Ganasch czekoladowy z pianką malinową.rtf

(2255 KB) Pobierz

 

 

 

Ganasch czekoladowy z pianką malinową  

           i sosem  toffie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

Mus malinowy z syfonu

 

    250g śmietanki 30%  

    350g przetartego puree z malin 

    50g cukru    

 

Ganasch czekoladowy

 

    200g śmietanki 36% 

    300g gorzkiej czekolady  

    około 50g alkoholu opcjonalnie 

 

             

 

Sos toffie

 

    100g cukru  

    120g śmietanki 36%

    50-60g białej czekolady

 

Sposób przygotowania potrawy:

 

Mus malinowy

Wszystkie składniki mieszamy i wlewamy do syfonu, syfon nabijamy 2 nabojami CO2. Tworzymy pianke.

 

Ganasch czekoladowy

Śmietankę zagotować i dodać do niej pokruszoną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia, dodać alkohol. Następnie wylać do formy i wł do zamrażalnika.

 

Sos toffie

Cukier skarmelizować na brąz, zalać śmietanką (ciepłą), zagotować całość. Do gorącego syropu karmelowego dodać czekoladę.

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin