Ganasch czekoladowy z pianką malinową
i sosem toffie
Składniki:
Mus malinowy z syfonu
250g śmietanki 30%
350g przetartego puree z malin
50g cukru
Ganasch czekoladowy
200g śmietanki 36%
300g gorzkiej czekolady
około 50g alkoholu – opcjonalnie
Sos toffie
100g cukru
120g śmietanki 36%
50-60g białej czekolady
Sposób przygotowania potrawy:
Mus malinowy
Wszystkie składniki mieszamy i wlewamy do syfonu, syfon nabijamy 2 nabojami CO2. Tworzymy pianke.
Śmietankę zagotować i dodać do niej pokruszoną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia, dodać alkohol. Następnie wylać do formy i włożyć do zamrażalnika.
Cukier skarmelizować na brąz, zalać śmietanką (ciepłą), zagotować całość. Do gorącego syropu karmelowego dodać czekoladę.
psotucha