dla 2-4 osób
pomidory, 3 kgmarchew, 1 kgcebula, 1 kgryż, szklankaolej szklanka, cukier, 2 łyżkisól, 2 łyżkipieprz mielony, łyżeczka
1,8 kg ryby swieżej lub mrożonej (rozmrożonej i osączonej)
• 5 dużych cebul
• 200 g ryżu
• 1 szkl ( 250ml) oleju słonecznikowego
• 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g)
• 1 słoiczek keczupu pikantnego (215 g)
• Przyprawy:
• pieprz ziołowy, sól, papryka ostra i słodka do smaku, ew. vegeta
1) Zagotować 3 litry wody, wrzucić rybę, gdy się zagotuje wyjąć, wystudzić, oczyścić z ości. Czystej ryby po sparzeniu i oczyszczeniu ma być 1, 5 kg. 2) Zmielić oczyszczoną rybę w maszynce z sitkiem o dużych oczkach. 3) Ugotować ryż do miękkości, ostudzić. 4) Na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. 5) Wszystkie składniki dobrze wymieszać, odstawić na 3 godziny i jeszcze raz wymieszać, doprawić do smaku. Jeśli paprykarz jest zbyt suchy, dodać więcej oleju. Paprykarz można wekować, pasteryzując od momentu zagotowania przez 15 min. Słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Po wekowaniu przechowywać paprykarz w lodówce.
• 3 kg pomidorów (lima)
• 1 kg cebuli
• 1 kg marchwi
• 1.5 łyżki soli
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżka pieprzu
• 1/2 łyżeczki ostrej papryki
• 2 łyżki octu
• 2 paczki ugotowanego ryżu
• 1 szkl. oleju
• 2 puszki makreli w oleju
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, cebule pokroić w kostke, marchew zetrzeć na dużych oczkach, dodać sól, cukier, paprykę i ocet. Gotować 2h na małym octu. Następnie dodać ugotowany ryż, olej, makrele i koncentrat. dalej gotować 40 minut. Nałożyć do słoików i gotować 15 minut.
Jutrzenka___