przepisy kulinarne.pdf
(
638 KB
)
Pobierz
oliwa
ziemniaki
łyżka mąki
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Mięso umyć obsączyć. Czosnek obrać, ząbki zgnieść w prasce,
wymieszać z solą i pieprzem, mieszaniną tą natrzeć dokładnie mięso,
zawinąć w folię i na kilka godzin odstawić do lodówki. Po wyjęciu
mięso obtaczamy w mące i obsmażyć na złoty na maśle z oliwą
uważając aby się nie przypaliło. Po opieczeniu mięso przekładamy do
odpowiednio dużej brytfanny, podlewamy wodą, dodajemy liść
laurowy, ziele angielskie, obraną i pokrojoną cebulę wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy do
miękkości często polewając wytwarzającym się sosem. W
międzyczasie przygotowujemy dodatki. Ziemniaki myjemy i
gotujemy w mundurkach, jak zmiękną obieramy, kroimy na kilka
kawałków i obsmażamy na maśle. Pozostawiamy w cieple. Pod
koniec pieczenia do brytfanny dodajemy kilka Cebów obranych i
pokrojonych w ćwiartki. Miękką pieczeń wykładamy na odpowiedni
półmisek. Sos miksujemy lub przecieramy przez sito, doprawiamy.
Mięso polewamy kilkoma łyżkami sosu, obkładamy pieczonymi
ziemniakami i ćwiartkami cebuli. Resztę sosu podajemy w sosjerce.
Podajemy z
kapustą z grochem
.
Przygotuj:
- niepełną szklankę mąki,
- 5-6 łyżek śmietany lub zsiadłego mleka,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- około 50 dag soczystych, jędrnych jabłek (szarej renety, landsberskiej lub nie całkiem
dojrzałych antonówek),
- 2 jaja,
- płaską łyżkę cukru,
- szczyptę soli.
Będą ci też potrzebne
miska na pokrojone jabłka, dwulitrowy garnek na ciasto, porządna duża patelnia, mikser lub
ubijak, deska do krojenia, nóż, 2 łyżki (drewniana i zwykła), duży talerz i półmisek, olej do
smażenia i papierowy ręcznik.
1. Najpierw przygotuj jabłka
Umyj je, wytrzyj papierowym ręcznikiem i obierz jak najcieniej. Potem na desce pokrój każde
w poprzek na plasterki grubości około centymetra i powykrawaj z nich gniazda nasienne. W
ten sposób powstaną ładne krążki z dziurką w środku. Możesz też pokroić plasterki w kostkę
lub na nieregularne kawałki. Wiem, że niektóre gospodynie ścierają obrane jabłka na tarce
jarzynowej o grubych oczkach, ale raczej odradzam tę metodę. Mocno rozdrobnione jabłka
będą bowiem słabiej wyczuwalne w usmażonych placuszkach, ciasto wyjdzie za rzadkie i
trzeba będzie dodatkowo zagęścić je mąką, a placuszki z ciasta poddanego tym zabiegom na
pewno nie zyskają na smaku i urodzie. Krążki lub kawałki owoców wrzucaj do miski,
przykryj ściereczką, niech czekają na swoją kolej.
2. Przyrządź ciasto i wymieszaj je z jabłkami
Do przygotowanego garnka przesiej mąkę, wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, wbij
świeżutkie jaja, dodaj mleko, śmietanę oraz cukier i odrobinę soli. Wszystkie składniki
starannie rozbij na pulchną masę mikserem lub ubijakiem, jeśli nie masz miksera. Wsyp do
ciasta kawałki jabłek (o tym, jak postąpić z krążkami, powiem za chwilę) i dokładnie
wszystko wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto wyjdzie jeszcze bardziej puszyste, jeśli do
ubijania weźmiesz same żółtka, a już po dodaniu jabłek wymieszasz je z pianą ubitą z białek i
oczywiście z ciastem.
3. Usmaż rumiane placuszki
Na patelnię wlej dość dużo oleju, a gdy się rozgrzeje, nabieraj łyżką porcje ciasta z owocami,
kładź je na patelnię, formując małe placuszki. Teraz ani na chwilę nie możesz odejść od
kuchni i patelni. Bacznie obserwuj, co się na niej dzieje. Kiedy placuszki zrumienią się na
brzegach, widelcem lub drewnianą łopatką odwróć je na drugą stronę. Brzegi placuszków są
troszkę "poszarpane" i tak ma być. Po paru minutach wyjmiesz z patelni pierwszą porcję
placuszków. Przełóż je na półmisek wyścielony papierowym ręcznikiem, by ociekły z
tłuszczu. A na patelnię dolej oleju, bo sporo go wsiąkło w ciasto, i gdy się rozgrzeje, znów
kładź łyżką następne porcje placuszków.
Jeśli wolisz użyć jabłek w plasterkach, zanurzaj krążki najpierw w mące, a potem w cieście,
po kolei nabijaj je na widelec, kładź na gorący olej (wlej go trochę więcej niż do zwykłych
placuszków - powinien przykryć dno patelni 1,5-2-cm warstwą) i obsmażaj na złoto z obu
stron. No i koniecznie też osącz je na papierowym ręczniku.
4. Posyp placki cukrem i podaj domownikom
Zanim pięknie usmażone i osączone z tłuszczu placuszki postawisz na stół, przełóż je na
ogrzany talerz i dość obficie posyp cukrem pudrem.
Składniki
• 25 dag sera żółtego
• czerwona cebula
• mały słoik majonezu
• 3 łyżki keczupu
• 3 pieczarki
• 2 pomidory
• 4 łyżki masła
• bagietka
• sól, pieprz
• suszona bazylia
Etapy przygotowania
1
.
Pieczarki umyj i drobno posiekaj, usmaż na łyżce masła.
2
.
Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 1/4 zostaw do posypania, a resztę wymieszaj z
lekko przestudzonymi pieczarkami, posól, popieprz, dodaj zioła.
3
.
Połącz z majonezem i keczupem.
4
.
Cebulę obierz, pokrój na piórka, zeszklij na maśle. Pomidory sparz i obierz ze skórki.
5
.
Bagietkę pokrój na niezbyt cienkie plastry, każdy posmaruj masłem i obłóż pastą serowo-
pieczarkową. Na wierzchu ułóż zeszkloną cebulę i kawałki pomidora, posyp
pozostawionym serem.
6
.
Grzanki wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj do chwili, aż się zrumienią.
Plik z chomika:
elmerr1
Inne pliki z tego folderu:
Przetwory owocowe.rar
(6 KB)
PRZETWORY-nowość.rar
(1767 KB)
Kuchnia GIGA_PACK_2.rar
(133854 KB)
Kuchnia_GIGA_PACK.rar
(154407 KB)
Ksiazka Kucharska 7000 Przepisów.rar
(6007 KB)
Inne foldery tego chomika:
- ◢◤ GRY [ ANDROID ] PREMIERY 2014
3D FILMY I BAJKI
Akademia Prawa Jazdy 2013 (CD1- CD2 )
Akwarystyka
Alkohole
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin