Wyśmienite cappucino (ciasto).doc

(31 KB) Pobierz
Wyśmienite cappucino (ciasto)

Wyśmienite cappucino (ciasto)

 

Składniki:

Biszkopt:

·            4 jajka

·            ½ szklanki cukru

·            ¾ szklanki mąki krupczatki

·            ½ łyżeczka proszku do pieczenia

·            aromat arakowy

Masa budyniowa:

·            1 ½ szklanki mleka

·            2 budynie śmietankowe

·            25 dag margaryny

·            1 szklanka rodzynek

·            ½ szklanki kokosu

·            ½ szklanki płatków migdałowych

Masa Cappuccino:

·            1 szklanka mleka

·            1 szklanka Cappuccino orzechowego (w proszku)

·            2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżka"

·            1 łyżka żelatyny

 

Sposób wykonania:

 

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną ostudzoną wodą wymieszaną z aromatem arakowym.

Szklankę mleka zagotować, w pozostałym rozmieszać budynie i wlać do gotującego się mleka. Ostudzić. Margarynę utrzeć, dodać budyń. Pod koniec ucierania dodać rodzynki, kokos i płatki migdałowe. Masę budyniową wyłożyć na ostudzony biszkopt.

Mleko zagotować, rozpuścić w nim kawę, ostudzić. Zimne zmiksować ze śnieżką. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Ostudzić i połączyć z masą. Następnie całość wyłożyć na masę budyniową. Schłodzić w lodówce.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin