Młoda kapusta zasmażana.doc

(84 KB) Pobierz


Opis: P6220003.JPG
Młoda kapusta zasmażana

Potrzebujemy

1 duża lub 2 mniejsze główki kapusty,

2-3 cebule ze szczypiorem,

3-4 ząbki czosnku,

duży pęczek koperku,

pęczek lubczyku,

pęczek świeżego majeranku,

2-3 marchewki,

5-6 sztuk dojrzałych pomidorów,

½ kostki masła.

2-3 łyżki oleju,

pół małego kubeczka śmietanki 30%,

sól, pieprz,

3-4 łyżki octu jabłkowego 5%.

 

    1. Obraną kapustę z pierwszych liści kroimy wzdłuż na 8 części. Następnie w kostkę. Wkładamy do większej miski i delikatnie solimy, mieszamy i odstawiamy na około 30 minut.
    2. Kroimy w kostkę marchew, cebulę a pokrojony szczypior odkładamy na później.
    3. Koper, lubczyk, majeranek kroimy drobno.
    4. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę.
    5. Wszystko mamy przygotowane, a  w tym czasie kapusta już zmiękła.
    6. Do odpowiedniej wielkości rozgrzanego garnka wlewamy oliwę, dodajemy masło i wrzucamy stopniowo najpierw: marchew, cebulę i czosnek. Podsmażamy chwilę.
    7. Kapustę odciskamy w dłoniach i wkładamy partiami do garnka. Mieszamy, kiedy zaczyna „siadać”, dodajemy następną partię i następną, aż do wyczerpania kapusty.
    8. Na początku będzie nam się wydawać, że kapusta jest zbyt gęsta, ale nie dolewajmy płynu!. Ma delikatnie się prażyć na małym ogniu, a my jej pilnujmy i mieszajmy od czasu do czasu.
    9. Dodajemy pokrojone pomidory, one kapustę delikatnie rozluźnią. Kiedy kapusta będzie prawie miękka, dodajemy ocet, mieszamy i za kilka chwil dodajemy połowę ziół. Można delikatnie dosłodzić.
    10. Teraz kapusta będzie się bardziej gotować niż prażyć, a to za sprawą własnego soku i soku z pomidorów. Kiedy będzie już dostatecznie miękka, ale nie rozgotowana, dodajemy resztę ziół, odłożony szczypiorek, zalewamy śmietanką i chwilę jeszcze gotujemy.
    11. Na koniec dodajemy pieprz i ewentualnie sól.

 SMACZNEGO:)

Zgłoś jeśli naruszono regulamin