoladę- kiedy staje się coraz bardziej miękka i płynna powoli mieszając dodaję alkohol - do uzyskania gładkiej konsystencji.
3. Oddzielnie ubijam żółtka - na puszystą masę.W kolejnej misce ubijam białka na pianę, pod koniec powoli dodając cukier.
4. Następnie kolejno łączę: do masy czekoladowej, lekko ostudzonej dodaję pokruszone ciastka, żółtka a na końcu powoli - pianę z cukrem.
5. Masę przekładam do tortownicy. Piekę 40 minut. Po tym czasie tort zostawiam do ostygnięcia w piekarniku. Ramsay poleca podawać go z bitą śmietaną lub mascarpone.
plamka97