4 szklanki m�ki 1 kostka mas�a lub margaryny 0,5 szklanki cukru pudru 4 �y�ki �mietany 2 �y�eczki proszku do pieczenia 6 jaj 25 dag orzech�w w�oskich puszka mleka skondensowanego (s�odkiego) s�oiczek kwa�nego d�emu 2 �y�ki m�ki ziemniaczanej gotowa polewa Z m�ki, kostki mas�a lub margaryny, cukru (pozostawi� dwie �y�ki do piany z bia�ek), �mietany, 6 ��tek i proszku do pieczenia zagnie�� ciasto. 1/4 zostawi� na kruszonk� i w�o�y� do zamra�alnika. Pozosta�e ciasto podzieli� na po�ow� i roz�o�y� na dwie blachy tej samej wielko�ci. Na ciasto posmarowa� po p� s�oika d�emu. Ubi� pian� z bia�ek z 2 �y�kami cukru i 2 �y�kami m�ki ziemniaczanej. Pian� roz�o�y� na ciasto na dwie blachy. Orzechy sparzy�, lekko posieka� i wy�o�y� na pian� na obie blachy. Na wierzch zetrze� kruszonk�. Piec ok. 40 minut. Masa: puszk� mleka wstawi� do garnka z wod� i gotowa� ok. 2 godziny na wolnym ogniu. Ostudzi�. Rozsmarowa� mas� na jednym z plack�w i przykry� drugim. Ciasto pola� polew� i pozostawi� do zastygni�cia.
wit1604