LAZANIA
Składniki:200 g makaronu lasagne (ze sklepu)400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego2-4 ząbki czosnku2 cebule500 g dojrzałych, obranych ze skórki pomidorów lub pomidorów z puszki100 g oliwy z oliwek150 - 400 g żółtego sera (proporcje zależne od preferencji)kilka pomidorów do dekoracjisólsuszone oregano i tymianekbazylia świeża lub suszonaSos beszamelowy:2 łyżki masła2 łyżki mąki500 ml mlekaPrzygotowanie:Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę, a następnie mięso z czosnkiem mieszając przez ok 10 - 15 min. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, oregano, tymiankiem, bazylią.Przygotowujemy sos beszamelowy:Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Płaty lasagni układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą, na makaron kładziemy trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC, pieczemy ok 40 minut.
Lordi94