Paprykarz.odt

(17 KB) Pobierz

paprykarz

Składniki

dla 2-4 osób

pomidory, 3 kg
marchew, 1 kg
cebula, 1 kg
ryż, szklanka
olej szklanka,
cukier, 2 łyżki
sól, 2 łyżki
pieprz mielony, łyżeczka

 

  1. pomidory sparzyć ,obrać ze skórki i pokroić usuwając gniazda. marchew obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach. cebule obrać i drobno posiekać.

    2. tak przygotowane składniki przełożyć do garnka i dodać przyprawy,olej i ryż,gotować aż ryż zmięknie,następnie przełożyć paprykarz do słoików ,dobrze zakręcić i pasteryzować 5minut.

 

 

Paprykarz jak szczeciński

1,8 kg ryby swieżej lub mrożonej (rozmrożonej i osączonej)

       5 dużych cebul

       200 g ryżu

       1 szkl ( 250ml) oleju słonecznikowego

       1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g)

       1 słoiczek keczupu pikantnego (215 g)

       Przyprawy:

       pieprz ziołowy, sól, papryka ostra i słodka do smaku, ew. vegeta

1)                 Zagotować 3 litry wody, wrzucić rybę, gdy się zagotuje wyjąć, wystudzić, oczyścić z ości. Czystej ryby po sparzeniu i oczyszczeniu ma być 1, 5 kg.

2) Zmielić oczyszczoną rybę w maszynce z sitkiem o dużych oczkach.

3) Ugotować ryż do miękkości, ostudzić.

4) Na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.

5) Wszystkie składniki dobrze wymieszać, odstawić na 3 godziny i jeszcze raz wymieszać, doprawić do smaku. Jeśli paprykarz jest zbyt suchy, dodać więcej oleju.

Paprykarz można wekować, pasteryzując od momentu zagotowania przez 15 min. Słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Po wekowaniu przechowywać paprykarz w lodówce.

 

 

paprykarz

Składniki

       3 kg pomidorów (lima)

       1 kg cebuli

       1 kg marchwi

       1.5 łyżki soli

       1 łyżka cukru

       1 łyżka pieprzu

       1/2 łyżeczki ostrej papryki

       2 łyżki octu

       2 paczki ugotowanego ryżu

       1 szkl. oleju

       2 puszki makreli w oleju

       2 łyżki koncentratu pomidorowego

Etapy przygotowania


Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, cebule pokroić w kostke, marchew zetrzeć na dużych oczkach, dodać sól, cukier, paprykę i ocet. Gotować 2h na małym octu. Następnie dodać ugotowany ryż, olej, makrele i koncentrat. dalej gotować 40 minut. Nałożyć do słoików i gotować 15 minut.


 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin