spr 2 Aktywność enzymatyczna.doc

(80 KB) Pobierz
Wojciech Ślęczek

Wojciech Ślęczek

168560

 

SPRAWOZDANIE

Aktywność enzymatyczna

 

Doświadczenie 1

 

Wstęp teoretyczny:

Bufory - roztwory, których wartość pH po dodaniu niewielkich ilości mocnych kwasów albo zasad, jak i po rozcieńczeniu wodą prawie się nie zmienia. Roztwór buforowy to mieszanina kwasu i zasady czyli mieszanina protonodawcy i protonobiorcy według teorii Brönsteda.

 

Materiały:

-            wyciąg (enzym) z ziemniaków

-            0,1M bufor fosforanowy (pH=7,4)

-            0,3% roztwór pirokatechiny

-            woda destylowana

 

Opis: Do 4 kolejnych probówek dodano wyciąg z ziemniaka, wodę, bufor fosforanowy i pirokatechinę w proporcjach określonych przez poniższą tabelę:

 

Nr probówki

Wyciąg z

ziemniaka (ml)

Woda (ml)

Bufor

fosforanowy (ml)

Pirokatechina

(ml)

1

3

0

0,5

1

2

3

1

0,5

0

3

3

0

0,5

1

4

3

0

0,5

1

Probówkę nr 3 ogrzano we wrzącej łaźni wodnej i schłodzono do temperatury pokojowej, następnie dodano resztę odczynników. Zawartość wszystkich prób została dokładnie zmieszana i zostawiona na 30min, probówki 1-3 były regularnie wstrząsane co kilka minut.

 

Obserwacje: Roztwór w probówkach 1 i 4 zmienił barwę na brunatną, ciemno brązową. Barwa roztworów w probówkach 2 i 3 nie uległa zmianie.

 

Wnioski: Substratem reakcji jest pirokatechina i tlen. Reakcja utleniania pirokatechiny jest katalizowana przez enzymy zawarte w wyciągu z ziemniaka. Produktami tej reakcji są chinony dające brunatne zabarwienie w roztworze; próba nr 1 dała wynik pozytywny zmieniając kolor. W probówce nr 4 zabarwienie było lekko mniej brązowe, ze względu na bardziej ograniczony dostęp tlenu. W probówce nr 3 mimo nieobecności inhibitora, reakcja nie zaszła, ponieważ enzym został zdenaturowany pod wpływem wrzącej wody z łaźni. Próba nr 2 (brak substratu) i 3 to próby kontrolne.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Doświadczenie 2 - Próba benzydynowa

 

Wstęp teoretyczny:

Peroksydaza jest enzymem bardzo rozpowszechnionym w roślinach. Jej działanie związane jest z obecnością nadtlenku wodoru. Nadtlenek wodoru nie jest rozkładany z wydzieleniem tlenu, lecz wykorzystywany przez enzym w reakcjach utleniania substratów (np. fenoli).

Próba benzydynowa polega na wykryciu peroksydaz. W obecności peroksydazy benzydyna ulega utlenieniu przez nadtlenek wodoru do difenochinonodiiminy, która kondensując z cząsteczką zredukowanej benzydyny tworzy błękit benzydynowy.

 

Materiały:

-            wyciąg z ziemniak

-            odczynnik benzydynowy

 

Opis: Do dwóch przygotowanych probówek nalewamy po 1 ml wyciągu z ziemniaka, a następnie jedną z nich wkładamy do wrzącej łaźni wodnej i oziębiamy do temperatury pokojowej. Do obu probówek dodajemy po kilka kropli świeżo otrzymanego odczynnika benzydynowego i obserwujemy zmiany.

 

Obserwacje: W probówce 1 (nieogrzewana) roztwór zabarwił się na kolor granatowy, natomiast probówka 2 nie zmieniła zabarwienia.

 

Wnioski: Niebieskie zabarwienie probówki 1 oznacza obecność peroksydaz (wynik pozytywny). Jego brak w probówce 2 oznacza zdenaturowanie enzymu podczas ogrzewania w łaźni wodnej (próba negatywna).

 

 

Doświadczenie 3 -  b-amylaza z nasion zbożowych

 

Wstęp teoretyczny:

b-amylaza jest jedną z trzech rodzajów amylaz. Jest to enzym hydrolityczny z grupy hydrolaz, rozkładający skrobię i inne wielocukry. Występuje w soku trzustkowym i w ślinie (produkowana przez ślinianki). Zapoczątkowuje proces trawienia skrobi. Amylaza jest także syntezowana w owocach wielu roślin podczas dojrzewania powodując, że stają się one słodsze, a także podczas kiełkowania ziaren zbóż.

 

Materiały:

-            wyciąg z nasion

-            płyn Lugola

-            odczynnik Benedicta

-            0,5% roztwór skrobi

 

Wykonanie: Przygotowujemy 6 probówek według tabelki:

 

Probówka

Czas inkubacji (min)

Czynności

1

30

Dodać 0,3ml zagotowanego i schłodzonego wyciągu z nasion

2

0

dodać 0,3ml wyciągu z nasion; wstawić do wrzącej łaźni wodnej

3

5

dodać 0,3ml wyciągu z nasion

4

10

dodać 0,3ml wyciągu z nasion

5

20

dodać 0,3ml wyciągu z nasion

6

30

dodać 0,3ml wyciągu z nasion

 

Wszystkie probówki (oprócz 2giej) wstawić do łaźni wodnej o temp. 37oC na czas podany w tabeli. Następnie wstawić je do wrzącej łaźni wodnej na 5 minut i oziębić. Zawartość każdej probówki rozdzielić na pół – w jednej probówce wykonać próbę Lugola, w drugiej natomiast próbę Benedicta.

 

Obserwacje:

 

Probówki

Próba Lugola

Próba Benedicta

1

r-r ciemnogranatowy

Reakcja nie zachodzi

2

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin