· 600 g twarogu na sernik
· 150 g kruchych ciasteczek
· 15 g prażonych płatków migdałów *
· 60 g rozpuszczonego masła
· 60 g gorzkiej czekolady (min. 65%)
· 150 g cukru pudru
· 250 ml kwaśnej śmietany
· 2 duże jajka
· 1 łyżeczka zapachu waniliowego
na suchą patelnię kładziemy płatki migdałów i na średnim ogniu co jakiś czas mieszamy migdały do tego czasu, aż zaczną rumienić się i gotowe
Wykonanie: na początku rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Następnie w misce rozgniatamy płatki migdałów oraz kruche ciasteczka (ja dałam kruche waniliowe domowej roboty) na drobne okruszki. Dodajemy rozpuszczone masło i miksujemy, aż otrzymamy jednolitą masę. Przekładamy to do okrągłej formy (najlepiej o średnicy 20-23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 15 min.
Po tym czasie zmniejszamy temp. do 140 stopni C i wyjmujemy formę z piekarnika. Następnie w małej miseczce umieszczonej nad garnkiem z wrzącą wodą rozpuszczamy na gładką masę czekoladę i odstawiamy do częściowego schłodzenia.
Teraz powoli przygotowujemy masę serową w dużej misce mieszając twaróg, śmietanę, jajka i zapach waniliowy z cukrem pudrem. Całość przekładamy do formy, a wierzch polewamy przestudzoną czekoladą wykonując esy floresy.
sernik z czekoladą pieczemy 30-35 min. w 140 stopniach i zostawiamy go tam najlepiej na całą noc. Nie wolno otwierać drzwi piekarnika, w innym wypadku sernik opadnie.
Podsumowanie: sernik z czekoladą jest niezwykle wilgotny, sam rozpływa się w ustach. Natomiast połączenie słodkiej masy serowej z gorzkim smakiem czekolady jest bardzo wyjątkowym połączeniem, które powoduje, że nawet po kilku kawałkach sernika nie jest nam zbyt słodko w ustach.
plamka97