LASANIA.rtf

(4037 KB) Pobierz

 

 

 

 

          Lasania z kurczakiem i warzywami

 

 

 

   

 

 

      

    

 

    

 

 

 

                     Składniki (dla 4 osób):

- podwójna pierś z kurczaka

- mała cukinia

- średnia cebula

- dwie papryki (żółta i czerwona)

- różyczki z małego brokuła

- 4 łki oliwy z oliwek

- kulka mozzarelli (125 gramów)

- ok. 350 gramów płatów makaronu lasagne

 

Sos pomidorowy:

- puszka pomidorów pelati

- ząbek czosnku

- 2 łeczki ziół prowansalskich

- świeżo mielony pieprz, sól

 

Beszamel:

- 50g masła

- 200ml mleka

- 2 łki mąki pszennej

- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

 

Wykonanie:

1. Warzywa i kurczaka pokroić w dość drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmaż kurczaka wraz z posiekaną cebulą. Po ok. 5 minutach dodać pozostałe warzywa, dusić pod przykryciem podlane niewielką ilością wody.

 

2. Za pomocą blendera przygotować sos pomidorowy - zmiksować pomidory z puszki z ząbkiem czosnku i ziołami, doprawić do smaku pieprzem i solą.

 

3. 4/5 sosu pomidorowego wlać do duszących się warzyw, pozostałą część zachować.

 

4. W rondlu przygotować beszamel: rozpuścić masło, dodać, zasmaż. Wlać mleko i energicznie mieszać, aż sos stanie sięsty. Doprawić do smaku.

 

5. Na dno formy do pieczenia wylać niewielką ilość beszamelu. Ułaty makaronu, przykryć warstwą warzyw z kurczakiem. Posypać porwaną na drobne kawałki mozzarellą, polać odrobiną beszamelu i przykryćatami makaronu.

 

6. Czynność powtarzać, aż zapełnimy całą formę. Ostatnią warstwę powinny stanowićaty makaronu polane pozostałym sosem pomidorowym, beszamelem oraz posypane mozzarellą.

 

7. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.

 

Smacznego

Zgłoś jeśli naruszono regulamin