zapiekanka z kalafiorem.txt

(0 KB) Pobierz
Składniki:

1 kalafior (ok. 1 kg)
1,2 kg ziemniaków
40 dag szynki
40 dag cebuli
20 dag żółtego sera
ok. 1/3 kostki masła
sól
pieprz
Vegeta

Sposób wykonania:

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Kalafior pokroić na mniejsze częci. Ziemniaki pokroić w plasterki. Szynkę pokroić w paseczki. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i układać w nim następujšce warstwy: ziemniaki, szynka, kalafior i podsmażona cebulka. Każdš warstwę posypać przyprawami. Na wierzchu zapiekanki rozłożyć plasterki masła.

Całoć włożyć do piekarnika i piec ok. 40 minut w temperaturze 160-170 °C. Pod koniec pieczenia posypać żółtym serem i zapiec do roztopienia sera.

Składniki wystarczš na 6-7 porcji.

Smacznego.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin