BABKA BUDYNIOWA.doc

(107 KB) Pobierz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

 

·         1 Budyń śmietankowy bez cukru

·         5 jajek

·         1 szklanka cukru

·         1 szklanka mąki

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         1/2 kostki stopionej margaryny

·         tłuszcz i bułka do formy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA;

 

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę, dodać cukier i ubijać jeszcze przez chwilę, następnie dodać żółtka. Mąkę przesiać z budyniem i proszkiem do pieczenia, a następnie delikatnie łączyć z masą jajeczną, mieszając łyżką. Na koniec dodać zimną margarynę. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC.
Piec 45-50 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin